Alışverişte tuzak var!

Alışveriş yaparken dikkatli olmalıyız. Çünkü hileciler her yerde... Kimi zaman yoğurtta, peynirde ve ette, kimi zaman market rafında, kimi zaman da kasada...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Ekim 2019 Güncelleme 21 Ekim 2019, 08:00
Alışverişte tuzak var!

İÇİNDEKİLER

Gazetelere geçen hafta bir haber yansıdı. Tarım Bakanlığı içine hile karıştırılan, hatta zehirli madde konulan gıdaları ve bunları yapan firmaları yayınladı. Yediğimiz et et değil, sucuk sucuk değil. Yoğurtta jelatin, biberde boya, köftede domuz var... Sucukta sakatat, peynirde kireç, çikolatada ilaç var... Bunların hepsi var ama üretenlerde vicdan da insaf da yok. Ürünleri toplatmak yetmiyor, para cezası da yeterli gelmiyor, 1 günlük ciroları bile değil. İnsan sağlığı ile oynayanlara hapis cezası verilmeli, ticaretten de men edilmeli... Aldığımız ürünleri analiz edecek halimiz yok. Markalara güveniyoruz. Bir de denetimlere. Umarız bu denetimler çok daha fazla yapılır. Bizim de güvendiğimiz yerlerden alışveriş yapmaktan başka çaremiz yok ki zaman zaman 'çok büyük' sandığımız markalarda bile bu tür hileler çıkıyor, şaşırıp kalıyoruz. Para hırsı 'küçük', 'büyük' dinlemiyor.

FIRSATÇI HER YERDE
Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında paramıza yapılan saldırı sonrası doları bahane edenleri hatırlayın. Bu topraklardan çıkan suyu satan da, kendi domatesimizle salça yapan markalar da, ekmeğimizi yaptığımız unu bu topraklarda yetişen buğday ile üreten de "dolar arttı" bahanesiyle fırsatçılık yaptı. Hepsini not etti tüketici.

ETİKET OKUMAYI ÖĞRENİN
Bu fırsatçılar bilinçli alışverişi ve etiket okumayı öğretti. Ancak yine de özellikle marketlerde ve bazı markalarda hileler sürüyor. Bazılarını hatırlatalım...

GRAMAJ OYUNU: Ürünlerin fiyatları aynı kalıyor ancak gramları azar azar düşürülüyor. Gİzli fiyat artışına gidiliyor.

SON KULLANMA TARİHİ: Ürünlerin son kullanma tarihleriyle oynanıyor. Vatandaş zehirleniyor, birileri cebini dolduruyor. En çok süt ve süt ürünlerinde rastlanıyor.

RAF-KASA FARKI: Rafta, etikette yazan fiyat, bazı marketlerde kasada farklı çıkıyor. Küçük-büyük bu farklılıklar onlarca ürün alan tüketicinin gözünden kaçıyor.

UCUZ ALGISI: Hemen her markette bu durumla karşılaşırsınız. Ürünler 99 ile biten kuruşlu rakamlarla fiyatlanır. Üstelik 'fırsat reyonu' etiketi ile bir kandırmaca da yapılır.

KURUŞ İADESİ YOK: Fiyatlar küsuratlı ve kuruşlu olmasına rağmen kasada kuruş iadesi yapılmaz. Bırakın 1 kuruşu, 10 ve 25 kuruşlar bile ödenmez.

FARUK ERDEM SORULARINIZI CEVAPLIYOR - TAKVİM'E SORUN

ekonomi@takvim.com.tr