2022 engelli ve evde bakım aylığı nasıl alınır, ne kadar? SGK - SSK başvuru şartları nedir?

SGK, farklı isimler altında 'özel' ödemeler yapıyor. Bu ödemelerden çoğu birey haberdar değil. Para vaktinde çekilmeyince hak yanıyor. Hak sahipleri ise SGK tarafından meydana getirilen bu ödemelerden ne yazık ki habersiz. Haberimizde işinize çok yarayacak bilgiler verdik. Bu bağlamda hakların bazıları cenaze yardımı, çeyiz yardımı, istirahat parası, 2022 aylığıdır.

Giriş Tarihi 09 Aralık 2019, 09:11 Güncelleme 17 Aralık 2019, 10:36
2022 engelli ve evde bakım aylığı nasıl alınır, ne kadar? SGK - SSK başvuru şartları nedir?

İÇİNDEKİLER

SSK (SGK) çeşitli isimler adı altında ödemeler yapıyor. Fakat bu ödemeler vatandaşlar tarafından çok fazla bilinmiyor. Bu bağlamda
vatandaş SGK'dan alacağı bazı haklardan habersiz. Ve bu ödemeleri yıl bitmeden kesin almanız gerekiyor. 5 yıllık süre içinde talepte bulunmak mümkün.

ÖDEMELERİ SGK YÖNETİMİ BELİRLİYOR

Yeni doğan çocuk yardımı için başvuru Aile Bakanlığı il müdürlüklerine, ilçede ise kaymakamlıklara yapılıyor. TC kimlik numarasıyla 'aile.gov.tr'den de başvuru imkanı var. Bu para tüm annelere ödeniyor. Doğum yapan kadınlara 2019 yılı için 180 lira 'emzirme ödeneği (süt parası)' veriliyor. Anne sigortalı değilse para, sigortalı babaya veriliyor. Bu tutarı ocak itibarıyla SGK Yönetim Kurulu bir önceki yılın enflasyonuna göre belirliyor.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

Yüzde 12 civarı artış

Merkez Bankası, enflasyonun yılsonunda yüzde 12 civarında olmasını bekliyor. Süt parasında yapılacak artışın da yüzde 12 civarında olacağı düşünülürse 2020'deki ödeme 202 liraya çıkacak. Başvuru, SGK il müdürlüğüne, sosyal güvenlik merkezine yapılıyor. 5 yıl zaman aşımı süresi var. Bağkurlu anneler de süt parası alabiliyor. Emzirme ödeneği bir kereliğine veriliyor.

Doğumda rapor parası

Anneye yapılan en yüksek tutarlı ödeme doğum (rapor) parası. Maaşa göre değişiyor ve 112 gün üzerinden hesaplanıyor. En düşük yani asgari ücretle çalışan anneye şu anda 2.020 liralık maaş üzerinden yapılan ödeme 6.367 lira. Maaş arttıkça ödeme de artıyor. Asgari ücretin ocak itibarıyla yüzde 12-17 arasında artacağıyla ilgili öngörüler var.

Buna karşılık işçi kesiminin talepleri de 3.200 liraya kadar çıkıyor. Biz de olası rakamlara göre yeni tutarları hesaplayıp TABLO'da yer verdik. Para annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına yatıyor. Paranın yatıp yatmadığı doğum izni biter bitmez 'turkiye.gov.tr'den kontrol edilebiliyor.

Çeyiz için

Yetim kalan kız çocuklarına maaş bağlanırken, evlenmeleri durumunda çeyiz parası ödeniyor. Bu ödenek SSK veya Bağkurlu anne veya babasının vefatı nedeniyle yetim maaşı alan kız çocuğuna veriliyor. 24 maaş tutarındaki bu para kız çocuğuna evlendiğinde toplu ödeniyor. Başvuru SGK'ya yapılıyor.

Rapor parası

Rapor alınan sürelerde patron maaş ödemez, ödemeyi SGK yapar. Buna iş göremezlik ödeneği (istirahat parası) denir. Ödeme son 3 aylık kazanca göre yapılır. En düşük günlük ödeme ayakta tedavide 56.84 TL, yatarak tedavilerde 42.63 TL. Bu parayı Bağkurlu da alır.

Emzirme ödeneği

SGK,halk arasında 'süt parası' olarak bilinen emzirme ödeneği de veriyor. 178 lira olan bu para için anne veya eşinin SSK veya Bağkurlu olması ve en az 120 gün prim ödemesinin bulunması yeterli. SGK il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine doğumdan sonraki 5 yıl içinde başvuru yapılabilir.

Doğum izninde...

Doğum öncesi ve sonrası toplam 112 gün izin kullanan anneler,çalışmadıkları sür enin parasını alabiliyor.Asgari ücretlinin aldığı en düşük ödeme 6.367 lira. Para anne adına açılanZiraatBankasıhesabınayatıyor.Paranınyatıpyatmadığı, doğum izniniz bitince 'turkiye.gov.tr'den kontrol edilebiliyor.

Emekli olmayana

Bazı sigortalılar yaşı doldurmasına rağmen emeklilik için gerekli prim gününü tamamlayamıyor. Bu kişiler o ana kadar ödedikleri primleri SGK'dan toplu olarak geri isteyebiliyor. Bunun için SGK'ya dilekçeyle başvurmak gerekiyor.

Muhtaç engelliye

Yüzde 40 ve üzeri engelli olup da sosyal güvencesi bulunmayan engelliler,yaşlılar ile anne veya babası olmayan (yetim) muhtaç çocuklara Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 818 TL aylık bağlanıyor. Sağlık hizmeti ücretsiz. Muhtaç aylığı için başvuranın gelirinin olmaması ya da 607 lirayı aşmaması şartı var.

Hastaya bakana

Devlet,engelli yada çok yaşlı olduğu için bakıma muhtaç kişilerle aynı çatı altında yaşayanlara evde bakım parası olarak aylık 1.305 lira ödüyor. Evde bakım parası için Aile Bakanlığı'nın il ve ilçe müdürlüklerine başvuruluyor.

2022 aylığı

Sosyal güvencesi olmayan ve ekonomik durumu yetersiz 65 yaş üstü vatandaşlara devlet yaşlılık maaşı (2022 maaşı) veriyor. 607 liranın altında geliri olan yaşlı önce defterdarlık veya mal müdürlüklerinden başvuru evrakı alacak. Başvuru kaymakamlıklara. Aylık ödeme 637 TL.