EYT'de flaş gelişme! Başkan Erdoğan onay verdi mi?

EYT yasası ile ilgili yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bu bağlamda EYT yasası için geri sayım başladı. EYT kanunun çıkması durumunda kamuoyunda EYT’liler olarak isimlendirilen emeklilikte yaşa takılan 6 milyon vatandaş bulunduğu belirtiliyor. Bu doğrultuda da EYT kanunun çıkmasından sonra ne zaman emekli olurum sorusu da gündeme geliyor.

Giriş Tarihi 11 Ekim 2019, 16:14 Güncelleme 18 Ekim 2019, 11:17
EYT’de flaş gelişme! Başkan Erdoğan onay verdi mi?

İÇİNDEKİLER

1999 öncesi sigortalı olanlar EYT ile emekli olacak mı? gibi sorular milyonlarca EYT mağduru vatandaşın yanında EYT mağduru olmayıp emeklilik prim gün sayısı, emeklilik yaş suresini ve emeklilik yılını merak eden vatandaşlar tarafından sorgulanmakta. EYT'liler erken yaşta emeklilik yasasının çıkması için taleplerini yüksek sesle dile getiriyor ve seçim öncesinde de siyaset gündemine taşımışlardı.

SON DAKİKA EYT HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

EYT YASASI ÇIKACAK MI?

EYT ile ilgili tüm detaylar için diğer sayfaları ziyaret ediniz...

EYT Çıkarsa Kimler Yararlanabilecek?

EYT kanunun Meclis'te görüşülmesi ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması durumunda 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı girişi bulunan kişileri kapsayacağı belirtiliyor. 1999'da yürürlüğe alınan 4447 sayılı Kanun ile emeklilik yaşı kadın sigortalılıklarda 58, erkek sigortalılarda ise 60 olarak belirlenmişti. Emeklilik için prim gün sayısı da 7 bine çıkartılmıştı. Bu yüzden de EYT kanunu çıkarsa 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayan sigortalılar, kanunun kapsamında bulunacak.

EYT Çıkarsa Ne Zaman Emekli Olurum?

EYT kanunun çıkması durumunda kamuoyunda EYT'liler olarak isimlendirilen emeklilikte yaşa takılan 6 milyon vatandaş bulunduğu belirtiliyor. Bu doğrultuda da EYT kanunun çıkmasından sonra ne zaman emekli olurum sorusu da gündeme geliyor. Ancak her vatandaşın sigortalılık durumunun farklı olması ve yanı sıra 4A/4B/4C şeklinde farklı sigorta kolları için belirlenmiş olan emeklilik koşulları farklılık gösterdiğinden, bu emeklilik tarihlerinin zamana yayılacağı tahmin ediliyor. Ne olursa olsun 6 milyon vatandaşın aniden emekli olmasının devlet bütçesi için oluşturacağı ciddi yük dolayısı ile gerçekçi bir yaklaşımda bu sürecin aniden olmasının mümkün olmadığı görülüyor.

Ne Zaman Emekli Olurum Öğrenme

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) çatısı altında bulunan 4A/4B/4C sigorta kollarından herhangi birisine bağlı bulunarak, çalışan milyonlarca vatandaş emeklilik hayali kurmaya devam ediyor. Yaşam standartları yüksek bir emeklilik için uzun yıllar çalışan vatandaşlar SGK ne zaman emekli olurum servisini kullanarak, emekliliklerinin ne zaman olacağını öğrenebiliyor. SGK ne zaman emekli olurum servisi ile emeklilik tarihinizin ne zaman olacağını öğrenebilmenizse çok kolay. Ne zaman emekli olurum sorgulaması için;

• Tarayıcınızda "uyg.sgk.gov.tr/nezaman/" adresini arama kısmına yazarak, aratın.

Açılan SGK "Ne Zaman Emekli Olurum" servisinde;

• Cinsiyet seçiminizi yapın.

• Doğum tarihinizi girin.

• Hizmete başlama tarihinizi girin.

• Maluliyetiniz Var Mı? Seçimini yapın.

• Erken Yaşlanma Var Mı? Seçimini yapın.

• SSK prim ödeme gün sayınızı girin.

• Diğer sandıklara ait gün sayınızı girin.

• Askerlik/sanatçı gün sayınızı girin.

• Fiili gün sayınızı girin.

• Yurtdışı gün sayınızı girin.

• 3600 günün doldurulduğu tarihi girin.

• Son olarak en alttaki "Gönder" tuşuna tıklayın.

Bu işlemlerle sonucunda girdiğini bilgiler üzerinden ne zaman emekli olurum öğrenebilirsiniz. Ancak burada girdiğiniz bilgiler ile SGK verileri arasında farklılık olması durumunda hem emeklilik başvurularında hem de EYT işlemlerinde SGK verilerinin kabul edileceğini unutmayın. Herhangi bir hatalı başvuru ve gecikmelerin oluşmaması adına güncel SGK verileri üzerinden emeklilik hesaplamalarınızı ve planlamalarınızı yapmaya dikkat etmeniz gerekiyor.

BAKAN ALBAYRAK'TAN EYT AÇIKLAMASI

Milliyet'in haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın kampta yaptığı sunumların ardından milletvekillerinden en çok gelen soru Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili oldu.

Albayrak, sorulara "EYT gündemimizde yok, böyle bir çalışma da yok" diye yanıt verdi.

Albayrak'ın, sunumunda, "Seçimlerin yenilenmesi ve ekonomik saldırılar olmasaydı bugün ekonomideki veriler bizim istediğimiz noktada olacaktı. Ama çalışmalarımızı yaptık. En kısa sürede özellikle işsizlikte pozitif adımlar olacak" dediği öğrenildi.