Faiz indirimi yapıldı! Bankaya akın ettiler! İşte Ziraat, Vakıfbank, Garanti, TEB, Akbank, Halkbank kredi faiz oranları

Faiz indirimleri bir bir geldi! Bankaya akın ettiler! İşte Ziraat, Vakıfbank, Garanti, TEB, Akbank, Halkbank kredi faiz oranları. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini temmuzda 425, bu ay da 325 baz puan indirmesi tüketicilerin kredi taleplerini canlandırdı. Bankacılar canlanmanın ticari krediye de yansımasını bekliyor. Bankanın bu iki güçlü faiz indirimi hamlesinden sonra ilk yansıma kamu bankalarının yaptığı faiz indirimlerinde görüldü. Bankanın bu iki güçlü faiz indirimi hamlesinden sonra ilk yansıma kamu bankalarının yaptığı faiz indirimlerinde görüldü. Kamu bankalarının ihtiyaç, konut ve ticari kredilerde yaptığı faiz indirimlerini özel bankalar da izlediler. Bu faiz indirimlerinin bireysel ve ticari kredi kullananların taleplerine etkisi ise yavaş yavaş görülmeye başlandı.

Giriş Tarihi 20 Eylül 2019, 11:26 Güncelleme 20 Eylül 2019, 11:26
Faiz indirimi yapıldı! Bankaya akın ettiler! İşte Ziraat, Vakıfbank, Garanti, TEB, Akbank, Halkbank kredi faiz oranları

İÇİNDEKİLER

Ardı ardına yapılan faiz indirimleri vatandaşların yüzünü güldürdü. Bu anlamda ev satışlarında da patlama meydana geldi. Kamu bankaları ile birlikte özel bankalarda kredi faizlerini indirmeye başladı. Bu gelişme genel olarak ekonomi çevresi geçen yıl yüzde 30'lara varan faizlerin şu günlerde yüzde 16'lara düşmesinin çok önemli bir gelişme olarak değerlendiriyor. Ziraat Bankası, Vakıfbank, Garanti, TEB, Akbank, Halkbank
kredi faiz oranlarında bir kez daha güncellemeye gitti. Kredi güncel detaylarını haberimizde bulabilirsiniz. Son olarak TEB, başlattığı kredi kampanyası ile konut kredisi kampanyasında bir kez daha indirime giderek faiz oranını yüzde 1,15'e düşürdü. Konut kredisi, satın alınacak evin teminat altına alınması koşuluyla bankalar tarafından verilen bir kredi türüdür.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

20 EYLÜL KREDİ FAİZ ORANLARINDA SON DURUM

TEB'DEN AÇIKLAMA

Türk Ekonomi Bankası (TEB), başlattığı kredi kampanyası ile konut kredisi kampanyasında bir kez daha indirime giderek faiz oranını yüzde 1,15'e düşürdü.

İşte diğer bankaların taşıt, konut ve ihtiyaç kredisi faiz oranları…

HALKBANK FAİZ ORANLARI

KONUT KREDİSİ FAİZ ORANI: %0.99

MAAŞ MÜŞTERİLERİNE ÖZEL İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZ ORANI: %1,25

ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARINA ÖZEL İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZ ORANI: %1.35

TAŞIT KREDİSİ FAİZ ORANI: %1.42

ZİRAAT BANKASI FAİZ ORANLARI

KONUT KREDİSİ FAİZ ORANI: %0.99

TÜKETİCİ KREDİSİ FAİZ ORANI: %1,35

TAŞIT KREDİSİ FAİZ ORANI: %1,43

VAKIFBANK FAİZ ORANLARI

SARIPANJUR KONUT KREDİSİ FAİZ ORANI: %0,99

İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZ ORANI: %1,35

AKBANK FAİZ ORANLARI

AKBANK KONUT KREDİSİ FAİZ ORANI: % 1,17

AKBANK İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZ ORANI: % 1,71

GARANTİ BANKASI FAİZ ORANLARI

BİREYSEL İHTİYAÇ: % 1,76

KONUT: % 1,26

Faizler düştü, vatandaşlar bankaya koştu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini temmuzda 425, bu ay da 325 baz puan indirmesi tüketicilerin kredi taleplerini canlandırdı. Bankacılar canlanmanın ticari krediye de yansımasını bekliyor. Bankanın bu iki güçlü faiz indirimi hamlesinden sonra ilk yansıma kamu bankalarının yaptığı faiz indirimlerinde görüldü. Kamu bankalarının ihtiyaç, konut ve ticari kredilerde yaptığı faiz indirimlerini özel bankalar da izlediler. Bu faiz indirimlerinin bireysel ve ticari kredi kullananların taleplerine etkisi ise yavaş yavaş görülmeye başlandı.

YÜZDE 30'A VARAN FAİZLER 16'YA DÜŞTÜ

Genel olarak ekonomi çevresi geçen yıl yüzde 30'lara varan faizlerin şu günlerde yüzde 16'lara düşmesinin çok önemli bir gelişme olarak değerlendiriyor.

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE OLUMLU SİNYALLER

Faiz indiriminin bir başka olumlu etkisi ise son aylarda büyük sıkıntı yaşayan otomotiv sektöründe görülüyor. Ford Otosan Kocaeli Fabrikaları ve Yeni Projeler Genel Müdür Yardımcısı Cem Temel, yaptığı açıklamada "Nisan ayına baktığımızda otomotiv pazarında bir hareketlenme söz konusu. Satışlarda tüm pazar genelinde bir artış var" ifadesinde bulunmuştu. Merkez Bankası'nın bu iki faiz indirimi kararından sonra piyasada çok ciddi bir hareketlenme olmasa da canlanmanın başladığını ifade eden bankacılar, bireysel olarak ihtiyaç ve konut kredilerinde talep artışının olduğun, ancak ticari kredilerde talebin güçlü olmadığını belirtiyorlar.

DIŞ KAYNAK BEKLENTİSİ

Bankacılık kesimi, başta konut sektörü olmak üzere otomotiv ve beyaz eşya olumlu sinyallerin gelmeye başladığını ifade ederken, bir bankacı şöyle konuştu: "Merkez Bankası'nın iki faiz indiriminden sonra kamu bankaları bu indirimi destekleyecek faiz indirimlerinde bulundular. Özel bankalar da bu indirimleri aynı oranda olmasa da takip ederek faiz indirimleri gerçekleştirdiler. Şimdi yavaş yavaş piyasada bir hareketlilik yaşanmaya başladı. Ancak bu çok güçlü, süper bir canlanma diyemem. Öncelikle bireylerin ihtiyaç kredisi taleplerinde artış oldu. Fakat ticari kredilerde talep çok düşük. Çünkü üretim yok, ihracat destekli gidiyoruz. Ticari kredi talebinde de artış olması için Türkiye'ye dışarıdan paranın gelmesi lazım. Bireylerin döviz hesaplarını bozmaları için de bir durum söz konusu değil."

Bankacıların görüşlerini doğrulayan ilk hareket, faiz indiriminin konut sektöründe yaptığı olumlu yansımada görüldü. Kamu bankalarının başlattığı 0.99 kampanyasının da etkisiyle ağustos ayında konut satışlarında yüzde 5 artış oldu. Bankacılar, asıl olumlu rakamların eylül ayı sonu itibariyle görüleceğini belirtiliyorlar. Son faiz indirimi ile birlikte aralarında Türkiye İş Bankası, Akbank, Deniz Bank, QNB Finansbank, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Kuveyt Türk de bulunduğu özel bankalar konut kredisi faizini 1.17 kadar indirmişti. Sektörün beklentisi, konut satışında hedef olan 1 milyon konut satışının yıl sonunda gerçekleşmesi yönünde.

KONUT KREDİSİ ALABİLMEK İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Yaptığınız kredi başvurusu ön onay aldığında ikinci adım olarak gerekli belgelerle bankaya gitmeniz gerekir. Konut kredisi için banka tarafından nüfus cüzdanı, ikametgah ve gelir beyanı olmak üzere üç temel belge talep edilir. Düzenli bir geliriniz olması halinde başvurunuzun onaylanması ihtimali oldukça yüksektir. (takvim.com.tr) Daha önceki kredi borcu nedeniyle hakkında banka takip kararı olan kişiler ise kredi alamazlar. Konut kredilerinde ipotek uygulaması söz konusu olduğu için kefil istenmez. Eğer başvuran kişi yeterli bir gelire sahip değilse o zaman kefil uygulaması devreye girebilir.

KONUT KREDİSİ NEDİR?

Konut kredisi, satın alınacak evin teminat altına alınması koşuluyla bankalar tarafından verilen bir kredi türü. Kredinin vadesi genellikle sabit faiz oranlarıyla 5 ila 30 yıl arasında değişebiliyor. Konut kredisine başvurmak için satın almak istediğiniz konuta karar verdikten sonra kredi imkanları sunan bankaları araştırmanız gerekir. Sizin için en uygun faiz oranlarını sunan bankaları araştırmanız ve başvurmanız gerekecektir. Kredi başvurunuz onaylandıktan sonra artık devreye gayrimenkul değerlendirme uzmanları giriyor.

Uzmanlar, satın almak istediğiniz evin değerini belirledikten sonra, evin değerinin dörtte birini peşinat ödemesi olarak vermeniz gerekir. Yasalar gereği, belirlenen ekspertiz değerinin %70-75'ine kadar konut kredisi verilebiliyor. Evin kalan %25'lik ücreti içinse peşinatınız olması gerekir. Sözleşmeniz süresince belirlenen faiz oranı ve vade üzerinden aylık olarak ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.