TOKİ'den 100 bin konut müjdesi! Dar gelirli konut başvuruları ne zaman başlayacak? Başvuru şartları nelerdir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 100 Bin Sosyal Konut Tanıtım Toplantısı'nda vatandaşlara müjdeyi verdi. 100 bin sosyal konut için başvuru tarihleri, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklandı. Vatandaşlar şimdi bu kapsamda TOKİ 100 bin konut dar gelirli konut başvuruları ne zaman başlayacak sorusuna yanıt arıyor. Peki, başvuru şartları nelerdir? İşte TOKİ 100 bin konut projesine dair merak edilen detaylar...

Giriş Tarihi 12 Aralık 2019, 20:14 Güncelleme 12 Aralık 2019, 20:38
TOKİ’den 100 bin konut müjdesi! Dar gelirli konut başvuruları ne zaman başlayacak? Başvuru şartları nelerdir?

İÇİNDEKİLER

TOKİ 100 bin konut projesiyle ilgili vatandaşlara müjdeli haberi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdi. 100 Bin Sosyal Konut Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile finansmanına destek veren Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerini tebrik etti. 100 bin konut müjdesinin ardından konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar araştırmalara başladı. Bu kapsamda TOKİ'den 100 bin konut dar gelirli konut başvuruları ne zaman başlayacak sorusuna yanıt arıyor. İşte projeyle ilgili tüm detaylar...

BAŞVURULAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, TOKİ 100 bin sosyal konut projesi için başvuru tarihini 15 Aralık 2019-15 Ocak 2019 olarak duyurdu.

"1 İLA 1,5 YIL İÇİNDE KONUTLARI BİTİRİP SAHİPLERİNE TESLİM EDECEĞİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yılın ilk aylarında 250 bin sosyal konut kampanyası çerçevesinde başlatılan ilk 50 binlik konut projesinin vatandaşlardan büyük ilgi gördüğünü ifade ederek, "Biz de hem sayıyı artırmaya hem de kampanyayı sürekli hale getirmeye karar verdik. Bugünkü tanıtım töreniyle 2020 programımız kapsamında ülkenin 81 vilayetinde 100 bin sosyal konutun da inşa sürecini başlatıyoruz. İnşallah yılbaşı itibarıyla temeli attıktan sonra azami 1 ila 1,5 yıl içinde konutları bitirip sahiplerine teslim edeceğiz." şeklinde konuştu.

Hedeflerinin bundan sapma olmaması ve vatandaşların zemin artı 2, zemin artı 3 ya da zemin artı 4 olmak üzere bu binalara yerleşmeleri olduğuna değinen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunu sağlamak suretiyle hem depreme dayanıklı hem de görünümü itibarıyla gerçekten kadim tarihimizdeki mahalle kültürünü yeniden hakim kılmanın adımlarını atmış olacağız. Bu projelerle vatandaşlarımıza yüzde 10 peşinatın ardından kalan tutarın tamamı için aylık 894 liradan başlayan taksitler ve 240 aya varan vadelerle ev sahibi olma imkânını sağlayacağız. Böylece 100 bin dar gelirli ailemizin kira öder gibi konut sahibi olabilmelerini temin edeceğiz. Bu konutlar 2 artı1 brüt 75 ve 85 metrekare ile 3 artı 1 brüt 100 metrekare olarak projelendirilecektir. 100 bin konutluk bu projenin toplam yatırım bedeli yaklaşık 17 milyar 300 milyon lirayı buluyor."

Projeyle ilgili detayları öğrenmek için bir sonraki sayfaya geçiniz....

"SADECE EKONOMİK DEĞİL KÜLTÜREL BAKIMDAN DA ÖNEMLİ"

Kampanyanın sadece ekonomik bakımdan değil kültürel bakımdan da önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, projelerin meydanı, camisi, okulu, çarşısı, parkı, yeşil alanı, bina cepheleri ve diğer tüm özellikleriyle geleneksel mahalle kültürünü yaşatacak şekilde tasarlanacağını bildirdi.

"FİNANSAL ALTYAPI HAZIR"

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "100 Bin Sosyal Konut Projesi" ile dar gelirli vatandaşları çok düşük maliyetle konut sahibi yapacaklarını belirterek, "Her yıl 100 bin konutu vatandaşlarımıza kazandıracak bu proje modelinin finansal altyapısını tamamladık." dedi. Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen, "100 Bin Sosyal Konut Projesi" tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, atılan adımın önemine dikkati çekti.

Ekonomide kaydedilen ilerlemeleri öncelikli olarak vatandaşlara yansıttıklarını vurgulayan Albayrak, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde, çok düşük maliyetle dar gelirli vatandaşlarımızı konut sahibi yapacak çok önemli bir projeyi daha hayata geçiriyoruz. Her yıl 100 bin konutu vatandaşlarımıza kazandıracak bu proje modelinin finansal altyapısını tamamladık. İnanıyorum ki pek çok ailemizi bu sayede sevindirmiş olacağız. İstiyoruz ki hiçbir vatandaşımızın en temel haklarından olan barınma sorunu kalmasın. Bizim mücadelemiz, büyük ve güçlü Türkiye mücadelesi. Bu idealin ancak bağımsız ve güçlü bir ekonomiyle mümkün olacağına inanıyoruz. Tüm politikalarımızı, stratejimizi bu doğrultuda hazırlıyor ve uyguluyoruz. Ülkemizi bu değere kavuşturmak, milletimizin huzurunu, refahını, sosyal ve ekonomik imkânını daha da artırmak için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz."

YÖRESEL DOKUYA VE YATAY MİMARİYE UYGUN PROJELER

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ruhuna uygun olarak, toplumun her kesimiyle istişarelerde bulunarak, şehirlerin geleceğine dair önemli kararlar aldıklarını söyledi.

Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) gece gündüz demeden 850 bin bağımsız bölüm ürettiğini bildiren Kurum, sosyal donatılarıyla 1 milyonun üzerinde bağımsız bölümün inşasını gerçekleştirdiklerini, bu süreçte ev alamayan, dar gelirli vatandaşlara umut olmak için, 3,5 milyon kişiyi "sıcak ve mutlu" yuvalarına kavuşturduklarını anlattı.

Engellilere öncelik tanıdıklarını, engelli çocukların geleceğe neşeyle ve güvenle bakmaları için özel parklarla engelsiz yaşam merkezleri inşa ettiklerini dile getiren Kurum, tüm konut projelerinde şehit ailelerine ve gazilere de öncelik tanıdıklarını ifade etti.

Bakan Kurum, "Kentsel dönüşümde 2023 yılı hedefimiz 1,5 milyon konutun dönüşümünü sağlamak. Şehirlerimize gittik, tespitlerimizi yaptık. 81 ilimizde acil öncelikli dediğimiz 1,5 milyon konutun dönüşümünü başlattık ve bu çerçevede her yıl 300 bin konutu dönüştüreceğiz. Bu konutların yüzde 15'ini Bakanlığımız Toplu Konut İdaresi eliyle yapacak, kalan konutları da belediyelerimize ve özel sektörümüze destek olmak suretiyle gerçekleştireceğiz." diye konuştu.

2019'da, 25 bini İstanbul'da olmak üzere 65 bin konutun dönüşümüne başladıklarını belirten Kurum, bu projelerde yatay mimariyi esas alındığını aktardı.

Murat Kurum, Endonezya, Sri Lanka, Pakistan ve Somali'nin ardından Arnavutluk için de seferber olduklarını vurgulayarak, "TOKİ gerçekleştirmiş olduğu tüm bu projeler sayesinde, sadece bina yapan bir kurum olmaktan çıkmış, bugün Türkiye'nin ve dünyanın en önemli sosyal hizmet kurumlarından biri haline gelmiştir." ifadelerini kullandı.

Mart ayında başlatılan 50 bin konut projesi için 638 bin kişinin başvuru yapıldığına dikkati çeken Kurum, "Üreteceğimiz konut sayısının 12 katı başvuru aldık. Şimdi hedefimizi bir üst noktaya taşıdık. Vatandaşımızın bu yoğun talebi karşısında Edirne'den Hakkari'ye 81 ilimizde inşa edeceğimiz yıllık konut sayısını 50 binden, yıllık 100 bine çıkarıyoruz." diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, yöresel dokuya ve yatay mimariye uygun, mahalle kültürünü ve komşuluk ilişkilerini yaşatan, enerji verimli ve sıfır atık uyumlu projeleri hayata geçireceklerine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Atıklarını kaynağında ayrıştırmak suretiyle geri dönüşümdeki oranımızı da artıracağız. Sosyal konutlarımızın inşasına 2020 yılının ilk çeyreğinde başlayıp en kısa sürede tamamlamak istiyoruz. İnşallah bu projeyle, işçiden memura, ev hanımından esnafa milletimizin tüm kesimleri, özellikle de dar gelirli vatandaşlarımız, sabit taksit, düşük peşinat ve uzun vade imkânlarıyla ev sahibi olabilecekler."