KYK kredi borçları ve faizleri silinecek mi?

Milyonlarca öğrencinin gözü KYK borçlarına çevrilmiş durumda. Bu bağlamda KYK borçları Ak Parti gündemine geldi. KYK kredi borçları ve faizleri konusunda Ak Parti’den bir adım gelebilir. Buna göre yeni bir düzenleme üzerinde durulduğu ve yakın zaman içerisinde farklı kesimleri de kapsayacak yeni düzenlemelerin açıklanacağı öne sürüldü. KYK borçlarını ödeyemeyen ve ödemediği için faiz borçları artan kişilerin, borçları ana paranın iki katına kadar çıkmış durumda. Eğer teklif kabul edilirse geri ödemeli burs alan öğrencilerin borçları tamamen silinmiş olacak.

Giriş Tarihi 19 Kasım 2019, 10:49 Güncelleme 19 Kasım 2019, 10:51
KYK kredi borçları ve faizleri silinecek mi?

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca üniversite öğrencisinin aldığı KYK öğrenim kredisi ile ilgili AK Parti harekete geçmeye hazırlanıyor. İşe girinceye kadar faiz işleyen kredilerde, bazı kişilerin borcu anaparanın iki katını aştı. Bunu ödeyemeyen öğrencilerin sayısı ise gün geçtikçe yükseliyor. AK Parti bu borçların faiz kısmı ile ilgili bir düzenlemeye gitmeye hazırlanıyor. TBMM'de yapılacak görüşmeleri ayrıntıları gelmesi halinde haberimizden takip edebilirsiniz. KYK borçları son dakika haberleri takvim.com.tr'de

KYK KREDİ BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?

KYK borçlarını ödeyemeyen ve ödemediği için faiz borçları artan kişilerin, borçları ana paranın iki katına kadar çıkmış durumda. Borçlarını ödemeyen kişi sayısının 5 milyon olduğu açıklanırken, 280 bin kişi için de yasal süreç başlatılmış durumda. Borçlar silinmese dahi faizlerin silinmesi ya da yeni ödeme planlarının yapılması adına çalışmaların başlatılması bekleniyor.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

KREDİ BORÇLARI İKİ KATINA ÇIKIYOR

Bir diğer konu da üniversite döneminde öğrenim kredisi çeken öğrencilerin borçları oldu. İşe girinceye kadar bu borca faiz işliyor. Borç, bazı kişilerde iki katı aşmış durumda... Bunu ödeyemeyen öğrencilerin sayısının 5 milyona ulaştığı, 280 bin mezun hakkında yasal işlem başlatıldığı belirtiliyor.

Her iki konuda da çalışma yapılıp yapılmayacağına henüz karar verilmedi. Çekte hapis cezasının kaldırılmasının, ceza infaz indirimlerini öngören pakete girebileceği belirtiliyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu borçlarına uygulanan faizlerle ilgili ise yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olmadığı, bunun için idari bir karar alınmasının yeterli olduğu ifade ediliyor.

KYK BORÇ ERTELEME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Sigortalı bir işe başlayana kadar KYK borcunu ödeyemeyecek olan kişiler aşağıdaki adımları takip ederek borcunu erteleyebilir. E devlet kapısı üzerinden yapılan başvuru için , e Devlet şifresi olmayan vatandaşların PTT 'ye giderek şifrelerini alması gerekmektedir.

PEKİ HANGİ KYK BORÇLARI SİLİNECEK?

Maddi durumu kötü olan öğrencilere karşılıksız ödeme burs imkanı verilirken maddi durumu normal ya da iyi olan öğrencilere kredi verilmektedir. Kredi alan öğrenciler aldıkları ücreti aynı şekilde iki sene sonra ödemekte ve krediyi aldığı süre boyunca geri ödemek ile yükümlüdür. Eğer teklif kabul edilirse geri ödemeli burs alan öğrencilerin borçları tamamen silinmiş olacak.

KYK KREDİ VE BURS KONUSUNDA SIKÇA SORULAN SORULAR

Burs/kredi başvuruları hangi tarihte başlamaktadır, başvuru süreci ve değerlendirme nasıl yapılmaktadır?

Burs/kredi başvuruları her yıl kamuoyuna duyurulan tarihler arasında e-Devlet üzerinden alınmaktadır. e-Devlet şifresi olmayan öğrencilerin kimliği ile birlikte PTT şubelerine giderek mutlaka e-devlet şifresi almaları veya diğer e-devlet giriş yöntemlerinden birine (internet bankacılığı, e-imza, mobil imza, T.C. kimlik kartı) sahip olmaları gerekmektedir. Başvuru sırasında öğrenciden ekonomik, sosyal ve eğitim durumuna ilişkin bilgiler talep edilmekte ve bu bilgiler kamu kurumlarından alınan veriler ile karşılaştırılarak teyit edilmektedir. Yapılan değerlendirme sonucunda bütçe durumuna göre belirlenen sayıda öğrenciye burs verilmekte, durumu mevzuata uygun diğer tüm öğrencilere ise öğrenim kredisi verilmektedir.