Tediye nedir? İlave tediye ödemeleri başladı mı?

Kamuda çalışan işçi konumundaki herkesin yılda 1 kez olmak üzere toplam 52 günlük alacağı tediye ödeme tarihine yaklaşılıyor. Ek ödeme ve ikramiye anlamına gelen tediye ödemesi, işçinin gündeminde... Karar Resmi Gazete'de yayınlanacak. Her biri 13'er günlük olmak koşuluyla 4 kere ödenen tediye tarihi ne zaman?

Giriş Tarihi 20 Ocak 2020, 09:17 Güncelleme 27 Ocak 2020, 12:23
Tediye nedir? İlave tediye ödemeleri başladı mı?

İÇİNDEKİLER

Kamuda işçi statüsünde çalışanlara ücret sistemine bakmadan devlet desteği olarak verilen tediye için heyecanlı bekleyiş sürüyor.
Taşeron ve kamu işçilerinin merakla beklediği tediye ödemeleri ne zaman? Devlet ve bağlı müesseselerinde çalışan işçilere bu yıl ek ödemenin hangi tarihlerde yapılacağı merak ediliyor. Tediye ödemeleri, 2019 yılında 31 Ocak, 31 Mayıs, 9 Ağustos ile 13 Aralık tarihlerinde yapılmıştı.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

2020 TEDİYE ÖDEMELERİ NE ZAMAN?

Yılın 4 farklı zaman diliminde yatırılan tediye ödemeleri yapılıyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararla, 2019 yılında kamu işçilerine ilave tediyenin birinci yarısı 9 Ağustos'ta, ikinci yarısı ise 13 Aralık'ta ödendi. 2020 Ocak ilave tediye ödemesi Ocak ayının son haftasında belli olacak. Resmi Gazete 'de yayımlanacak Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde ilk iki ilave tediye ödemelerinin tarihleri belli olacak. Geçen yıllarda olduğu gibi 2020 yılında da ilave tediyelerin , Ocak ayının son günlerinde ödenmesi bekleniyor.

TAŞERON İŞÇİ SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

2020 İLAVE TEDİYE ÖDEMESİ NE KADAR?

İlave tediye ödemeleri , işçilerin aldığı maaşa göre hesaplanmaktadır. Brüt ücret üzerinden yapılan hesaplamada en düşük ilave tediye ödemesi , asgari ücret+yüzde 4 zam üzerinden yatırılacak.

2020 asgari ücret miktarı + yüzde 4 zam sonrası brüt en düşük işçi maaşı 3060 TL olacak. Bu brüt ücrete göre hesaplama yapıldığında işçiler Ocak 2020 'de 926 TL ilave tediye ödemesi alacak.

ASGARİ ÜCRETLİYE YENİ ZAM ORANLARINDA SON DURUM NE?

Taşeron işçiler ile kamuya geçen işçilerin maaş zamlarının belirlenmesi için 2020 yılında görüşmeler sağlanacak. Yapılacak görüşmelerde ise işçilerin maaş zammı hedeflenen enflasyon oranına göre olacak.

TAŞERON İŞÇİLERE ASGARİ ÜCRET ZAMMI UYGULANACAK MI?

Kurumlarda çalışan taşeron işçilerin maaşlarına asgari ücret seviyesinde zam geleceği konusunda henüz bir açıklama yapılmadı. Kurumlarda 4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin maaşları konusunda bazı belediyeler seçimden önce önemli adımlar atmışlardı. Kocaeli Belediyesi tarafından atılan adımda taşeron işçilerin maaşlarına günlük 21 TL aylık ise 635 TL zam yapılmıştı. Bu gibi kararlar seçimlerden hemen önce birkaç belediye tarafından alındı.

TAŞERON İŞÇİYE EK ÖDEME VAR MI?

Kamuda çalışan binlerce kişiyi ilgilendiren karar Ankara 24. İş Mahkemesi'nden geldi. Hizmet İŞ Sendikası tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Sendikamız Hukuk Müşavirliğince, 696 Sayılı KHK ile mahalli idarelerin iktisadi teşebbüsleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen ve asgari ücretin katlarına (%10, %20, %30,vb.) çalışan adına, geçiş sonrası asgari ücretin yüzdelik katlarının uygulanmaması nedeniyle açılan dava işçiler lehinde sonuçlandı. Sağlık Bakanlığı'na karşı Ankara 24. İş Mahkemesi'ne açılan davada yerel mahkeme, 10 Eylül 2019 tarihli duruşmada itiraz yolu açık olmak üzere davamızın kabulüne karar verdi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI DETAYI

Aralık ayında asgari ücret görüşmeleri başlayacak. 2019 yılının son haftasında yapılacak açıklamada 2020 yılının tamamında geçerli olacak Asgari ücret görüşmeleri öncesi bugün bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada asgari ücretin 2020 yılında 2500 TL seviyesinde olmasının beklendiği bildirildi. Kadroya geçen işçiler ise 2020 yılı Ocak ayında yüzde 4 YHK zammı alacak. Ancak şimdi 2020 TL alan bir işçinin maaşı 2020 yılında 2108 TL , 2200 TL alan bir işçinin maaşı , yüzde 4 zamla 2020 yılınca 88 TL zamlanıp 2288 TL olacak. Bu da asgari ücretin altında bir maaş alacaklar anlamına gelmektedir.

İYİLEŞTİRME YAPILACAK

Asgari ücretin 2500 TL olması durumunda taşeron işçilerin maaşlarında da iyileştirme yapılacak ve asgari ücretin üzerine çıkarılacak. Asgari ücretin 2500 TL olması durumunda ise kadroya geçen taşeron işçilerin en düşük maaşı 2600 TL olacak.

YÜZDELİK FARK ÖDEMESİ YAPILACAK MI?

Maaşlardaki yüzdelik fark ödemeleri hakkında alınan bu kararlar sonrası işçilerin gözü Bakanlığa çevrildi. Maaşlardaki fark ödemelerinin 1 Ocak 2019 tarihinden bu yana uygulanması bekleniyor. Ancak mahkeme kararının ne zaman yürürlüğe gireceği , maaş fark ödemelerinin toplu olarak mı yapılacağı henüz bilinmiyor.