2020 asgari ücret detayları: 2 bin 500 TL

Geçtiğimiz günlerde 2020 asgari ücret için Asgari Ücret Komisyonu ilk toplantısını gerçekleştirdi. Bu toplantının ardından yapılan açıklamada 10 Aralık'ta ikinci toplantının yapılacağı ifade edildi. Peki 2020 asgari ücret beklentisi nedir? Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantısının ardından belirlenen yol haritası açıklandı. İkinci ve üçüncü toplantıların komisyona katılan grupların ev sahipliğinde dördüncü toplantının ise Bakanlık'ta yapılacağı bilgisi paylaşıldı.

Giriş Tarihi 09 Aralık 2019, 09:43 Güncelleme 17 Aralık 2019, 11:11
2020 asgari ücret detayları: 2 bin 500 TL

İÇİNDEKİLER

Asgari ücret zammı açıklandıktan sonra asgari ücret ile çalışan bir işçinin 2020 yılında aylık ne kadar maaş alacağı belli olacak. Bu açılama da AGİ zammı ve diğer detayların da yer alması beklenirken 2020 asgari ücreti belirleyecek olan komisyon ilk toplantısını 2 Aralık'ta gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra yapılan açıklamada ikinci toplantının 10 Aralık'ta yapılacağı ifade edildi. Eğer enflasyon farkı oluşursa bu fark da maaşlara yansıtılacak.

SON DAKİKA ASGARİ ÜCRET ZAM HABERLERİ

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Konuyla ilgili Sabah Gazetesi Yazarı Faruk Erdem köşesinde çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Faruk Erdem'in aktardıklarına göre bugüne kadar yapılan asgari ücret artışlarına bakıldığında yaklaşık bir rakam tahmin etmek mümkün oluyor ve 10 yıllık artışlara bakıldığında 2016'daki yüzde 30'luk artış dışında tüm zamlar bir önceki yılın enflasyonunun 2-5 puan üzerinde gerçekleşmiş durumda olduğu görülüyor.
Bu konuya ilişkin Faruk Erdem'in yazısının ilgili bölümü şöyle:

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

Yeni Ekonomi Programı'nda ve Merkez Bankası'nın tahminlerinde 2019 yılının enflasyon oranının yüzde 12 civarında olması bekleniyor. Bu rakamdan yola çıkılınca asgari ücretteki artışın yüzde 15 civarında olacağı beklentisi oluşuyor. Buna göre net asgari ücret 2.323 liraya ulaşıyor. Bunun üzerine pazarlıklarla yapılacak seyyanen artışların eklendiği düşünülürse 2.500 liralık net rakam da öngörülebilir. Tabi bu rakama ulaşmak için pazarlıkların sonucunu beklemek gerekiyor.

ASGARİ ÜCRET HAKKINDA AÇIKLAMALAR PEŞ PEŞE GELDİ

Asgari ücret ile çalışanları yakından ilgilendiren asgari ücret açıklamaları Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu emeklisi yazar Resul Kurt ve son olarak Hürriyet yazarı Noyan Doğan tarafından asgari ücret hakkında dikkat çeken açıklamalar yapıldı.

2020 ASGARİ ÜCRET ZAM ORAN TAHMİNLERİ

2020 yılı asgari ücret zammı enflasyon rakamlarına göre yapılan araştırmalarda asgari ücretin yüzde 12 ile 17 arasında olması bekleniyor. 2020 asgari ücret zammı için zam oranları şu şekilde;

Asgari ücrete 2020 yılı için yüzde 12 zam yapılması durumunda asgari ücret ile çalışanların asgari ücret maaşları 2 bin 262 lira olacak.

Asgari ücrete 2020 yılı için yüzde 13 zam yapılması durumunda asgari ücret ile çalışanların asgari ücret maaşları 2 bin 281 lira olacak.

Asgari ücrete 2020 yılı için yüzde 14 zam yapılması durumunda asgari ücret ile çalışanların asgari ücret maaşları 2 bin 302 lira olacak.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında gerçekleştirilen ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlıkta yapacak.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor

ŞUAN ASGARİ ÜCRET 2 BİN 20 LİRA

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net 2 bin 174 lira 64 kuruş olarak hesaplanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 6 lira 12 kuruş. Bunun 2 bin 558 lira 40 kuruşunu brüt asgari ücret, 396 lira 55 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 51 lira 17 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

SON 10 YILLIK ASGARİ ÜCRETE BAKILIRSA...

10 yıllık asgari ücret zammına bakıldığında ise yıllık ortalama yüzde 10'lar seviyesinde. Yıllık enflasyon ile mukayese edildiğinde ise artış kimi zaman enflasyonun bir-iki puan üzerinde olmuş, kimi zaman da altında kalmış. Tek bir istisna var o da, 2016 yılı. 2016'da asgari ücrete yüzde 30 zam yapılarak, brüt bin 647 liraya, net de bin 300 liraya çıkarıldı. Önümüzdeki günlerde işçi, işveren kesimi ile kamu arasında sıkı pazarlıklar başlayacak. Pazarlıklar sırasında ortaya konacak argümanları da üç aşağı beş yukarı tahmin edebiliyorum. İşçi kesimi temsilcileri bir kişinin yaşam maliyetini ortaya koyacak, ücret kaybının telafi edilmesini isteyecek; bir rakam önerip, bunun da üzerine enflasyon farkı talep edecek. Benim tahminim işçi kesiminin talebi yüzde 50'ler mertebesinde olacaktır.