Taşerona asgari ücret zammı ne kadar? İkramiye ve ek ödeme...

Taşeronda kadroya geçiş işlemleri tamamlanan işçilere idarelerce uygulanmak üzere, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve 31 Ekim 2020 tarihine kadar uygulanacak olan toplu iş sözleşmesinin ücret, mali ve sosyal haklara ilişkin hükümleri yayımlanmıştı. Buna göre merakla beklenen 2 yıllık maaş zamları, izinler ve eğitim yakacak gibi ek ücretleri belli oldu.

Giriş Tarihi 18 Eylül 2019, 09:15 Güncelleme 26 Eylül 2019, 11:31
Taşerona asgari ücret zammı ne kadar? İkramiye ve ek ödeme...

İÇİNDEKİLER

Kamu çalışanı taşeronlara maddi destek yolda! Taşeronlar için oldukça önemli olan konuların başında ikramiye tediye ödemeleri geliyor. Ayrıca devlet tarafından öğrenim yardımı adı altında her çocuk için ödeme yapılıyor. Yapılacak olan ödemelerin 3 çocuk ile sınırlı olduğu ilan edilirken, öğrenim seviyesinde göre de verilecek meblağ farklılık gösteriyor.

TAŞERONLARA EYLÜL VE EKİMDE MADDİ DESTEK YOLDA

Eylül'de Öğrenim Yardımı; Taşeronlar için önem arz eden konuların başında gelen, aile mensuplarının ve ebeveynleri oldukları çocukların eğitim masrafları dahilinde bir miktar aylık destek aldıkları biliniyor. Bu konu kapsamında devlet tarafından öğrenim yardımı adı altında her çocuk için ödeme yapılıyor. Yapılacak olan ödemelerin 3 çocuk ile sınırlı olduğu ilan edilirken, öğrenim seviyesinde göre de verilecek meblağ farklılık gösteriyor. Eylül ayında verilecek ödemeler kapsamında, ilkokul için 100 TL, Ortaokul için 110 TL, Lise ve dengi okullar için 120 TL ve Yüksekokullar ile üniversiteler için 140 TL tutarında destek ödemesi yapılmakta olup taşeron işçilerin sosyal haklarında belirtilmiştir.

Ekim Ayı; İlgili mevzuatlara ve daha önce varılan mutabakatlara göre belirlenen ödemelerin de dönemi gelmiş durumda. Taşeron şirketlerden belediye şirket işçiliğine geçmiş olan taşeronlar için ilk 5 günlük bazda ödenecek olan ikramiyelerin ikinci ödemeleri Ekim ayında yapılacak. Taşeronlar daha önce de aynı ödemelerin ilk faslını Nisan ayında tahsil etmişlerdi.

İlave Tediye Ödemesi Aralık'ta Yapılacak

Kamuda kadrolu olarak görev yapan taşeron işçilerin 4 taksit şeklinde ödenmesi planlanan ilave tediye ödemeleri aralık ayında hesaplara yatırılacak. İşçilerin maaş durumuna göre farklı tutarlarda ödenecek olan bu ödemelerde en az askeri ücret ile çalışan işçilere 792 TL ödenecek. Aralık'ta yapılacak olan bu ödeme ile ilave tediyelerin son taksiti de ödenmiş olacak.

TAŞERON İŞÇİLERE ASGARİ ÜCRET ZAMMI VAR MI?

Kurumlarda çalışan taşeron işçilerin maaşlarına asgari ücret tutarında zam yapılması konusu herhangi bir adım atılmış bulunmuyor. Toplu sözleşme gereğince maaşlarına yüzde 4 oranında zam yapılan taşeron işçilerden maaşları asgari ücretin altında olan olursa o maaşlar asgari ücret seviyesine çekilecek. Kurumlarda 4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin maaşları konusunda bazı belediyeler seçimden önce önemli adımlar atmışlardı. Kocaeli Belediyesi tarafından atılan adımda taşeron işçilerin maaşlarına günlük 21 TL aylık ise 635 TL zam yapılmıştı. Buna benzer kararlar seçimlerden hemen önce birkaç belediye tarafından alındı.

TÜİK verilerine göre, 2019 Ocak ayında enflasyon yüzde 1,06, Şubat ayında yüzde 0,16, Mart ayında yüzde 1,03, Nisan ayında yüzde 1,69, Mayıs ayında yüzde 0,95, Haziran ayında da yüzde 0,03 arttı. 6 aylık toplam enflasyon yüzde 5,01 oldu. 6 aylık enflasyon, maaş zam oranını geçtiği için %1,01 oranında enflasyon zammı oluştu. SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına Temmuz ayında yüzde 5 oranında zam yapılacak. Memur ve memur emeklilerinin aylıkları da yüzde 6 seviyesinde artacak.