Yasa çıkarsa emekli maaşları yeniden zamlanacak! Emeklinin yılbaşı maaş zammına ilave zam!

Bağkur, SSK emeklilerinin gözü kulağı intibak yasasında. Yasanın bir an önce çıkmasını bekleyen emekliler, intibak yasası çıktımı araştırmaları yapıyor. SSK ve Bağ-Kur'luların maaşını artıracak ve emeklilik şartlarında eşitlik sağlayacak yeni düzenlemeler gündemde. SGK, sehven eksik bağlanan aylıklara mercek tutarak, gelir farkını azaltacak uygulamaları hayata geçirecek. Yasanın çıkmasıyla 350 liraya kadar zam elde edecekler. Yasa çıkışının ardından 2000 sonrası emekli olanlar bu zamdan faydalanabilecek. Emekli maaşlarında eşitliğe sebep olacak intibak yasası için gözler dikkatle intibak yasası haberlerine çevrildi.

Giriş Tarihi 04 Aralık 2019, 09:37 Güncelleme 04 Aralık 2019, 09:37
Yasa çıkarsa emekli maaşları yeniden zamlanacak! Emeklinin yılbaşı maaş zammına ilave zam!

İÇİNDEKİLER

SGK, SSK ve Bağkur emeklisi intibak yasası için milyonların bekleyişi devam ediyor. Geçmişte anayasa mahkemesi tarafından yargı yolu kapanan intibak yasası için Meclis Genel Kuruluma yeniden teklif verilecek. İntibak yasasının çıkmasıyla birlikte emeklilere 50 lira ile 550 lira arasında değişen emekli maaşı zammı yapılacak. Memur-Sen intibak yasasının çıkmasını istiyor. Memur emeklileri aynı görevden emekli olmuş kişilerin arasındaki emekli maaşlarının farklı olması sebebiyle yeniden intibak yasasının çıkmasını istiyor. Bu sebeple intibak yasası aynı görevden emekli olan memurlar arasında maaş eksikliğini ortadan kaldıracak.

EMEKLİYE İNTİBAK YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Daha önce Anayasa mahkemesi tarafından yargı yolu kapanmış ve meclise yeniden teklif edilmesi gündeme gelmişti. Kanunun mecliste kabul edilmesinin ardından 2000 sonrası emekli olan kişiler ortalama 355 lira emekli maaşı zammı almaya hak kazanacak.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYI TIKLAYINIZ

MAAŞLAR YENİDEN HESAPLANACAK?

Yasanın kabul edilmesiyle birlikte 5 milyon emeklinin maaşı yeniden hesaplanacak. 2000 sonrası emekli olan yaklaşık 2 milyon emekli maaşlarında düzenleme yapılacak. Aynı gün çalışmış aynı prim yatırmış emekliler arasında emekli maaşı ortadan kaldırılacak.

EMEKLİ İNTİBAK YASASI NEDİR?

İntibak bekleyen emekliler, aynı prim kazancı ve prim gün sayılarıyla 2000 yılından önce emekli olanların kendilerinden daha fazla emekli maaşı aldığını belirterek, intibak ile maaş farklılığının son bulmasını istediklerini söylüyorlar. Emeklilere, prim ödemelerine ve hizmet sürelerine göre farklı zamlar söz konusu olacak.

EMEKLİ MAAŞINA İNTİBAK AYARI

SSK ve Bağ-Kur'luların maaşını artıracak ve emeklilik şartlarında eşitlik sağlayacak yeni düzenlemeler gündemde. SGK, sehven eksik bağlanan aylıklara mercek tutarak, gelir farkını azaltacak uygulamaları hayata geçirecek. Esnafın emekli olabilmesi için gerekli olan 9000 gün prim sayısını, 7200'e indirecek teklif, Meclis'e sunulacak.

EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Merkez Bankası'nın yeni beklenti anketine göre, yıl sonu enflasyonu yüzde 12.18 olacak. Böylece, 9 milyonu aşkın SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşı ocakta yüzde 6.82 artacak.

Emekliler için ocak zam ayı olacak. Artışta enflasyon belirleyici olacak. Bu nedenle veriler merakla beklenirken, ipuçları da geliyor. Merkez Bankası'nın kasım ayı beklenti anketi açıklandı. Ekonomistlerle gerçekleştirilen ankette, cari yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 12.18'e geriledi. 2019'un ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranında zam alacak SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin ocak zammı, bu tahmine göre 6.82 olacak..

Yüzde 6.82'lik tahmine göre; en düşük esnaf emeklisi aylığı 1.675 liradan 1.789 liraya, tarım emeklisi aylığı 1.249 liradan 1.334 liraya yükselecek. SSK'lılarda ise en düşük aylık 2000'den önce emekli olanlarda, 136 lira artışla 1.982 liradan 2 bin 118 liraya, 2000'den sonra emekli olanlarda 1.181 liradan 1.262 liraya ulaşacak..

EMEKLİYE VE MEMURA AYDA 406 LİRA

Memurlar Ocak'ta aile yardımına zam almaya hazırlanırken, emekliler bu ödemenin kendilerine de verilmesini bekliyor. KPDK'ya taşınacak talep hayata geçerse, 2 çocuklulara her ay 406 lira ödenecek. Peki, aile yardımı ile birlikte emekli maaşlarında ne kadar artış olacak? Aile yardımına yapılan zam memur maaşlarına nasıl yansıyacak? İşte emekliler ve memurların merakla beklediği tüm detaylar...

Memurlar maaşlarıyla birlikte aile yardımında da yaşanacak Ocak artışını beklerken, emekliler de bu ödemeden yararlanmak istiyor.
Memur konfederasyonları ve Türkiye Emekliler Derneği tarafından gündeme getirilen talep, önümüzdeki günlerde toplanacak Kamu Personeli Danışma Kurulu'na (KPDK) da taşınacak..

Eğer kabul edilirse, memurlara her ay ödenen aile yardımı emekliler için de hayata geçirilecek. Memurlara çalışmayan eş için ödenen tutar aylık 295,47 lira. Çocuk yardımı tutarı da 0-6 yaş için 69,22, 6 yaş üstü için 34,61 lira. Bu tutarlar Ocak'ta memur maaş katsayısındaki yükselişle değişecek. Ayrıca eş yardımına gösterge artışı yansıtılacak. Artış tahminlerine göre eş yardımı 333,03, çocuk yardımı da yaşa göre 36,62 ya da 73,24 lira olacak.

Eşi çalışmayan, 6 yaş üstü 2 çocuğu olan memurun aylık aile yardımı 364,69 liradan 406,27 liraya yükselirken, talepler hayata geçerse bu ödemeyi aynı şartlardaki emekli de alabilecek. Aile yardımı tüm emekliler için talep ediliyor. Beklentiler gerçekleşirse, emekliler önemli bir ek gelire kavuşmuş olacak.