Asgari ücret için hükumet, işveren ve sendika teklifleri açıklandı mı?

2020 yılında asgari ücrete yapılacak olan zam miktarı milyonlarca vatandaş tarafından merak edilirken masadaki zam oranları da belli olmaya devam ediyor. İşveren temsilcilerinin önerileri ile işçi temsilcilerinin talepleri haberimizde.

Giriş Tarihi 04 Aralık 2019, 09:54 Güncelleme 10 Aralık 2019, 13:46
Asgari ücret için hükumet, işveren ve sendika teklifleri açıklandı mı?

İÇİNDEKİLER

2020 yılının Ocak ayından itibaren maaşlarda yaşanacak olan zam miktarının belli olacağı görüşmeler sonunda bir yıllık zam miktarı belli olacak. Bu kapsamda işçi temsilcilerinin talepleri ile iş veren temsilcilerinin önerileri belli olmaya başladı. İşte asgari ücret tespit komisyonunda masasında yer alan tüm teklifler.

ASGARİ ÜCRET ZAM HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ


2020 ASGARİ ÜCRETİ İÇİN TÜM TEKLİFLER

2020 asgari ücreti için gerçekleştirilen görüşmelerde işçi temsilcisi olan Türk İş talep ettiği zam miktarını 2250 bin TL artı refah payı olarak açıklayacağı söyleniyor. Bu açıklamaya ek olarak Türk İş Başkanı Ergün Atalay açıklamalarında enflasyon rakamının altında hiçbir öneriyi kabul etmeyecekleri yine söylenenler arasında.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYI TIKLAYINIZ

İşveren temsilcilerinden ise işçileri üzecek bir öneri geldi. İşveren kesimi ise gerçekleşen yerine hedef enflasyonun esas alınmasını ve asgari ücrete kamunun desteğinin artırılarak devam etmesini istiyor. Yeni Ekonomi Programı'nda 2020 yılı hedef enflasyon yüzde 8,50 olarak belirtiliyor. Bu oranda bir zam öneren işveren temsilcilerinin talebi kabul edilirse asgari ücret 2200 TL civarı olacak.

İLK TOPLANTI YAPILDI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında ilk toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışma programı belirlendi.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU İKİNCİ TOPLANTI TARİHİ BELLİ OLDU

İkinci toplantısını 10 Aralık'ta işçi tarafını temsil eden Türk-İş'in ev sahipliğinde gerçekleştirecek Komisyon, üçüncü toplantısını 17 Aralık'ta işverenleri temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nda (TİSK) yapacak.

Komisyonun dördüncü ve son toplantısının ise Bakanlığın ev sahipliğinde, bu ayın son haftasında yapılması planlanıyor.

HÜKÜMETTEN ASGARİ ÜCRET ZAMMI AÇIKLAMASI

2 Aralık tarihinde gerçekleşen ilk asgari ücret görüşmelerinde hükümet tarafından zam oranına dair önemli bir açıklama gelmişti. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yapılan asgari ücret açıklamasında, "İşçi ve işverenin haklarını gözeterek, sorunları çözüme kavuşturan taraf olacağız. Herkesi memnun edecek orta yolu bulacağız.

ÖNE ÇIKAN RAKAM

Asgari ücret görüşmelerinin öncesinde öne çıkan rakam ise 2 bin 250 TL olmuştu. Çok sayıda işçi sendikası tarafından az bulunan bu rakam işveren temsilcileri tarafından da fazla bulunuyor.

KAMUOYU İLE ASGARİ ÜCRET ZAM ORANLARI PAYLAŞILACAK
Ayrıca HAK-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Türkiye'de asgari ücret belirlenirken, bir asgari ücret belirlemiyor Türkiye'nin en büyük toplu sözleşmesini yapıyoruz. Bu toplu iş sözleşmesinin taraflarının da sadece en büyük işçi sendikasının konfederasyonu değil, diğer konfederasyonların da içinde yer aldığı sistemi oluşturmamız gerekiyor. Bu sene TÜRK-İŞ'in yapmış olduğu çağrı ve atmış olduğu adım bu sistem için bir başlangıçtır. 3 konfederasyonun birlikte hazırladığı, birlikte belirledikleri ve birlikte mücadele ettikleri bir asgari ücret mücadelesi gerçek bir toplu sözleşme mücadelesine dönüştürülebilir. HAK-İŞ, TÜRK-İŞ ve DİSK olarak birlikte hareket ederek, ortak bir asgari ücret tespiti hususunda irademizi ortaya koyunca ortak olarak bir rakam belirlersek o rakamı esas kabul edelim, kendi belirlediğimiz rakamları değil, 3 konfederasyonla birlikte belirlediğimiz rakamları kamuoyu ile paylaşmayı daha doğru buluyorum.