SSK, SGK ve Bağkur emekli maaşlarına ne zaman zam yapılacak? İşte emekli maaş listesi

2020 yılına artık sayılı günler kala milyonlarca emekli vatandaş emekli maaşlarına yapılacak zammı bekliyor. Bu anlamda emekli maaşlarının ne kadar olacağı merakla araştırılmaya devam ediyor. İlk 4 aylık veriler neticesinde ise belli bir rakam oluşmuş durumda bulunuyor. Ayrıca emeklilerin beklentileri arasında intibak ilk sıralarda yer alıyor.

Giriş Tarihi 16 Kasım 2019, 10:57 Güncelleme 24 Kasım 2019, 12:12
SSK, SGK ve Bağkur emekli maaşlarına ne zaman zam yapılacak? İşte emekli maaş listesi

İÇİNDEKİLER

Emekli maaşının 2020 yılında ne kadar olacağı birçok kişi tarafından merakla araştırılmaya devam ediyor. Peki, Emekli maaşlarına ne zaman zam yapılacak? Emekli maaş listesi! 2019 yılına ait ilk zam Ocak ayında yapıldı ve 2018 yılı ilk yarısının enflasyon oranı dikkate alındı. Geçmiş 6 ayın enflasyon oranlarına bakılarak yüzde 10.19 oranında zam yapıldı.

SON DAKİKA EMEKLİ MAAŞI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

EMEKLİ MAAŞLARINA NE ZAMAN ZAM YAPILACAK?

Açıklanan veriler doğrultusunda; Ocak'ta 2019'un ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranında zam alacak SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zammı, Temmuz-Ekim enflasyonuna göre yüzde 5.31 olacak. Bu oran, Kasım ve Aralık enflasyonuna göre artabilecek. Enflasyon tahminlerine göre, yüzde 6.65 ya da 7.3 olabilecek.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

Ocak'ta ayrıca ek ödeme tutarları da yükselecek. Maaşın yüzde 4'ü-5'i oranında olan ek ödeme, yeni aylıktan hesaplanacağı için artacak.
Yüzde 5.31 artışa göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin ek ödeme dâhil gelirinde 62,76 ile 312,61 lira arasında artış yaşanacaktır. En düşük aylık ise bin 244 lira 62 kuruşa çıkacaktır.

EMEKLİ MAAŞ ZAM LİSTESİ


EMEKLİ MAAŞ HESAPLAMA

Emekli vatandaşlar için yapılan zamların milyonlarca kişi tarafından "Emekli maaşı zam hesaplama nasıl yapılır?" şeklindeki sorular ile birçok arama yapılmaktadır. Bu sorunun cevabı ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yayınlanan sorgulama sayfası ile açıklığa kavuşmuştur. İşte emeklilerin zam sonrasındaki maaşlarının ne kadar olduğunu hesaplamaları için oluşturulmuş sorgulama sayfası. Aşağıdaki linke tıklayıp gerekli bilgileri girerek sorgulamayı yapabilirsiniz.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA SAYFASI

EMEKLİ TEMMUZ ZAMMI NE KADAR OLMUŞTU?


Sosyal Güvenlik Kurumu çatısından emekli olan vatandaşlara 6 ayda bir defa enflasyon oranına göre zam yapılmaktadır. Bu zamlar her yılın Ocak ve Temmuz ayında yapılmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıklamış olduğu enflasyon oranlarına göre gerçekleşiyor. TÜİK Ocak ve Temmuz ayının zam oranını bir sonraki ayın 3'ünde yayınlamaktadır. Yani bu durumda Haziran enflasyon oranı 3 Temmuz'da açıklanmaktadır. Açıklanan enflasyon oranları da emekliye yapılacak zamda referans olarak kullanılır.

2019 yılına ait ilk zam Ocak ayında yapıldı ve 2018 yılı ilk yarısının enflasyon oranı dikkate alındı. Geçmiş 6 ayın enflasyon oranlarına bakılarak yüzde 10.19 oranında zam yapıldı. Yılın ikinci yarısı için ise SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına Temmuz ayında yüzde 5 oranında zam yapıldı.

İNTİBAK İLE MAAŞLAR ARTACAK

Emeklilerin beklentileri arasında intibak ilk sıralarda yer alıyor. Hem memur hem de SSK ve Bağ-Kur emeklileri intibak beklentisi taşıyor. Memur emeklilerinin maaşlarındaki kurum kaynaklı farkın giderilmesi talebinin Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısında ele alınıp karara bağlanması beklenirken, 2000 yılı ve sonrasında emekli olan SSK ve Bağ- Kur emeklileri intibak için gözünü Meclis'e çevirdi.

HERKESE FARKLI ZAM

Eğer intibak Meclis'e gelirse, 2000'den sonra emekli olanlara, 2000'den önce emekli olan yaklaşık 2 milyon kişiye olduğu gibi 355 liraya varan zam yolu açılacak. İntibak yasası çıkarsa, detaylı bir çalışma gerçekleştirilecek. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların maaşı yeniden hesaplanacak.Emeklilere, hizmet sürelerine ve prim günlerine göre farklı zamlar uygulanacak. Türkiye Emekliler Derneği, çıkacak bir intibak düzenlemesinden yaklaşık 5 milyon emeklinin yararlanabileceğini belirtiyor.