Peş peşe faiz indirimi geliyor! Banka kredi faizleri ne zaman düşecek? Kredi faizleri oranları düştü mü?

Bir süre önce bir çok banka kredi faizleri oranlarında güncelleme yapmıştı. Bu bağlamda dün Merkez Bankası faizleri bir defa daha indirdi. Merkez Bankası (MB), Para Politikası Kurulu politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 19.75'ten 325 baz puanlık düşüşle 16.50'ye indirdi. Yüz binlerce vatandaş Merkez Bankası'nın kararıyla birlikte bankaların kredi faiz oranlarını araştırmaya başladı. Fakat her bankanın uyguladığı koşullar farklı olmakla beraber genelde tüm bankaların ortak olarak aramış oldukları konut kredisi şartları da bulunmaktadır. Taşıt ve konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar banka banka güncel kredi faiz oranları hakkında bilgi edinmek istiyor. Ziraat, Vakıfbank, Halkbank, Garanti, Akbank kredi faiz oranlarını haberimizde sizin için derledik. Peki, banka kredi faizleri ne zaman düşecek?

Giriş Tarihi 13 Eylül 2019, 12:54 Güncelleme 13 Eylül 2019, 12:56
Peş peşe faiz indirimi geliyor! Banka kredi faizleri ne zaman düşecek? Kredi faizleri oranları düştü mü?

İÇİNDEKİLER

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından gözler banka kredi faiz oranlarına çevrildi. TCMB tarafından faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, PPK'nın, politika faizinin yüzde 19,75'ten yüzde 16,50'ye indirilmesine karar verdiği bildirildi. Kredi çekme düşüncesi olan vatandaşlar kredi faizleri oranları düştü mü sorusuna yanıt arıyor. Peki, banka kredi faizleri ne zaman düşecek? İşte bankaların güncel faiz oranları... Konut kredisi kullanmak istiyorum diyen kişilerin satın almak istedikleri konutun tapusu ile kredi kullanmak istedikleri bankanın şubesini ziyaret etmeleri yeterlidir. Banka başvuru işleminde ilk olarak konut kredisi başvuru formu doldurmanızı ister. Ardından kimlik numarası bilginiz üzerinden kredi notu ve kredi sicili sorgulaması yapılarak kredi için uygunluğunuz değerlendirilir.

MERKEZ BANKASI FAİZ ORANLARINI DÜŞÜRMÜŞTÜ

Merkez Bankası dün saat 14.00'te yaptığı toplantı ile faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19,75'ten yüzde 16,50'ye indirilmesine karar vermiştir denildi. Piyasalarda TCMB'nin 250-300 baz puan faiz indirim yapması bekleniyordu. Böylece yaklaşık 1,5 aylık bir dönemde politika faizi 750 baz puan düşmüş oldu. TCMB'nin faiz kararı öncesinde 5.75 üzerinde bulunan dolar/TL kuru, 5.70 seviyesinin altına gevşedi. Merkez Bankası'nın 2015'ten bu yana ilk kez faiz indirimine gittiği 25 Temmuz'daki PPK toplantısında, politika faizi 425 baz puan düşürülerek yüzde 19,75 düzeyine çekilmişti.

VAKIFBANK FAİZ ORANLARI

Konut kredisi: %1,39

İhtiyaç kredisi: %1,55

Taşıt kredisi: %1.33

ZİRAAT BANKASI FAİZ ORANLARI

Konut kredisi: 0.99

Tüketici kredisi: % 1,59

Taşıt kredisi: 1.43

Diğer bankaların kredi faiz oranları için diğer sayfaya geçiniz...

HALKBANK FAİZ ORANLARI

İhtiyaç kredisi: Banka müşterisi (1.49) Normal müşteri (1,84)

Taşıt kredisi: 1.48

Konut kredisi: 0.99

İŞ BANKASI FAİZ ORANLARI

İhtiyaç kredisi: % 1.67

Taşıt kredisi: % 1.53

Konut kredisi: % 1.29

YAPIKREDİ FAİZ ORANLARI

Konut kredisi: % 1,43

Ferdi kredi: % 1.69

Taşıt kredisi: % 1,64

QNB FİNANSBANK

İhtiyaç kredisi: % 1.29

Konut kredisi: %1,57

Taşıt kredisi: % 1.59

DENİZBANK FAİZ ORANLARI

İhtiyaç kredisi: %1,69

Taşıt kredisi: %1,77

AKBANK FAİZ ORANLARI

İhtiyaç kredisi: % 1,71

Taşıt kredisi: % 1.61

Konut kredisi: % 1.35

GARANTİ BANKASI FAİZ ORANLARI

İhtiyaç kredisi: 1.84

Konut kredisi: 1.36

Taşıt kredisi: 1.6

TEB'DEN KREDİ FAİZ İNDİRİMİ AÇIKLAMASI

TEB'den yapılan yeni açıklamaya göre, banka konut sahibi olmak veya konuta yatırım yapmak isteyen tüm müşterilerine yüzde 1,20 faiz oranında konut kredisi sağlıyor.

TEB'in yeni konut kredisi kampanyasından faydalanmak isteyenler, dosya masrafı ve kredi tutarı üst limiti olmadan, 120 aya kadar olan tüm vadelerde yüzde 1,20 faiz oranlı konut kredisi alabiliyor.

TEB İhtiyaç kredisi: %1.29

TEB Taşıt kredisi: % 1.45

KONUT KREDİSİ NASIL ALINIR?

Konut kredisi kullanmak istiyorum diyen kişilerin satın almak istedikleri konutun tapusu ile kredi kullanmak istedikleri bankanın şubesini ziyaret etmeleri yeterlidir. Banka başvuru işleminde ilk olarak konut kredisi başvuru formu doldurmanızı ister. Ardından kimlik numarası bilginiz üzerinden kredi notu ve kredi sicili sorgulaması yapılarak kredi için uygunluğunuz değerlendirilir.

Yeterli bulunmanız durumunda banka konut kredisi ekspertiz ücreti talep eder ve bu ücreti ödemeniz durumunda konut kredisi eksper raporu çıkartılarak konutun değeri belirlenerek bu değer üzerinden maksimum yüzde 80 oranında kredi kullanmanıza izin verir. Geriye kalan yüzde 20 'lik tutar ise konut kredisi peşinatı olarak sizden tahsil edilir. Genelde konut kredisi onay süresi 3-4 iş günü arasında değişmekte olup konut kredisi ekspertiz işlemi daha kısa sürede tamamlanırsa 1-2 gün içinde dahi yapılabilmektedir..

Ardından banka satış sürecini başlatır ve tapu dairesinden randevu alınarak bankanın avukatı ile beraber konut kredisi kullanmak istiyorum diyen kişi ile satışı yapacak olan kişi ile beraber tapuya gidilerek satış yapılır. Banka avukatı bu esnada tapu kütüğü kaydına banka adına tapuya ipotek şerhi koydurur ve konut kredisi borcu bitene kadar tapuya ipotek şerhi uygulanmaya devam eder.

KONUT KREDİSİ ŞARTLARI NEDİR?

Her bankanın uyguladığı koşullar farklı olmakla beraber genelde tüm bankaların ortak olarak aramış oldukları konut kredisi şartları da bulunmaktadır. Örneğin kredi çekilerek satın alınmak istenen konutun tapusunun olması tüm bankalar tarafından aranılan şartlardan biridir. Yine konutun iskanının bulunması, kredi çekmek istiyorum diyen kişinin yüksek kredi notu ortalaması bulunması, temiz bir kredi sicili bulunması, maaşı ile kullanmak istediği kredi notu ortalamasının arasında yarı yarıya oran bulunması aranılan ortak şartlardandır.