İntibak yasası ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor

İntibak Yasasının 2019 itibariyle ne durumda olduğunu merak eden emekli vatandaşlar, konu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için özellikle son zamanlarda sık sık internet araması yapıyor. Peki, intibak zammı nedir? İşte haberin ayrıntıları… 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların intibak umudu sürüyor.

Giriş Tarihi 22 Ağustos 2019, 08:53 Güncelleme 30 Ağustos 2019, 11:18
İntibak yasası ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor

İÇİNDEKİLER

İntibak yasası ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. Bu bağlamda SGK SSK ve Bağkur emeklisinin gözü kulağı intibak zammına çevrilmiş durumda. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2000 yılı sonrasında emekli olanların mağduriyetlerinin giderilmesi için intibak yasasının ne zaman çıkarılacağına ilişkin yazılı soru önergesi metni verdi. Gürer'in önergesinin muhatabı ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay oldu. Öncelikle intibak yasası TBMM gündeminde bulunuyor.

İNTİBAK YASASI İÇİN SORU ÖNERGESİ VERİLDİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2000 yılı sonrasında emekli olanların mağduriyetlerinin giderilmesi için intibak yasasının ne zaman çıkarılacağına ilişkin yazılı soru önergesi metni verdi. Gürer'in önergesinin muhatabı ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay oldu.

'İşlemde' olan önergede 2008 yılında yapılan reformla emekli sandığı, SSK ve BAĞ-KUR'ın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında birleştirildiği belirtilerek, emeklilik sistemi ve ücretlendirme yöntemlerinin ise değişmediği ifade edildi. Önergede, farklı tarihlerde aynı prim günü ve aynı kazançla emekli oldukları için maaşları arasında fark olan emekliler için 2019 yılında yapılan zam aynı oranda olduğu aktarıldı.

Bu bağlamda, CHP'li Gürer'in sorusu şu şekilde:

"Aynı şartlarda fakat farklı tarihlerde emekli olanlar birbirinden çok farklı ücretler alıyor.

2000 yılından önce emekli olanlarla, 2000 yılı ve sonrası emekli olanların mağduriyeti gidermek için 'intibak yasasını' ne zaman çıkaracaksınız?"

ÇALIŞMALAR SÜRECEK

Son adres ise Anayasa Mahkemesi olmuştu. AYM, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için kararını verdi. Mahkeme, "Anayasanın 148'inci maddesinin dördüncü fıkrasında, kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlara ilişkin şikayetlerin, bireysel başvuruda incelenemeyeceği belirtilmiştir" kararıyla intibak başvurusunu kabul etmedi. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının ardından gözler Meclis'e çevrildi.

MECLİS'E SUNULACAK

Aylık bağlama oranlarının yükseltilmesi için Meclis açıldığında teklif sunulacak. 1999 ve 2008 yıllarındaki aylık bağlama oranlarını düşüren yasanın yeniden düzenlenmesine yönelik olan teklifler tasarı haline getirilirse, yeni bağlanan aylıklarda oluşan yaklaşık yüzde 40'lık kaybın önüne geçilecek. İntibak düzenlemesi böylece yeni emeklileri de kapsamış olacak.