Elektrik faturasını yüzde 50 oranında düşürme yöntemi

Elektrik enerjisi hayatımızı devam ettirmemizde olmazsa olmazlardan. Ülkemizin elektrik ihtiyacının %75’i dışarıdan sağlanan ithal enerji ile karşılanıyor ve uygulanan vergi ve bedeller eklendiğinde elektrik faturalarımızın yüksek olması kaçınılmaz hale geliyor. Limak Elektrik Uludağ Elektrik Genel Müdürü Ali Erman Aytaç, elektrik kullanımında tüketiciyi bilinçlendirme çalışmalarının bir bölümünü açıkladı. Ali Erman Aytaç, “ Enerjinin doğru kullanılması, ithal kaynaklardan alınan enerjiyi azaltır ve cari açığa katkı sağlar. Diğer yandan ise aile ekonomisine fayda sağlamaktadır. İşte elektrik faturasını yüzde 50 oranında düşürme yöntemi

Giriş Tarihi 08 Aralık 2019, 12:09 Güncelleme 08 Aralık 2019, 12:09
Elektrik faturasını yüzde 50 oranında düşürme yöntemi

İÇİNDEKİLER

Elektrik faturasını yüzde 50 oranında düşürme yöntemi! Elektriğe gelen zamlardan sonra birçok insan elektrik faturalarının yüksek gelmesinden yakınmaktadır. Ufak değişiklikler yaparak elektrik faturasını yüzde 50 oranında azaltmak artık mümkün. Akıllı sayaçlar ve doğru aleti kullanarak elektrik tasarrufu yapabilirsiniz. Ülkemizin ithal kaynaklardan kullanılan elektik payı eskiden yüzde 60 civarındaydı. Yapılan yatırımlarla birlikte bu oran yüzde 40 civarına düşmüş durumda. Elektrik tasarrufunda en önemlisi buzdolabı kapağının açık bırakılmaması ve buzdolabının ısı veren yerlerden uzak konumlandırılması yüzde 25 oranında katkı sağlamaktadır.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

ELEKTRİK FATURASINI AZALTMA VE ELEKTRİK TASARRUFU YAPMA YÖNTEMLERİ

* Kombi ve elektrikli ısıtıcılar sabit seviyede tutulmalı. Dünya Sağlık Örgütüne göre oturma odası 21 derece, diğer odalar ise 18 derece ısıda olmalı. Odalardaki ısı ayarlaması sayesinde yüzde 7 tasarruf sağlanabilmektedir.

* Kombilerde doğalgazın yanında elektrik de kullanılmaktadır. Bu nedenden dolayı elektrik tüketimi minimum seviyede olan kombiler tercih edilmelidir.

* Odalarda bulunan peteklerin önü açık olmalı, eşya konulmamalıdır.

* Kış ayları başlamadan önce kombi bakımı yaptırılmalıdır.

* Elektrik birim bedelleri gece daha düşük olmaktadır. Gece saatlerinde kullanılan teknolojik aletlerin faturaya yansıması gündüz kullanıma göre oldukça az olur. Gece tüketimi arttırmak yüzde 50'ye yakın tasarrufa imkan sağlamaktadır.

* Bina yalıtımı yaptırmak, düşük tüketimli ev aletleri kullanmak yüzde 28 oranında elektrik tasarrufu sağlamaktadır.

* Buzdolabı kapağının açık bırakılmaması ve buzdolabının ısı veren yerlerden uzak konumlandırılması yüzde 25 oranında katkı sağlamaktadır.

* Kullanılmayan aletlerin fişinin çekilmesi de elektrik giderini düşürücü etkenler arasında yer almaktadır.

ELEKTRİK NEDİR?

Elektrik, elektrik yüklerinin akışına dayanan bir dizi fiziksel olaya verilen isimdir. Elektrik sözcüğü dilimize Fransızcadan geçmiştir. Elektriğin Türkçe eş anlamlısı çıngı sözcüğüdür. Ayrıca Anadolu ağızlarında elektrik anlamında yaldırayık sözcüğü tespit edilmiştir. Elektrik, pek çok farklı şekillerde var olabilir.

Cisimler atom ve moleküllerden oluşan birimlerdir. Bir cismin parçalara ayrılması sonucunda o cisme özelliğini veren en küçük biriminin atom ve moleküllerden oluşması ortaya çıkar. Atomlarda ise, merkezinde bulunan çekirdek ve etrafında birçok elektron ile oluşmuştur. Bu atomların dışında bulunan elektronlar; manyetik alan, ısı ve kimyasal bir takım reaksiyonlar ile yörüngelerinden kopma yaşarlar ve serbest bir şekle bürünürler. Bu serbest olan elektronlar sayesinde oluşan enerjinin hareket etmesi elektriği ortaya çıkarmaktadır. Bu bir anlamda elektrik akımının voltajı oluştururken serbest elektronlardan yararlandığı anlamını ifade etmektedir.