27 Ocak SSK, SGK ve Bağ-Kur emekli maaş farkları yattı mı, ne kadar yatacak? Milyonların gözü orada zamlı maaşlar...

2020 yılında emeklilere yapılan zam sonrası ödemelerin ve maaş farklarının ne zaman yapılacağı araştırılıyordu. Merakla beklenen emekli maaş farklarının tarihi açıklandı. Milyonlarca emeklinin heyecanla beklediği ödemeler ile ilgili detayları yazımızda derledik. Peki, SSK Bağ-Kur emekli maaş farkları ne zaman yatacak? Memurlar her ayın 15'inde maaşını çekiyor ve zamlı maaşlar 15 Ocak'ta hesaplara yattı. Fakat memurlar, 15 Aralık 2019'da 15 Aralık 2019 ila 14 Ocak 2020 arasındaki maaşını peşin almıştı. Bu durumda 2020 için 14 günlük zamlı maaş farkı yansıtılmadı. Peki SSK, SGK ve Bağ-Kur emekli maaş farkları yattı mı, ne kadar yatacak?

Giriş Tarihi 27 Ocak 2020, 09:16 Güncelleme 27 Ocak 2020, 09:16
27 Ocak SSK, SGK ve Bağ-Kur emekli maaş farkları yattı mı, ne kadar yatacak? Milyonların gözü orada zamlı maaşlar...

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca emeklinin gözü zamlı maaşlara çevrilmiş durumda. Bu bağlamda SSK, SGK ve Bağ-Kur emekli maaş farkları oldukça yakından takip ediliyor. Emekli maaş farkları ne zaman yatacak? Tüm emeklilerin maaşı değişti. 3 Ocak'ta zam oranlarının ortaya çıkmasının ardından, sıra ödemelere geldi. Memur ve emeklinin zammı ve alacağı fark 3 Ocak'ta belli olmuştu. SSK emeklileri zamlı maaşlarını 26 Ocak'a kadar çekecek, Bağkur emeklilerine ise 25 ila 28 Ocak arasında yeni maaşlar ödenecek. Emeklilere zamlı maaş ödemeleri, bu hafta başlıyor. Peki, SSK Bağ-Kur emekli maaş farkları ne zaman yatacak? İşte tahsis numarasına göre emekli maaş farkı ödeme tarihleri...

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

SSK BAĞKUR EMEKLİ MAAŞ FARKLARI NE ZAMAN YATACAK?

Memur ve emeklinin zammı ve alacağı fark 3 Ocak'ta belli olmuştu. SSK emeklileri zamlı maaşlarını 26 Ocak'a kadar çekecek, Bağkur emeklilerine ise 25 ila 28 Ocak arasında yeni maaşlar ödenecek. Bu kapsamda, 2 milyon 274 bin 975 kişiye, toplam 500 milyon 288 bin 542 lira 74 kuruş maaş farkı yatırılacak.

SON DAKİKA EMEKLİ MAAŞI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

SON DAKİKA ERKEN EMEKLİLİK HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

MEMUR DA ALACAK

Memurlar her ayın 15'inde maaşını çekiyor ve zamlı maaşlar 15 Ocak'ta hesaplara yattı. Fakat memurlar, 15 Aralık 2019'da 15 Aralık 2019 ila 14 Ocak 2020 arasındaki maaşını peşin almıştı. Bu durumda 2020 için 14 günlük zamlı maaş farkı yansıtılmadı. Memura ayrıca bağlı oldukları daireler hazırladıkça 14 günlük fark yatırılacak.

MEMUR EMEKLİSİ NE KADAR FARK ALACAK?

YÜZDE 1.49 EK ÖDEME

Memur ve memur emeklisi ocakta yüzde 4'lük toplu sözleşmeye ek olarak yüzde 1.49'luk fark alacaktı. Memur emeklileri her ayın 1-5'i arasında maaş alıyor. Memur emeklisi toplu sözleşme zammını bu tarihler arasında çekti. Ancak ocak zam farkı maaşın yattığı tarihlerde yetişmemişti. Bu farkların ay sonuna kadar veya en geç şubat maaşıyla birlikte ödeneceği tahmin ediliyordu.

TOPLAM 500 MİLYON TL

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, dün memur emeklilerinin zam farkının hesaplara yatmaya başladığını duyurdu. Bakan Selçuk, "Bu kapsamda, 2 milyon 274 bin 975 kişiye, toplam 500 milyon 288 bin 542 lira 74 kuruş maaş farkı yatırılacak. Emeklilerin yanında olmaya devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

Dul ve yetime

SSK, Bağkur emeklilerinin dul ve yetimleri de yüzde 6.49 zam alacak. Örneğin; hissesine 500 lira maaş düşen bir dul ve yetimin yeni maaşı 532 lira olacak.

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLDU?

SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 6,49 zam alacak.

En düşük memur emeklisi 3.510 lira maaş alacak.

Memur ve memur emeklisi olanlar yüzde 5.49 oranında zam alacak.

En düşük emekli memur aylığı 2 bin 522 liradan 2 bin 660 liraya yükselecek.

En düşük memur emeklisi 3 bin 510 lira alacak.

En düşük Bağ-Kur emeklisi bin 784 lira 11 kuruş maaş alacak.

En düşük SSK emeklisi bin 256 lira 21 kuruş maaş alacak.

Enflasyon, Aralık 2019'da yüzde 0,74 artarken, yıllık bazda yüzde 11,84 oldu. TÜFE Aralık ayında yüzde 0.74 olarak gerçekleşti. Böylece memur ve memur emeklileri Temmuz-Aralık dönemi için yüzde 6.45 oranında enflasyon farkı alacak.

KİM, NE ZAMAN ALACAK?

İşte tahsis numarasının son rakamına göre ödeme takvimi:

SSK'lı emekli için

Tahsis numarasının son rakamı

9 olanlara her ayın 17'sinde

7 olanlara her ayın 18'inde

5 olanlara her ayın 19'unda

3 olanlara her ayın 20'sinde

1 olanlara her ayın 21'inde

8 olanlara her ayın 22'sinde

6 olanlara her ayın 23'ünde

4 olanlara her ayın 24'ünde

2 olanlara her ayın 25'inde

0 olanlara her ayın 26'sında

Bağkurlu emekli için

Tahsis numarasının son rakamı

9,7 ve 5 olanlara her ayın 25'inde

3 ve 1 olanlara her ayın 26'sında

8,6 ve 4 olanlara her ayın 27'sinde

2 ve 0 olanlara her ayın 28'inde

NOT: Tahsis numarası emekli kartındaki son numaradır. Ödeme günü cumartesiye rastlayan gruba cuma, pazara rastlayan gruba ise pazartesi günü ödeme yapılıyor.

Emekliye rapor parası ödenir mi?

Emekli olduktan sonra özel bir şirkette çalışmaya başladım. Normal olarak maaşımı alıyorum ve emekli aylığı da ödeniyor. Bundan 4 ay önce bir rahatsızlık geçirip ameliyat oldum. Raporlu olarak 1 ay kadar işten uzak kaldım. Bana rapor parası ödenmedi. Bu doğru mu? Murat KUYUMCU
Emekli olduktan sonra çalışanlar için uygulanan kuralların diğer çalışanlardan bir farkı yok. Yani izin, kıdem tazminatı gibi konular aynı uygulanıyor. Ancak emekliler için ödenen primler kısa vadeli sigorta kollarından olduğu için rapor konusunda bazı farklılıklar oluyor. Çalışan emekliler hastalanıp veya sizin gibi ameliyat olmaları durumunda rapor alabiliyorlar. Ancak başlarına gelen hastalık iş kazası ve meslek hastalığı değilse SGK tarafından ödenen rapor parasını alamıyorlar. Normal çalışanlar iş kazası veya meslek hastalığı olsun olmasın hastalanıp veya ameliyat sonrası doktordan rapor alırsa, alınan bu rapor süresince SGK belli oranlarda ücret ödüyor. Maalesef emekli çalışanlarda iş kazası dışında istirahat parası ödenmiyor. Emekliler için yatırılan primler sadece iş kazası ve meslek hastalıklarını kapsıyor.

Babamın toplamda 1300 gün primi var. Kendisi 60 yaşında. Babamı emekli yapmak için geriye dönük ödeme yapmak mümkün mü? Bu konuda bana bir yol gösterir misiniz Fevzi URAL
Babanızın emekli olabilmesi için eğer 9 eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı olduysa en az 3600 güne ihtiyacı var. Bu tarihten sonra sigortalı olduysa bu kez en az 4500 gün ve 25 yıl gerekiyor. Bunları tamamlamadan emekli olması mümkün görünmüyor. Geriye doğru toplu ödeme gibi bir uygulama da bulunmuyor maalesef. Ancak babanızın askerlik günlerini toplu olarak ödeyerek satın alabiliyorsunuz.

Babam emekli olduktan sonra başka bir firmada 7 yıldır çalışıyor. Kendi isteği ile çıkarsa tazminat alabilir mi ? Alırsa ne kadar alır? Buse MATRAŞ
Kendi isteği ile çıkarsa maalesef tazminat alamaz. Emekli ya da emekli olmayan diye ayrım yapılmıyor. O yüzden kendi istek ve kusuru dışınrda ayrılması gerekiyor.

Benim eşim vefat etti ben şuanda eşimin maşını alıyorum eşim ssk lı kısa bir süre önce de babam vefat etti babam da bağkurdan alıyordu ben şimdi aynı zamanda babamın yetim maaşını da alabilir miyim Feyza AKYOL
2008 yılından sonra sistem değişti daha önce farklı kurumlar olmak kaydıyla alınabiliyordu. Ancak şimdi bazı istisnalar hariç olmak üzere yüksek olan maaş tercih edilip tek maaş alınabiliyor.

ekonomi@takvim.com.tr

FARUK ERDEM SORULARINIZI CEVAPLIYOR -TAKVİM'E SORUN