Son dakika: Başkan Erdoğan'dan EYT açıklaması! EYT yasası Meclis gündemine gelecek mi? İşte son durum

Emeklilik için gün sayan binlerce vatandaş Emeklilikte Yaşa Takılanlar hakkında yapılan açıklamaları yakından takip ediliyor. Bugün İstanbul'da toplu açılış töreninde konuşan Başkan Recep Tayyip Erdoğan EYT hakkında önemli bir açıklamada bulundu. Başkan Erdoğan'ın açıklamalarının ardından erken emeklilik yasasında son durum ne sorusu akıllara geldi. EYT hakkında son detayları merak eden vatandaşlar şimdi arama motorlarında EYT yasası Meclis gündemine gelecek mi sorusuna yanıt arıyor. Peki, EYT yasası kimleri kapsayacak? İşte Emeklilikte Yaşa Takılanlarda son durum...

Giriş Tarihi 16 Kasım 2019, 15:21 Güncelleme 16 Kasım 2019, 15:52
Son dakika: Başkan Erdoğan’dan EYT açıklaması! EYT yasası Meclis gündemine gelecek mi? İşte son durum

İÇİNDEKİLER

Uzun bir süredir gündemde yer alan konular arasında Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası bulunuyor. Milyonlarca vatandaş konu hakkında yapılan açıklamaları yakından takip ediyor. Bugün Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın EYT açıklamalarının ardından EYT hakkındaki araştırmalar artış gösterdi. Bu kapsamda merakla araştırılan konular arasında EYT yasasında yeni gelişme var mı sorusu yer alıyor. Peki, erken emeklilik yasasında son durum nedir? İşte son gelişmeler...

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN EYT AÇIKLAMASI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, " "Tutturmuş bir EYT, erken emeklilik. İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı. Bizim ülkenin başına da bu erken emekliliği dolayanlar bunun bedelini ödediler. Niçin erken emeklilik? Bırakalım ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını alsın. Erken emekli olduğu zaman ideal ücreti alamayacak hem de ikinci bir iş aramak suretiyle ikinci iş ile işsizliğe öncü olacak. SGK sistemimizin çökmesini istemelerinin tek sebebi kaos ortamından kendilerine siyasi rant devşirme hesabıdır.

Biz bunu yapmayacağız. Arkadaşlarıma söylüyorum. Beni bu yola asla teşvik etmeyin. Milletimin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum. Bütün dünya bizim sistemimizi kendine uyarlamaya çalışıyor, bizdeki bazı köhne zihniyetler sistemi çökertmek için hinlik peşinde koşuyor." şeklinde konuştu.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR (EYT) YASASI NEDİR?

1998 yılında işe giren işçinin 2023 yılında emekli olması hakkı bulunurken birkaç yıl sonra çıkarılan yasa yüzünden emeklilik 15 yıl sonraya 2038 yılına ertelenmiştir. Bu yasa nedeniyle binlerce kişi EYT kapsamına dahil edilmektedir.

BAKAN ALBAYRAK'TAN EYT AÇIKLAMASI

Milliyet'in haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın kampta yaptığı sunumların ardından milletvekillerinden en çok gelen soru Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili oldu.

Albayrak, sorulara "EYT gündemimizde yok, böyle bir çalışma da yok" diye yanıt verdi.

Albayrak'ın, sunumunda, "Seçimlerin yenilenmesi ve ekonomik saldırılar olmasaydı bugün ekonomideki veriler bizim istediğimiz noktada olacaktı. Ama çalışmalarımızı yaptık. En kısa sürede özellikle işsizlikte pozitif adımlar olacak" dediği öğrenildi.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

Yapılan söz konusu değişiklikle 8 Eylül 1999'da sigortalı olanlardan emekli olma tarihleri 15 yıla kadar uzayanlar oldu. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı. İşte EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) yasasıyla, 8 Eylül 1999'da sigortalı olup, getirilen kademeli yaş şartından dolayı emekli olacağı tarih uzayanlardan, emekli olmak için aranan sigortalılık süresi ve prim şartını sağlayıp yaşın dolmasını bekleyenlerin emekli edilmesi amaçlanıyor.