Milyonlarca emeklinin gözü intibakta. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar...

2000 yılı ve sonrası emeklileri arasındaki gelir farkını azaltacak olan intibak, Meclis'in açılmasıyla yeniden masaya gelecek. Tasarı kabul edilirse, maaşlar 60 ila 550 liralık artacak. Milyonlarca emeklinin heyecanla beklediği intibak zammı nedir?

Giriş Tarihi 18 Eylül 2019, 09:02 Güncelleme 26 Eylül 2019, 09:56
Milyonlarca emeklinin gözü intibakta. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar...

İÇİNDEKİLER

MEMUR EMEKLİLERİNİN İNTİBAK TALEBİ NE?

Memur emeklilerinin intibak talebi ise Memur-Sen tarafından hükümete iletildi. Taleple aynı unvanlı kadro ya da görevden emekli olanlar arasındaki kurum farklılığı kaynaklı emekli maaşı farkının giderilmesi hedefleniyor. Düşük maaşı olanlara aradaki fark kadar ilave ödeme gerçekleştirilmesi isteniyor. Eğer bu talep hayata geçerse, aynı görevden emekli olmuş kişiler arasındaki kurum kaynaklı maaş farkı kapatılacak.

İNTİBAK YASASI ÇIKACAK MI?

2000 yılı ve sonrası emeklileri arasındaki gelir farkını azaltacak olan intibak, Meclis'in açılmasıyla yeniden masaya gelecek. Emeklilerin intibak yasasının 1 Ekim'den sonra Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. İntibak yasasının ne zaman çıkacağı konusunda bir açıklama bulunmuyor.

ÇALIŞMALAR SÜRECEK

Son adres ise Anayasa Mahkemesi olmuştu. AYM, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için kararını verdi. Mahkeme, "Anayasanın 148'inci maddesinin dördüncü fıkrasında, kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlara ilişkin şikayetlerin, bireysel başvuruda incelenemeyeceği belirtilmiştir" kararıyla intibak başvurusunu kabul etmedi. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının ardından gözler Meclis'e çevrildi.