2020 asgari ücret taban aylık ne kadar olacak detayları haberimizde

2020 yılı yılı için heyecanlı bekleyiş sürerken vatandaşların gözü asgari ücret görüşmelerinden çıkacak zam haberine çevrildi. Vatandaşlar son dönemlerde özellikle asgari ücretin ne kadar olacağını araştırıyor. Asgari ücrete yapılacak zam oranı için ikinci 6 aylık dönemindeki enflasyon rakamları belirleyici olacak.

Giriş Tarihi 15 Kasım 2019, 09:20 Güncelleme 22 Kasım 2019, 16:38
2020 asgari ücret taban aylık ne kadar olacak detayları haberimizde

İÇİNDEKİLER

Asgari Ücret – Asgari ücrete yapılacak zam miktarının Aralık 2019'da belli olması bekleniyor. Asgari ücret komisyonu Aralık ayı itibariyle toplanacak ve bu toplantıda zam oranı belirlenmiş olacak. Asgari ücreti zam görüşmeleri için, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu kurulacak. 2020 asgari ücretin enflasyon rakamları dikkate alınarak tespit edilmesi bekleniyor.


2020 ASGARİ ÜCRET MİKTARI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Asgari ücret ile beraber AGİ hesaplamasının neye göre yapılacağı merak konusu. Ayrıca asgari ücret 2020 yılının Ocak ayından itibaren geçerli olacaktır ve ilk görüşmelerin her yıl olduğu gibi bu yılda Aralık ayı içerisinde yapılması düşünülmektedir.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

Asgari ücret; işçinin yaşamı için gerekli temel ihtiyaçlarını (barınma, yeme, içme, sağlık, giyinme, ulaşım vs.) karşılayabilmesi için, işvereni tarafından çalışmasına karşılık verilen en düşük ücret anlamına gelir. Bu ücret hangi iş kolunda çalışırsa çalışsın işçinin alacağı minimum fiyattır ve her sene devletin çeşitli koşullara göre belirlediği oranlarda zam görmektedir.

Maaşlarına ne kadar zam geleceğini merak eden asgari ücret ile çalışanlar, asgari ücret görüşmelerinin ne zaman yapılacağını araştırıyor. 2020 yılı asgari ücret görüşmeleri Aralık ayında başlayacak. Asgari ücret belirleme komisyonu tarafından gerçekleştirilecek olan görüşmeler kapsamında vatandaşların bir yıllık zam oranı belli olacak. 2020 yılında asgari ücrete yapılacak zam oranına ilişkin muhtemel rakamlar belli olsa da vatandaşların bir diğer talebi vergilerin kaldırılması. Asgari ücretten alınan vergiler ve primlerin toplamı şu şekilde;

SKK Primi ödemesi: 358 TL

İşsizlik fonu kesintisi: 25 TL Yüzde 15

Gelir vergisi: 326 TL

Damga vergisi: 19.50 TL

ASGARİ ÜCRETE ZAM NE KADAR OLACAK?

2020 asgari ücretin enflasyon rakamları dikkate alınarak tespit edilmesi bekleniyor. Yapılan açıklamada 10,73 'lük TÜFE 'ye göre yüzde 25 zam gelmiş, 8,52 'lik TÜFE'ye göre de yüzde 19-20 oranında bir zam geleceği bildirildi. TÜFE'de (2003=100) 2019 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %0,99, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,42, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,26 ve on iki aylık ortalamalara göre %18,27 artış gerçekleşti. Temmuz, Ağustos ve Eylül ayında enflasyon toplamda yüzde 3,24 oldu.

İkinci 6 aylık enflasyon yüzde 5'i geçmesi durumunda memurlar aşılan miktarda enflasyon farkı alacak. 2018 yılının ikinci yarısında asgari ücret 1.603 olarak belirlenmişti. Ancak ekonomide yaşanan çalkantılar nedeniyle asgari ücret ile geçimin zorlaştığı düşünüldüğünde Ocak ayında asgari ücrete yapılacak zammın miktarı da merak ediliyordu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türk iş ve TİSK temsilcilerinin yer alacağı pazarlıkları neticesinde 2019 yılında geçerli olacak asgari ücret belirledi. 2018 yılında ise 21 Mart'ta yürürlüğe giren 7103 sayılı torba kanunla 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 32. maddesine fıkra eklendi. Buna göre, gelir vergisi tarifesinden etkilenen asgari ücretlilere, ocak ayında net ücretleri ne ise yıl boyunca da aynı ücreti alabilmelerini sağlamak amacıyla ilave AGİ ödenecek. Böylece, asgari ücretli işçinin 2 bin 20 TL tutarındaki net ücreti, yıl boyunca aynı kalacak.