Bankada parası olanlar dikkat! Limitler değişti mutlaka kontrol edin!

Bankada parası birikimi olanları yakından ilgilendiren bir haber geldi. Bu bağlamda TMSF çok önemli bir değişiklik yaptı. Geçtiğimiz ay açıklanan düzenleme bugün resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi ve mevduat hesaplarında uygulanmaya başladı. Daha önce 100 bin lira olan güvence yeni düzenleme ile 150 bin liraya çıkarıldı.

Giriş Tarihi 14 Ocak 2020, 14:15 Güncelleme 14 Ocak 2020, 15:45
Bankada parası olanlar dikkat! Limitler değişti mutlaka kontrol edin!

İÇİNDEKİLER

Banka mevduatları ile ilgili önemli değişiklik yapıldı. TMSF tahisl olunacak primler için düzenleme getirdi. Yeni düzenlemeye göre bankalarda 150 bin liraya kadar olan mevduatların tamamı devlet güvencesi altına alındı. Vdeli mevduat: Belirli bir süre için ve bir karşılık bekleyerek açılan hesaptır. Mevduat bankaları paranın bankada tutulacağı süreye göre hesaptaki paraya faiz öder. Vadeli mevduat hesapları 1 aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da 1 yıllık açılabileceği gibi 22 günlük, 42 günlük gibi gün hesabı yapılarak da açılabilir

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

Yeni düzenlemeye göre bankaların mevduat hesaplarını geri ödeyememesi durumunda devletin ödemesi gereken 100 bin liralık tutar 150 bin liraya çıkarıldı. Bankacılık sektöründe doksanlı yıllarda unutulmayan hesap krizlerinin önüne geçmek ve banka hesaplarında parası olan kişilerin korunmasına yönelik adımların zamanın da atılmamasından vatandaş çok büyük zararlar görmüştü.

İkibinli yılların başından itibaren bankacılık sektöründe önemli atılımlar ortaya kondu. Daha önce devlet teminatı ve güvencesi olmayan hesaplara bugün 150 bin liraya kadar devlet güvencesi getirildi. Banka hesapların bitikim yapmak isteyen kişilerin bankalara ve devlete olan güveni arttı.

Bankaların 32 günlük vadeli mevduat faizleri 2020 güncel listesi şöyledir:

Burgan Bank Vadeli Mevduat Faiz Oranı % 12.10

ICBC Bank Vadeli Mevduat Faiz Oranı % 9.70

Denizbank Vadeli Mevduat Faiz Oranı % 9.60

Garanti Bankası Vadeli Mevduat Faiz Oranı % 9.50

Halkbank Vadeli Mevduat Faiz Oranı % 9.25

Vadesiz mevduat:

Süresiz ve karşılıksız olarak bankalar nezdinde açılan hesaplardır. Tüketici için bir çeşit saklama hesabıdır. Kişilerin maaşının yattığı, bu hesap üzerinden başkasına para transferi ya da fatura ödemesi yapabildikleri hesaplardır. Hesap sahibi dilediği zaman parasını çekebilir. Ayrıca bu hesaplar üzerinden birikimlerini çeşitli yatırım araçlarına aktarabilirler.

Vadeli mevduat:

Belirli bir süre için ve bir karşılık bekleyerek açılan hesaptır. Mevduat bankaları paranın bankada tutulacağı süreye göre hesaptaki paraya faiz öder. Vadeli mevduat hesapları 1 aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da 1 yıllık açılabileceği gibi 22 günlük, 42 günlük gibi gün hesabı yapılarak da açılabilir. Müşteri vadeli hesaplardan da dilediği zaman para çekme hakkına sahiptir. Ancak vade bitiminden önce para çekilmek istenirse kazanılan faiz üzerinden indirim yapılır veya faiz hakkı kaybedilir.