Ev sahipleri Eylül ayında kiraya ne kadar zam yaptılar?

Ağustos enflasyon rakamları eylül ayının başında açıklandı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ağustosta aylık bazda yüzde 0,86 arttı, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,59 düşüş gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 15,01, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 13,45 oldu. Bu rakamlara göre de kira artış oranı belli oldu.

Giriş Tarihi 20 Eylül 2019, 09:27 Güncelleme 02 Ekim 2019, 09:55
Ev sahipleri Eylül ayında kiraya ne kadar zam yaptılar?

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca kiracı, ev sahiplerinin kiraya ne kadar zam yapacağını merak ediyordu. İnternette Eylül ayı kira artış oranı aramaları ise bayahı arttı. Bu anlamda Eylül ayı kira artış oranları belli oldu. Kiracılar ve ev sahipleri zam oranlarının ne kadar olduğu konusunda araştırmalarını sürdürüyor. Kiracı olarak ikamet eden vatandaşların yakından takip ettiği kira artış oranı ile ilgili tüm detayları haberimizde derledik.

EYLÜL 2019 KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR OLDU?

Eylül ayı kira artış oranı açıklandı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %0,86 arttı. TÜFE'de (2003=100) 2019 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,86, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,35, bir önceki yılın aynı ayına göre %15,01 ve on iki aylık ortalamalara göre %19,62 artış gerçekleşti.

Açıklanan oranlara göre Eylül ayında kiracılara yüzde 19,62 oranında zam yapılabilecek.

BİR ÖNCEKİ AY KİRA ARTIŞ ORANI NE OLMUŞTU?

TÜK tarafından açıklanan rakamlar arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması yapılan kanun değişikliği ile kira artış oranı olarak kullanılmaya başlandı. Temmuz ayı itibari ile kira sözleşmesi tarihi sona eren ve yenilenen sözleşmelerde ev sahipleri en fazla yüzde 19,91 oranında zam yaparken karşılıklı anlaşma şartı ile daha düşük bir oranda zam yapılmasına da olanak sağlanacak.

Konut Kirası: 1.000 Lira

TÜİK TÜFE Temmuz 2019 Kira Artış Oranı: % 19,91

Ağustos Ayı Kira Artış Oranı Tutarı: 199,10 Lira

Ağustos Ayı Kira Artış Oranı Dahil Yeni Zamlı Kira Tutarı: 1.199,10 Lira

Ev Sahibi Kiraya En Fazla Ne Kadar Zam Yapabilir, Kira Artışı Zam Oranı Nasıl Hesaplanır?

2019 yılında yapılan yasal değişiklik ile beraber kira artış oranı 12 aylık ÜFE ortalaması yerine 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaya başlandı. Bu sayede kiracılara büyük bir kolaylık sağlanmış oldu ve yüksek enflasyon rakamları altında ezilmesinin önüne geçilmiş oldu. Açıklanan bu rakamlar için bilinmesi gereken en önemli nokta bunun kesin kira artış oranı olarak hesaplanmayacağıdır.

Açıklanan Haziran 2019 kira zam oranı ev sahiplerinin kiraya yapabileceği maksimum zam oranı olarak uygulanmakta olup ev sahibi ile kiracı bu oranın altında bir rakama anlaşma hakkına da sahiptir. Burada önemli olan kira sözleşmesi ile belirlenen rakam varsa bu rakamın uygulanacağı, bu rakam yoksa yani kira sözleşmesinde kira artış oranı yani yıllık kira zam oranı belirlenmediyse bu durumda TÜİK 12 aylık TÜFE ortalamasını aşmayacak bir rakam olarak belirlenmektedir.

KİRAYA EN FAZLA NE KADAR ZAM YAPILABİLİR?

Kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayda açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması yıllık kira artış oranı olarak kullanılır. Örneğin Ocak ayında kira sözleşmesi dolan bir kişi Şubat ayında zamlı kira öder ve bunun için TÜİK Ocak 2019 TEFE TÜFE rakamları içerisinde yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması Şubat 2019 kira zam oranı olarak uygulanır. Ancak açıklanan bu rakam ev sahibi tarafından uygulanabilecek en yüksek tavan zam oranıdır. Yani açıklanan rakam yapılabilecek en yüksek zam oranı olup kiracı ve ev sahibi karşılıklı anlaşma ile bu oranı aşmayacak şekilde daha düşük bir tutarda kira zammı ile uzlaşmaya varabilir. Buradaki yasal kriter tarafların karşılıklı anlaşma ile yasal sınır olarak belirlenen 12 aylık TÜFE rakamını aşmadan zam yapmalarıdır.