Evlenecek çiftlere çeyiz ve konuk destek müjdesi! Çeyiz desteği alma şartları nelerdir? Destek ne kadar?

Dünya evine girmeye hazırlanan gençlere devlet tarafından destekler sunuluyor. Bu nedenle evlilik hazırlığı yapan gençler çeyiz hesabı desteği hakkında bilgi edinmek istiyor. Özellikle kredi faizlerinde bankalar tarafından yapılan indirimlerin ardından ev alma hayalleri kuran yüz binlerce vatandaşın araştırmaları devam ederken devlet evlenmek isteyenlere desteklerini arttırıyor. Peki, çeyiz desteği alma şartları nelerdir? Çeyiz desteği ne kadar oldu? İşte çeyiz desteğine dair detaylar...

Giriş Tarihi 20 Eylül 2019, 21:49 Güncelleme 21 Eylül 2019, 00:46
Evlenecek çiftlere çeyiz ve konuk destek müjdesi! Çeyiz desteği alma şartları nelerdir? Destek ne kadar?

İÇİNDEKİLER

Son zamanlarda bankalardan ardı ardına yapılan kredi faiz indirimleri vatandaşların yüzünü güldürürken devlet evlenecek çiftlere çeyiz desteği vermeye devam ediyor. Konut kredi faiz oranlarında yaşanan düşüşle birlikte uygun konut kredilerine taleplerde artış yaşandı. 2019'da konut desteğinde katkı 24 bin 476 liraya çıkarıldı. Aynı zamanda çeyiz desteği ise 9 bin lira oldu. Peki, çeyiz desteği alma şartları nelerdir? İşte o şartlar...

ÇEYİZ DESTEĞİ ALMA ŞARTLARI NELERDİR?

Çeyiz Hesabı'nı sadece T.C. vatandaşı gerçek kişiler ile mavi kart sahipleri açtırabilir.
18 yaşından küçükler adına veli ya da vasisi tarafından Çeyiz Hesabı açtırılabilir.
18 yaşından büyüklerin hesap açtırabilmesi için hiç evlilik yapmamış olmaları ve azami 24 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir.
Çeyiz Hesabı ortak hesap olarak açtırılamaz. Evlenmeyi planlayan çiftler birbirinden ayrı olarak Çeyiz Hesabı açtırarak devlet katkısından ayrı ayrı faydalanabilir.
Sisteme dahil olmak için Türkiye'de kurulu mevduat veya katılım bankalarında çeyiz hesabı açtırılması zorunlu olacak.
Uygulamadan faydalanabilmek için 3 yıl düzenli ödeme yapma şartı bulunuyor.
Hesaba aylık en az 100, en fazla ise bin lira yatırılabiliyor. Gençler ödemelerini aylık ve 3'er aylık periyotlarda yapabiliyor.

KONUTTA ÜST SINIR 3 BİN 881 LİRA

Bankada hesap açıp 3-5 yıl düzenli birikim yapanlara devlet maddi destek sağlıyor. Konut hesabındaki tutarlar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılarak uygulanıyor. 2019'da da tutarlar yüzde 23.73 yükselecek. İşte konut desteğinde yeni tutarlar:

Hesaba aylık ödemede alt sınır 313.72 liradan 388.17 liraya, üst sınır 3 bin 137 lira 15 kuruştan 3 bin 881 lira 60 kuruşa çıkacak.

Katılımcı, hesabın açılış tarihinde 2018 yılı için azami 37 bin 645 lira 87 kuruşa kadar para yatırabiliyordu. 2019'da da 46 bin 579 lira 23 kuruş yatırılabilecek.

Üst sınır tutarları da ocakta artacak. Ödeme süresi 36-47 ay olanlar 20 bin 184, 48-59 ay arası olanlar 21 bin 736, 60 ay ve üzeri olanlar 25 bin lira devlet desteği alacak.

ÇEYİZ HESABI

Hesabın 24 yaşını doldurmadan önce açılması gerekiyor.
Aylık ödeme planını seçenlerin 1 dönem içinde 3 defadan fazla ödemeyi aksatmaması şart.
Devlet katkısının hesaplanmasında evlilik tarihindeki birikim esas alınacak.
Devlet katkısı alabilmek için evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde belgelerle bankaya başvurmak gerekiyor.

KONUT HESABI

Konut hesabı açtıran kişinin 3 yıl boyunca düzenli ödeme yapması gerekiyor.
7 Nisan 2015 itibarıyla tamamı kendine ait bir evinin olmaması gerekiyor.
Her kişi sadece 1 adet konut hesabı açtırabilecek.
18 yaşından küçük olan bireyler için veli veya vasi konut hesabı açabilecek.

ÇEYİZ HESABI BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?

Çeyiz Hesabı'nı sadece T.C. vatandaşı gerçek kişiler ile mavi kart sahipleri açtırabilir. 18 yaşından küçükler adına veli ya da vasisi tarafından Çeyiz Hesabı açtırılabilir. 18 yaşından büyüklerin hesap açtırabilmesi için hiç evlilik yapmamış olmaları ve azami 24 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir. Çeyiz Hesabı ortak hesap olarak açtırılamaz. Evlenmeyi planlayan çiftler birbirinden ayrı olarak Çeyiz Hesabı açtırarak devlet katkısından ayrı ayrı faydalanabilir.

Sisteme dahil olmak için Türkiye'de kurulu mevduat veya katılım bankalarında çeyiz hesabı açtırılması zorunlu olacak. Uygulamadan faydalanabilmek için 3 yıl düzenli ödeme yapma şartı bulunuyor. Hesaba aylık en az 100, en fazla ise bin lira yatırılabiliyor. Gençler ödemelerini aylık ve 3'er aylık periyotlarda yapabiliyor.

ÇEYİZ HESABI NASIL ALINIR?

Hesap sahibinin, devlet katkısına hak kazanması için 27 yaşını doldurmadan önce ilk evliliğini yapması ve evlenmeden önce asgari 3 yıl boyunca çeyiz hesabına düzenli ödeme gerçekleştirmesi gerekecek.

Evlenen çiftlerden kriterleri yerine getiren her bir eş devlet katkısından ayrı ayrı yararlanabilecek. Bu şekilde evlenecek çiftler toplamda 18 bin lira destek alabilecek. Hesapta biriken para işletilecek yani faiz gibi geliri de olabilecek.