Emekliye intibak zammı ve 3600 ek gösterge düzenlemesi açıklaması

Emekliye intibak zammı, 3600 ek gösterge düzenlemesi ve 2020'de yapılacak olan emekli maaşı desteği hakkında detaylar gelmeye devam ediyor. Emekli maaşına destek müjdesi vatandaşları heyecanlandırdı. Hükümet, 12 milyon emeklinin refah düzeyini yükseltmek, gelişme hızından daha fazla pay almalarını sağlamak için 2020'de de tüm imkanları sunacak.

Giriş Tarihi 22 Kasım 2019, 09:23 Güncelleme 28 Kasım 2019, 15:56
Emekliye intibak zammı ve 3600 ek gösterge düzenlemesi açıklaması

İÇİNDEKİLER

Emekli maaşı intibak zammı ve 3600 ek gösterge son dakika gelişmeleri oldukça merak ediliyor. 2020 yılında emekli maaşlarına bir çok destek verilecek. Bu bağlamda verilecek destekler arasında Ocak ayı maaş zammı da var. Açıklanacak olan enflasyon rakamlarına göre zam oranı belli olacak. Tüm emeklilere 2 kez biner lira bayram ikramiyesi ödenecek.

İNTİBAK DÜZENLEMESİ

Anayasa Mahkemesi, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için adres olarak Meclis'i göstermiş, kararın ardından aylık bağlama oranlarının yükseltilmesi için Meclis'e birçok kez teklif sunulmuştu. 1999 ve 2008 yıllarındaki aylık bağlama oranlarını düşüren yasanın yeniden düzenlenmesine yönelik olan teklifler tasarı haline getirilirse, yeni bağlanan aylıklarda oluşan yaklaşık yüzde 40'lık kaybın önüne geçilecek. Öte yandan,3 farklı emekli aylığı hesaplama sistemi yerine bütün dönemleri kapsayan tek bir emekli aylığı hesaplama sisteminin getirilmesi gündemde.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

EMEKLİYE DESTEK MÜJDESİ

Hükümet, 12 milyon emeklinin refah düzeyini yükseltmek, gelişme hızından daha fazla pay almalarını sağlamak için 2020'de de tüm imkanları sunacak. SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları ocak ve temmuzda önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon oranında artırılacak. Memur ve memur emeklisi maaşları da ocakta yüzde 4, temmuzda yüzde 4 zamlanacak, ayrıca oluşan enflasyon farkı yansıtılacak. Tüm emeklilere 2 kez biner lira bayram ikramiyesi ödenecek. Emeklilerin gelecekte yoksulluk riskiyle karşı karşıya kalmalarını engellemek, sosyal güvenlik hizmetlerini güçlendirmek için 2020 destek ajandasında yer alan başlıklar şöyle:

EMEKLİYE KAMUDA İŞ

Kamudan ve özel sektörden emekli olan yöneticiler ve uzman personel, devlet kurumlarında maaşlı çalışabilecek. Bu kişilere esnek çalışma yöntemi uygulanacak.

DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ

Düşük faizli kredilerle destek verilerek emeklilerin işyeri açmaları desteklenecek.

3600 EK GÖSTERGE

Kamu çalışanlarını ilgilendiren 3600 ek gösterge düzenlemesinden yaklaşık 1 milyon emekli polis, öğretmen, din görevlisinin de yararlanması öngörülüyor.

EVİ OLMAYAN KALMAYACAK

TOKİ, emeklilerin bütçesine uygun, uzun vadeli ödeme imkanı sunan konutlar yapacak.

İKİNCİ GELİR KAPISI

Emekli olup da iş kurmak isteyenlere İŞKUR girişimcilik eğitimleriyle destek sağlanacak. İŞKUR, emeklilere yönelik de meslek kursları düzenleyecek.

GÜÇLÜ SİGORTA SİSTEMİ

Sigortacılık sektörü daha da geliştirilecek. Bu kapsamda sigortacılık ve özel emeklilikle ilgili faaliyetlerin daha öngörülebilir olması sağlanacak.

HİZMETTE KOLAYLIK

SGK bütünleşik mali yönetim sisteminin hayata geçirilmesiyle emekli hizmetleri etkinleştirilecek. Emeklilik başta olmak üzere sosyal güvenlikle ilgili kamu hizmetlerinin önemli bir kısmına e-Devlet kapısı üzerinden erişim sağlanacak.

İKİ KAT EK ÖDEME

Maaşın yüzde 4-5'i oranında verilen ek ödemenin yüzde 8'e çıkarılması gündemde. Talep hayata geçerse emeklilerin ek ödeme tutarları 30 ile 368 lira arasında artış gösterecek. Mevcut düzenleme kapsamında, bu yıl maaşı 1.018 liranın altında olan emeklilere yüzde 5, üstünde olanlara yüzde 4 ek ödeme veriliyor. Bu ek ödeme her ay net maaşla birlikte hesaplara yatırılıyor. Yüzde 8'lik teklif hayata geçirilirse, maaşı 2 bin lira olan emekliye 80 lira (2 bin x yüzde 4) ek verilirken, bu tutar 160 liraya (2 bin x yüzde 8) çıkacak.

YENİ ZAM SİSTEMİ

Sosyal güvenlik kurumlarının tümü SGK çatısı altında birleştirildi. Ancak gerek emeklilik hesaplamaları, gerek zam kararları hâlâ farklı uygulanıyor. Bağ-Kur ve SSK emeklileri enflasyonu beklerken, Emekli Sandığı emeklileri toplu sözleşmeye tabi bulunuyor. Tüm emeklilerin toplu sözleşmeyle belirlenen rakam üzerinden zam alması için çalışmalar yeni yılda hızlanacak.

Kaynak:güneş