Taşerona asgari ücret zammı ve ek ödeme var mı?

4D'li taşeron işçi ile ilgili yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor. Taşeron ve kamu işçileri için tediye miktarları belirlendi. Konuyla ilgili yapılan açıklamalarda tüm soru işaretleri giderilirken Aralık ayında yapılacak ödemelere ek ödemenin de ekleneceği belirtildi. İşçiler kadroya alınmasının ardından YHK kararına devam etti ve yüzde 4+4 maaş zammı aldı.

Giriş Tarihi 16 Kasım 2019, 10:39 Güncelleme 24 Kasım 2019, 10:54
Taşerona asgari ücret zammı ve ek ödeme var mı?

İÇİNDEKİLER

4/D'li taşeron işçilerle ilgili yeni haberler gelmeye devam ediyor. Kadroya geçen taşeron işçileri ve kamu işçileri Aralık ayında ikramiye alacak. İşte ikramiye şartları ve miktarı. Tediye ödemelerinde 52 gün esas alınırken, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Türkiye'de eksiksiz bir şekilde ödemeler gerçekleştiriliyor.

TAŞERON İŞÇİ SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

2020 YILI TAŞERON İŞÇİ EK ÖDEMELERİ

2020 yılında taşeron işçilerin alacakları en önemli ek ödeme tediye ikramiyesi olacak. Yıllık 52 gün üzerinden 4 taksit halinde ikramiye alacak olan taşeron işçiler bu ikramiyeleri maaş oranlarına göre alacaklar. En az ödeme 2019 yılında 792 TL ile asgari ücretli taşeron işçilere ödenirken bu rakamın 2020 yılında artması bekleniyor.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

2020 yılında yapılacak bir diğer ek ödeme ise Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı ikramiyeleri. Bayramlarda 75 TL'lik ikramiye alan taşeron işçiler bu ikramiyelerin 22 TL'lik kısmını vergi olarak öderken 53 TL net ödeme alıyorlar. Taşeron işçiler 2020 yılında gerçekleştirelecek görüşmelerde bu ikramiye tutarlarının da artırılmasını istiyorlar. Taşeron işçilerin 2020 yılı ödemelerinde yer alan bir diğer kalem ise eğitim yardımı. Bu yardım tutarı taşeron işçilerin çocuklarının ilkokul, ortaokul, lise veya üniversite alıyor olmasına göre değişirken en düşük ödeme 110 TL olarak eylül ayı döneminde yapılıyor.

TAŞERON İŞÇİLER İKRAMİYE ÖDEMESİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Tediye ödemelerinde 52 gün esas alınırken, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Türkiye'de eksiksiz bir şekilde ödemeler gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz yıllarda yapılan taşeron işçilerin kadro alma süreci ile birlikte bu ödemelerden yararlanacak çalışan sayısında da artış yaşandı. Yıl içerisinde 4 taksit halinde ödenen tediyelerde, yılın son ödemesi de Aralık itibari ile alınacak. Çalışanların bu konuda en çok merak ettiği detaylardan birisi ise ödemelerin ne kadar olacağı. Brüt maaş üzerinden yapılan bu ödemelerde, brüt maaşın yüzde 29'u esas alınıyor. Vergiler alındıktan sonra kalan miktar işçilere aktarılıyor. Yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile birlikte tarihi netleştirilen tediye ödemelerinde tarih 13 Aralık. 1 Ağustos 2019 tarihinde yayınlanan kararname ile kesinleştirilen ödemelerin 3. taksiti ise 9 Ağustos'ta ödenmişti.

TAŞERON İŞÇİLERE ASGARİ ÜCRET ZAMMI VAR MI?

Kurumlarda çalışan taşeron işçilerin maaşlarına asgari ücret tutarında zam yapılması konusu herhangi bir adım atılmış bulunmuyor. Toplu sözleşme gereğince maaşlarına yüzde 4 oranında zam yapılan taşeron işçilerden maaşları asgari ücretin altında olan olursa o maaşlar asgari ücret seviyesine çekilecek. Kurumlarda 4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin maaşları konusunda bazı belediyeler seçimden önce önemli adımlar atmışlardı. Kocaeli Belediyesi tarafından atılan adımda taşeron işçilerin maaşlarına günlük 21 TL aylık ise 635 TL zam yapılmıştı. Buna benzer kararlar seçimlerden hemen önce birkaç belediye tarafından alındı.

TAŞERONA EK ÖDEME YAPILACAK MI?

Kamuda çalışan binlerce kişiyi ilgilendiren karar Ankara 24. İş Mahkemesin'den geldi.

Binlerce çalışanın maaşı yeniden hesaplanacak. Hizmet İŞ Sendikası tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: Sendikamız Hukuk Müşavirliğince, 696 Sayılı KHK ile mahalli idarelerin iktisadi teşebbüsleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen ve asgari ücretin katlarına (%10, %20, %30,vb.) çalışan adına, geçiş sonrası asgari ücretin yüzdelik katlarının uygulanmaması nedeniyle açılan dava işçiler lehinde sonuçlandı. Sağlık Bakanlığı'na karşı Ankara 24. İş Mahkemesi'ne açılan davada yerel mahkeme, 10 Eylül 2019 tarihli duruşmada itiraz yolu açık olmak üzere davamızın kabulüne karar verdi.