Emekliye kira ve yakacak yardımı nasıl alınır? İkramiye ve seyyanen zam...

TÜED Başkanlar Kurulu emeklilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için yeni taleplerde bulunmaya devam ediyor. Vatandaşlara düşük taksitlerle ev sahibi olma imkanı sunan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) halen konut projelerinden emeklilere yüzde 25 kontenjan ayırırken; TÜED bu oranın yüzde 50'ye çıkarılmasını talep ediyor. Yine TÜED, ev sahibi olmayan emeklilerin gelirlerinin yaklaşık 600 lirasının kira ve ısınmaya gitmekte olduğunu belirterek, "Emeklilere kışın kira ve yakacak yardımı yapılsın" çağrısı yapıyor. Peki emekliye kira yardımı yapılacak nasıl alınır? Maaşlara refah payı, emekli maaşı ikramiye ve seyyanen zam ne oldu?

Giriş Tarihi 14 Kasım 2019, 11:07 Güncelleme 14 Kasım 2019, 11:12
Emekliye kira ve yakacak yardımı nasıl alınır? İkramiye ve seyyanen zam...

İÇİNDEKİLER

Hükümetten kira yardımı, emekli maaşlarına seyyanen zam, yakıt yardımı ile emekli ikramiyelerinde artış talebinde bulundu. Dar gelirliler için emekliler için kira ve yakacak yardımı büyük önem arz etmektedir. Bu anlamda kirada oturan emekliler için çalışma başlatan Türkiye Emekliler Deneği, bu kişilere kira yardımı yapılması ve TOKİ'nin satışa çıkarmış olduğu dairelerde emekli kontenjanlarının %50 oranında arttırılması konusunda görüş açıkladı. Bu arada dar gelirliler için kira yardımı başvuruları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılmaktadır. Vakıflar kaymakamlık binalarının içinde bulunmaktadır.

SON DAKİKA EMEKLİ MAAŞI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

KİRADA OTURAN EMEKLİLERE ÇİFTE MÜJDE!

Emeklilerin en fazla harcamayı kira giderlerine yapması ve kiraların da giderek artmaya devam etmesi üzerine Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) harekete geçererek emeklilere kira yardımı desteği talebini gündeme taşıdı. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye'de her 3 emekliden birinin kirada oturduğunu belirterek emeklilere ya ucuz ev sahibi olma imkanı sunulmasını ya da en azından kira yardımı yapılmasını istedi.

TOKİ EMEKLİ KONTENJANI ARTSIN TALEBİ

Konu hakkında kamuoyuna çağrıda bulunan Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) emeklilere TOKİ tarafından şu anda her konut projesinde yüzde 25 kontenjan ayrıldığını, bu rakamın en azından yüzde 50 seviyesine çekilmesini istedi. Emeklilerin TOKİ projeleri dışında başka bir şekilde şu andaki emekli maaşları ile sahip olma imkanlarının bulunmadığı belirtilirken bu nedenle TOKİ projeleri için mutlaka kontenjan ayrılmasının zorunlu olduğu, bu yapılamıyorsa dahi TOKİ'nin özel emekli konut projeleri üretmesi gerektiği belirtildi.

KİRA YARDIMI BAŞVURU ŞARTLARI NEDİR?

Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı kira yardımı ödemeleri almak için öncelikle vatandaşların kayıtlı herhangi bir mal varlığının olmaması gerekiyor. Bunun yanında sigortalı olarak çalışan ve iş sahibi olan vatandaşlara da kira yardımı ödemesi yapılmıyor. Ayrıca hanede SGK ile verilen emekli maaşı, du yada yetim maaşı alan varsa kira yardımı ödemesi alınamıyor. İşsizlik maaşı ödemesi almıyor olmak ve düzenli bir gelire sahip olmamak Çalışma Bakanlığı SYDV'ler ile sağlanan kira yardımı ödemelerini almak için diğer koşullar. Kira Yardımı ödemesi almak için vatandaşların yoksulluk sınırının altında bir gelir düzeyine sahip olma şartı aranıyor.

KİRA YARDIMI VE BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kira yardımı ödemesi almak isteyen vatandaşlar başvurularını Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına bizzat yapacaklar. Aileler, Kaymakamlık bünyesinde faaliyet gösteren SYDV'lere kira yardımı için başvurularını iletebilirler.

EMEKLİYE YAKACAK PARASI VERİLECEK Mİ?

"Kira fiyatlarındaki artış ve ısınma giderlerinin yükselmesi, emeklilerimizin hane halkı tüketim harcamalarını yükseltmekte ve bu harcamalar bin lira aylık alan bir emeklinin gelirinin yaklaşık yüzde 60'ına denk gelmektedir. Emeklilerimizin bilhassa kış aylarında yakıt ve kira desteğine ihtiyaç duyduğu açıkça ortadadır. Hükümetten talebimiz, zorlu kış koşullarında geçimlerine katkı sağlayacak şekilde emeklilere 'kira ve yakacak yardımı' adı altında ek bir ödemenin yapılmasıdır." Emekli aylıkları hesaplama sistemini belirleyen güncellenme katsayısı ile aylık bağlama oranının sosyal güvenliğin evrensel normuna göre yeniden belirlenmesi gerektiğini vurgulayan TÜED Başkanlar Kurulu, dini bayramlar öncesinde emeklilere ödenen bin liralık bayram ikramiyelerinin alım gücündeki kayıplar dikkate alınarak yıllık TÜFE oranında artırılmasını istedi

DAR GELİRLİLER İÇİN KİRA YARDIMI NASIL ALINIR?

Dar gelirliler için kira yardımı başvuruları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılmaktadır. Vakıflar kaymakamlık binalarının içinde bulunmaktadır. Bu sebeple çoğu kişi bu yardımı kaymakamlık kira yardımı olarak bilmektedir. Kira yardımı kaç ay verileceği ve ne kadar verileceği gibi konularda vakıf yetkilileri karar vermektedir. Yapılan incelemeler sonrasında ne kadar yardım yapılacağı ve ne kadar süre bu yardımın yapılacağı belirlenmektedir. Başvuru için gerekli olan evraklar ise şu şekildedir;

DAR GELİRLİLER İÇİN KİRA YARDIMI ŞARTLARI

Dar gelirliler için verilen kira yardımında bazı şartlara uygunluk sağlanması gerekmektedir. Bu şartlara uygunluk sağlayan kişiler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı birimlerine başvuru yaparak, ilgili yardımı alabilirler. Dar gelirliler için kira yardımı şartları şu şekilde sıralanabilmektedir;

Başvuru sahibinin sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmaması gerekmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan dul, yetim ya da emekli maaşı alınmaması gerekmektedir.
Herhangi bir gayrimenkul ya da araç sahibi olunmaması gerekmektedir.
Başvuru sahibinin düzenli bir gelire sahip olmaması ve gelir testinin yoksulluk sınırının altında sonuçlanmış olması gerekmektedir.

KİRA YARDIMI BAŞVURU DİLEKÇESİ

T.C kimlik numarası yazan kimlik, ehliyet ya da benzerleri
Fakirlik belgesi (Muhtarlıktan alınacaktır.)
Dar Gelirliler İçin Kira Yardımı Başvurusu Değerlendirmeleri
Gerekli belgelerle birlikte başvuru yapıldıktan sonra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri başvuru sahibinin ekonomik durumu hakkında araştırma yapmaktadır. Daha sonra başvuru sahibinin evi ziyaret edilmektedir. Gerekli tüm incelemeler ve ev ziyareti sonrası raporlar hazırlandıktan sonra, bu raporlar mütevelli heyetine sunulmaktadır.

Mütevelli heyeti incelemelerini yaptıktan sonra kira yardımı yapılıp yapılmayacağı konusunda karar vermektedir. Bunun yanı sıra yardımın ne kadar süre yapılacağı ne kadar yapılacağı şeklinde kararlarda mütevelli heyeti tarafından verilmektedir. Karar verildikten sonra eğer olumlu ise ilgili yardım başvuru sahibine aylık olarak ödenecektir.