Altın fiyatlarının yükselişi sürüyor! 12 Aralık anlık gram, tam ve çeyrek altın fiyatları kaç TL oldu?

Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 200 baz puan düşürerek yüzde 14'ten yüzde 12'ye çekti. Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklamasının ardından gözler altın fiyatlarındaki son duruma çevrildi. Halk arasında yastık altı yatırımı olarak nitelendirilen altın fiyatlarındaki güncel durum vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Altın fiyatları kapanışa doğru saatlerde yukarı yönlü bir seyir izledi. İşte 12 Aralık anlık gram, tam ve çeyrek altın fiyatları...

Giriş Tarihi 12 Aralık 2019, 18:23 Güncelleme 12 Aralık 2019, 18:23
Altın fiyatlarının yükselişi sürüyor! 12 Aralık anlık gram, tam ve çeyrek altın fiyatları kaç TL oldu?

İÇİNDEKİLER

12 Aralık tarihinde altın fiyatlarındaki son durum, günün en çok araştırılanları arasında yerini aldı. Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 200 baz puan düşürerek yüzde 14'ten yüzde 12'ye çekti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklamasının ardından altın fiyatlarındaki son durum merak ediliyor. Peki, 2 Aralık anlık gram, tam ve çeyrek altın fiyatları kaç TL oldu? İşte piyasalarda güncel durum...

ALTIN FİYATLARI KAÇ TL OLDU?

14 AYAR BİLEZİK GRAMI FİYATI
156,21
156,33

18 AYAR BİLEZİK GRAMI FİYATI
200,05
200,21

22 AYAR BİLEZİK GRAMI FİYATI
249,93
250,12

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI AÇIKLADI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulunun (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) yüzde 14'ten yüzde 12'ye indirilmesine karar verdiği bildirildi.

Duyuruda, son döneme ilişkin verilerin iktisadi faaliyetteki toparlanma eğiliminin devam ettiğini gösterdiği belirtildi. İktisadi faaliyetin sektörel yayılımındaki iyileşmenin devam etmekle birlikte yatırımların zayıf seyrini sürdürdüğü ifade edilen duyuruda, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Rekabet gücündeki gelişmelerin olumlu etkisi sürerken küresel büyüme görünümündeki zayıflama dış talebi kısmen yavaşlatmaktadır. Net ihracatın büyümeye katkısı gerilerken, dezenflasyon süreci ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte ekonomideki toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir. Son dönemde belirgin bir iyileşme kaydeden cari işlemler dengesinin alınan tedbirlerin de katkısıyla önümüzdeki dönemde ılımlı bir seyir izlemesi beklenmektedir.

Küresel iktisadi faaliyetteki zayıf seyir ve küresel enflasyonun düşük düzeyi gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarını genişleyici yönde sürdüreceklerine dair beklentileri güçlendirmektedir. Mevcut küresel finansal koşullar gelişen ülke finansal varlıklarına yönelik talebi ve risk iştahını desteklemekle birlikte, korumacılık önlemlerinin ve küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizliklerin gerek sermaye akımları gerekse dış ticaret kanalıyla oluşturabileceği etkiler yakından takip edilmektedir."

ANALİSTLERİN DEĞERLENDİRMELERİ

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını değiştirmediğini ve sonrasında Başkan Jerome Powell'ın, 2020'de uygulayacağı olası para politikasına ilişkin açıklamalarında faiz seviyesinin uygun bir yerde olduğunu söylediğine işaret etti. Fed'in küresel ekonomiye ve ABD ekonomisine dair olumlu bir bekleyiş içinde olduğunun anlaşıldığını ifade eden analistler, dolardaki değer kaybıyla dün altının ons fiyatında yüzde 0,7'lik artış gözlemlendiğini kaydetti.

Analistler, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararlarının varlık fiyatları üzerinde etkili olmasının beklendiğini, ECB Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarında 2020 para politikasına ilişkin ipuçlarının aranacağını söyledi.

AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistler, TCMB'den 150 baz puanlık faiz indirimi beklerken, Christine Lagarde başkanlığında gerçekleştirilecek ECB toplantısında ise faizlerde değişikliğe gidilmesi öngörülmüyor. Bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise ABD'de Üretici Fiyat Endeksi verilerinin takip edileceğini belirten analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.450 doların destek, 1.484 dolar seviyesinin direnç konumunda olduğunu, gram altında ise 271-275 lira bandının izleneceğini kaydetti.