SGK'dan kaç para emekli maaşı alırım? İşte hesaplama

Emekli maaşı nasıl hesaplanır? Yakın zamanda emekli olacak vatandaşlar ne kadar emekli maaşı alabileceklerini merak ediyor. Emeklilik için gerekli şartları yerine getirenler e-Devlet üzerinden emeklilikleri onaylanır onaylanmaz maaş ile ilgili bilgilerini görüntüleyebilecekler. 3 farklı sigorta kapsamında emekli maaş hesaplamaları farklı yollardan yapılıyor.

Giriş Tarihi 20 Eylül 2019, 09:30 Güncelleme 01 Ekim 2019, 10:48
SGK’dan kaç para emekli maaşı alırım? İşte hesaplama

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca çalışanın en büyük hayali bir an önce emekli olmaktır. Çalışanlar emekli olduktan sonra alacakları maaşları ise oldukça merak ediyor. Bu anlamda çalışırken yapılan ödemeye göre emekli maaşı almak mümkün olabiliyor. Uzun süreli çalışan ve yüksek miktarda prim ödeyen kişiler ise yüksek emekli maaşları alıyor. Emekli maaşları yılda 2 kere yani Ocak ve Temmuz aylarında enflasyon farkına göre zamlanıyor.

SGK İLE EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

http://e.sgk.gov.tr adresine giriş yapın ve ardından 'vatandaş' sekmesine tıklayın. Burada ekrana gelen sayfada "Emekli Aylığı ve İkramiye Hesaplama" kısmını gelin ve hangi sigorta koluna bağlı çalışıyorsanız ilgili ekrandan sorgulama yapın.

Ancak sorgulama yapmak için 3600 gün sigortalılık süresini doldurmuş olmanız gerekiyor.

EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Emekli maaşı sorgulayabilmek için öncelikle e-Devlet şifrenizin olması gerekiyor. e-Devlet şifreniz yoksa şifreyi PTT üzerinden alabilirsiniz.

Daha sonra aram kısmına 4A emekli aylık bilgisi, 4B emekli aylık bilgisi ya da 4C yazarak kısa yoldan ulaşabilirsiniz. Listede aylık bilgisi kısmına tıkladıktan sonra açılan sayfada aylık gelir bilginize detaylı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Bu sayfada aylık kesintiler de görüntüleyebilirsiniz.

4A EMEKLİ AYLIĞI HESAPLAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Emekli maaşı hesaplama 4A yani eski ismiyle SSK için e-SGK sistemi üzerinden yapılabilmektedir. Bu sorgulamanın yapılabilmesi için izlenmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/servlet adresine giriş yapılması gerekmektedir.

Açılan sayfada girilmesi gereken bilgiler doldurulduktan sonra 'Sorgula' seçeneğine tıklanmalıdır.

Doldurulması gereken bilgiler;

C kimlik numarası

SSK sicil numarası

Baba adı

Nüfus il

Doğum tarihi

SGK NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM SORGULAMA NASIL YAPILIR?

SGK' nın e-Devlet Kapısı portalında bulunan "Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim" uygulaması üzerinden emeklilik hesaplamalarınızı en doğru şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bu sorgulama işlemini güvenle yapabilmeniz için öncelikle e-Devlet kimlik doğrulaması yapmanız gerektiğini ise unutmamalısınız. Buna göre normal şartlarda ne zaman emekli olabileceğinizi öğrenmek için;

  • E-Devlet Kapısı portalı "turkiye.gov.tr" adresini tarayıcınızda açın.
  • E-Devlet portalının sağ üst köşesinde bulunan "Giriş Yap" seçeneğine tıklayın.
  • E-Devlet giriş penceresinde kimlik doğrulama için "e-Devlet şifresi", "mobil imza", "e-imza", "T.C. kimlik kartı" ve "internet bankacılığı" ile giriş seçeneklerinden birisini kullanabilirsiniz.
  • Kimlik doğrulaması yaparak, portala ulaştıktan sonra sayfanın ortasında bulunan "Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim" yazılı kutucuğa "Ne Zaman Emekli Olabilirim" yazın ve kutucuk sonundaki "büyüteç" simgesine tıklayın.
  • Çıkan arama sonuçlarında SGK' nın "Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim" uygulaması seçeneğine tıklayın.
  • Açılan "Emekli Olma Durumu Sorgulama" ekranında ise sayfada bulunan "Sigorta Kolu" ve "Hizmete Başlama Tarihi" bilgilerinizi girin(Hizmete başlama tarihinizi bilmiyorsanız, SGK e-hizmetlerinden "SGK Tescil ve Hizmet Dökümü" sayfasına girerek, öğrenebilirsiniz).
  • Sayfanın altında bulunan "Sorgula" seçeneğine tıklayın.

Bu işlemlerle normal şartlarda ne zaman emekli olabileceğinize dair detayları, öğrenebilirsiniz.

SGK'da Erken Emeklilik Fırsatları Neler?

SGK sigorta kollarına bağlı olarak çalışma hayatına devam ediyor ve artık bir an önce emekliliğinize kavuşmak istiyorsanız erken emeklilik fırsatları size bu imkanı sunabilir. Erken emeklilik fırsatları ile emeklilik tarihinizi öne çekebilirsiniz. SGK' nın farklı koşullara bağlı birbirinden farklı erken emeklilik fırsatları bulunuyor. Ancak bu erken emeklilik fırsatları arasında en avantajlı olanları ve en çok fayda sağlayanları "yurtdışı borçlanması", "doğum borçlanması" ve "askerlik borçlanması" şeklindeki fırsatlardır.

  • Askerlik borçlanması ile erken emeklilik; Askerlik borçlanması ile erken emeklilik fırsatı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve zorunlu askerlik görevini icra etmiş olan tüm erkek sigortalılar tarafından kullanılabilmektedir. Kişinin yapmış olduğu zorunlu askerlik süresi kadarki süreyi borçlanarak, erken emekli olabilmesi mümkündür. Bu durumda 1 yıl ile 2 yıl aralığında bir erken emeklilik şansı vermektedir.
  • Doğum borçlanması ile erken emeklilik; SGK' nın kadın sigortalıların doğumdan kaynaklı çalışamadıkları süreleri borçlanarak, erken emeklilik alabilmelerine olanak veren bir haktır. Doğum borçlanması doğum yapan sigortalı çalışanların her bir doğum için 2 yıla kadar borçlanma hakkı veriyor. Ancak doğum borçlanması en fazla 3 çocuğa kadar kullanılabilmektedir. Dolayısı ile 3 çocuk için 2'şer yıldan 6 yıla kadar erken emeklilik fırsatı doğmaktadır.
  • Yurtdışı borçlanması ile erken emeklilik; Yurtdışında geçirdiğiniz çalışma sürelerini de Türkiye' deki emeklilik hesaplamalarınıza dahil edebilmek için yurtdışı borçlanması yapabilirsiniz. Yurtdışı borçlanması için SGK' nın koşullarına uyumluluğunuz halinde, yurtdışı borçlanması için başvuruda bulunarak, yurtdışındaki tüm çalışma süreleriniz kadar emekliliğinizi öne çekebilirsiniz.