Kadınlar 38 erkekler 43 yaşında emekli olabilir mi? EYT yasası çıktı mı?

Emeklilik primini tamamlayıp emekli olmayı bekleyen 2.3 milyon vatandaşın emekli olmasını sağlayacak yasa teklifinin Meclis’te yeniden gündeme geleceği iddia edildi. Yasa kabul edilirse, 1999’dan önce işe başlayan kadınlar 38, erkekler 43 yaşında emekli olabilecek. Emeklilikte yaşa takılanlar için vatandaşlar talep etti.

Giriş Tarihi 24 Ocak 2020, 10:38 Güncelleme 01 Şubat 2020, 10:32
Kadınlar 38 erkekler 43 yaşında emekli olabilir mi? EYT yasası çıktı mı?

İÇİNDEKİLER

Emeklilik yaşının yükseltildiği ülkemizde vatandaşlar yeni emeklilik yaşını hem erkekler hem de kadınlar için yüksek buluyor. Vatandaş bu konuda yeni düzenleme talep ediyor. Devlet sigortası Avrupa ülkelerinin seviyesine çekiliyor. Aynı zamanda vatandaşlar emeklilik yaşının düşürülmesini talep ediyor.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

ERKEN EMEKLİLİKTE SON DURUM NEDİR?

Emeklilik primini tamamlayıp emekli olmayı bekleyen 2.3 milyon vatandaşın emekli olmasını sağlayacak yasa teklifinin Meclis'in açılmasıyla yeniden gündeme geleceği iddia edildi. Yasa kabul edilirse, 1999'dan önce işe başlayan kadınlar 38, erkekler 43 yaşında emekli olabilecek.

BAKAN SELÇUK'TAN EYT AÇIKLAMASI

Konuyu etraflıca inceledik ve birden fazla alternatif üzerinden çalışıp maliyetleri çıkardık. Yüksek maliyetinin yanı sıra sosyal güvenlik reformundan bir geri dönüşü ifade ettiği için ilke olarak da karşıyız. Reformu geriye döndürmek aktüeryal dengenin bozulması demek" dedi.

SON DAKİKA EYT HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

MHP, MECLİS'E SUNMUŞTU

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili MHP'nin sunduğu ancak kabul görmeyen yasa teklifinin TBMM'nin açılmasıyla raftan inmesi bekleniyor.

AK PARTİ'Lİ VEKİLLERDEN YEŞİL IŞIK

Türkiye gazetesindeki habere göre, bazı AK Parti'li milletvekillerinin bir kısmının yeşil ışık yaktığı düzenleme, 2,3 milyon kişiyi ilgilendiriyor ve ilk etapta 450 bin kişi emekli olacak.

Düzenleme, Meclis'in açılmasıyla Genel Kurul'da kabul edilir ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanırsa, 8 Eylül 1999'dan önce işe başlayan kadınlar 38, erkekler 43 yaşında emekli olabilecek.

NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun resmi internet sayfası üzerinden mevcut sigortalılık bilgileriniz üzerinden hangi tarihte emekli olabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Ancak ne zaman emekli olabilirim sorgulamalarında alacağınız sonuçlar ile SGK resmi verileri arasında farklılık olabileceğinden, kesin sonuç olmadığına dikkat etmelisiniz. Yine de buradan yapacağınız sorgulamalarda emeklilik tarihinizi kolayca hesaplayabilmeniz mümkündür.

• SGK ne zaman olabilirim uygulamasına ulaşarak, emeklilik tarihi sorgulamanızı yapabilmek için "e.sgk.gov.tr" adresine erişim sağlamalısınız.

• E-SGK sayfasında "Vatandaş" kategorisine giriş yapmalısınız.

• Vatandaş kategorisinde yer alan e-hizmetler arasında sigortalılık durumunuza göre 4A/4B/4C ne zaman emekli olabilirim uygulamalarından sizin için uygun olanını seçmelisiniz.

4A NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

4A yani SSK çatısı altında sigortalı olarak çalışıyorsanız kolay bir şekilde 4A ne zaman emekli olabilirim ekranından 4A emeklilik tarihinizi öğrenebilirsiniz. Bunu öğrenmek için;

• Üst kısımda belirtilen seçim sayfasında "4A Ne Zaman Emekli Olabilirim" seçeneğine tıklamalısınız.

• Açılan ekranda sağ kısımda bulunan "Uygulamaya Git" seçeneğine tıklamalısınız.

• Uygulama ekranında ise cinsiyet ve doğum tarihi gibi bilgileri seçmelisiniz.

• Maluliyet ve erken yaşlanma durumu seçimini yapın.

• Hizmete başlama tarihinizi girin.

• SSK prim ödeme gün sayınızı girin.

• Diğer sandıklara ait gün sayınızı girin.

• Askerlik/Sanatçı gün sayınızı girin(isteğe bağlı).

• Fiili gün sayınızı girin.

• Yurtdışı gün sayınızı girin(varsa).

• 3600 günün doldurulduğu tarih seçimini yapın.

• Bu bilgileri girdikten sonra "Gönder" butonuna basarak, hesaplamanızı yapabilirsiniz.