Milyonlar dikkat! İstifa eden tazminat nasıl alır?

İşveren tarafından işçinin ücreti sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse haklı nedenle fesih hakkı doğar ve işsizlik maaşı alınır. Sadece işten atılanlar değil belli şartların oluşması durumunda istifa edenler de işsizlik maaşından faydalanabilir.

Giriş Tarihi 20 Ağustos 2019, 08:41 Güncelleme 28 Ağustos 2019, 10:17
Milyonlar dikkat! İstifa eden tazminat nasıl alır?

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren haber bugün geldi. Bu bağlamda çalıştığı işten haklı bir nedeni yokken ayrılan işçi, istifa etmiş kabul ediliyor. İstifa durumunda işçi bazı haklarını yitirdiği gibi işverene tazminat ödemek zorunda bile kalabiliyor. Peki işçinin 10 aya kadar geçimini sağlamasına yardımcı olan işsizlik maaşı, istifa durumunda alınabilir mi?

İSPATLAMAK GEREKİYOR

Sadece işten atılanlar değil belli şartların oluşması durumunda istifa edenler de işsizlik maaşından faydalanabilir. Bu konudaki mevzuat hükmü açık. Ortada haklı bir nedeni yokken istifa eden işçiye işsizlik maaşı bağlanmıyor. Ama haklı fesihle istifa edenler ise haklı olduklarını ispatlarsa işsizlik maaşına başvurabiliyor.

'HAKLI FESİH'İN KAPSAMI

Eğer işçi-patron arasındaki anlaşmazlık mahkemeye taşınmışsa, sonucuna göre yine işsizlik maaşı alınabiliyor. Maaşın ödenmemesi, gerçek ücretin saklanması, mobbing (psikolojik baskı), iyi niyet ve ahlak kurallarına uyulmaması, sağlık gerekçeleri, işçinin onayı olmadan fazla mesai yaptırılması, SGK'ya düşük ücretten bildirim gibi konular haklı fesih kapsamına giriyor.