Araca değer parası

Türkiye'de her gün yüzlerce maddi hasarlı kaza gerçekleşiyor. Trafik kazası yapanlar dikkat! Aracınızdaki hasara karşılık değer parasını mutlaka sigorta şirketlerinden talep edin.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Ekim 2019 Güncelleme 16 Ekim 2019, 08:01
Araca değer parası

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de her gün yüzlerce maddi hasarlı kaza gerçekleşiyor. Bu kazalarda hasar gören araçların maliyetleri sigorta şirketlerince karşılanıyor. Suçlu aracın trafik sigortası karşı tarafın hasarını ödüyor. Ayrıca kaskosu olan araçlardaki hasarlar da yine sigorta şirketleri tarafından ödeniyor. Ancak tamirat sonrasında araçların değerleri düşüyor. Bunun tazmini de mümkün olabiliyor. Hiçbir kusuru olmamasına rağmen aracı hasar gören ve değeri düşen vatandaşlar sigorta şirketlerine bunun tazmini için başvurabiliyor. Ödenmemesi durumunda ise 2 yıllık bir süre içinde dava açma hakkı bulunuyor.
Burada değer kaybı parası karşı tarafın sigortasından karşılanıyor. Yargıtay değer kaybını zarar kalemleri arasında saydığı için, hukuken de bu hakkınız bulunuyor. Aracın hasarının tespiti sırasında verilen ekspertiz raporlarında değer kaybının da bulunması gerekiyor. Bu kaybın maddi miktarı belirlendikten sonra önce sigorta şirketine yazılı başvuru yapmak gerekiyor. Ödenmediği takdirde ise mahkeme yoluna gidiliyor. Bu konu bazı kasko poliçelerinde teminatlar arasında da sayılıyor.
O yüzden poliçenizi iyi incelemenizde yarar var. Arabanıza zarar veren aracın sigortası yok ise bu kez kişilere de değer kaybı davası açılabiliyor. Araç ticari bir araç ise aracın tamirde kaldığı sürede oluşan kayıplar da talep edilebiliyor. Değer parasını alabilmek için aracıya ihtiyaç yok. Kendiniz başvurarak alabilirsiniz.
KAYIP NASIL HESAPLANIYOR?
● Araç değer kaybı tespitini sigorta ekspertizleri yapabiliyor. Araç değer kaybı hesaplaması için hasar geçmişi ve niteliği, kilometresi, marka ve model bilgisi, üretim yılı, trafiğe çıkış tarihi, pazar değeri gibi faktörler esas alınıyor.
HANGİ EVRAKLAR GEREKİYOR?
KAZA TESPİT TUTANAĞI
SERVİS RAPORU VE SERVİS FATURASI
SİGORTA POLİÇESİ
HASARA AİT FOTOĞRAFLAR

ekonomi@takvim.com.tr

FARUK ERDEM SORULARINIZI CEVAPLIYOR -TAKVİM'E SORUN