Çalışmadan emeklilik imkanı var mı? Hangi şartlar gerekiyor?

Emekli olmak için bir işyerinde çalışarak belli bir prim ve yaşı doldurmak gerekiyor. Ancak çalışma imkanı olmayan vatandaşlara da isteğe bağlı sigorta sistemi ile emeklilik imkanı var. Bunun için hangi şartlar gerekiyor? 4 Başvuru nasıl ve nereye yapılıyor? Detaylar haberimizde...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ocak 2020 Güncelleme 11 Ocak 2020, 07:54
Çalışmadan emeklilik imkanı var mı? Hangi şartlar gerekiyor?

İÇİNDEKİLER



Emekli olmak için bir işyerinde çalışarak belli bir prim ve yaşı doldurmak gerekiyor. Ancak çalışma imkanı olmayan vatandaşlara da isteğe bağlı sigorta sistemi ile emeklilik imkanı var. Bunun için çalışmıyor olmak veya emekli olmamak, ayrıca da 18 yaşında olmak yetiyor.


3.5 YILA ÇOK DİKKAT!
Ancak daha önce çalışması olup eksik primi bulunanlar için de bir fırsat olduğunu belirtelim. Eğer 3.5 yıl yani 1261 günden daha az isteğe bağlı sigorta ödeyerek primlerinizi tamamlarsanız, SSK'dan emekli olabilirsiniz.


Daha önce SSK priminiz olup eksik primleriniz 1261 günden fazla ise burada dikkatli olun. Çünkü 1261 günden fazla primi isteğe bağlı olarak öderseniz, Bağ-Kur'dan emekli olursunuz.


Ödenecek primler geçerli asgari ücrete göre belirleniyor. Brüt asgari ücretin yüzde 32'sini ödeyerek isteğe bağlı sigortalı oluyorsunuz. Bu yıl için en düşük prim miktarı aylık 941,76 lira. Bunu 7.5 katına kadar yükseltmeniz de mümkün.


HASTANE PARASIZ
İsteğe bağlı sigortalılık sağlıktan da yararlanma imkanı sağlıyor. Üstelik sadece kendileri değil, bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocuklarına da bu hizmet sunuluyor. Çalışmayan biri, isteğe bağlı sigortalı değilse gelir testine girerek GSS primi ödemesi gerekiyor.

ekonomi@takvim.com.tr

FARUK ERDEM SORULARINIZI CEVAPLIYOR -TAKVİM'E SORUN