Taşeron asgari ücret maaş zammı ne kadar? 4/D işçilerin 3. taksit tediye ödemesi tarihi Taşeron işçi son dakika haberleri

Toplu iş sözleşmesinde zam konusunda anlaşma salandı.İşçilere iyileştirme verildi ve zam konusunda anlaşma salandı.Yüze 8+4 zam miktarında anlaşma sağlandı. 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi kapsamında kamu işçilerine yapılacak zam oranları üzerine hükümet ile temsiler arasında anlaşma sağlandı. Kamu işçileri ile anlaşma sağlanmasının ardından Çalışma, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk'tan da bir açıklama geldi. Tediye'nin kelime anlamı "parayla yapılan ödeme" demektir. İlave Tediye de "Ek Ödeme" veya "İkramiye" anlamında kullanılmaktadır. İlave tediye ödemesi, devlete bağlı kurum ve kuruluşlarda, İş Kanununa tabii olarak çalışan tüm kamu işçilerine ödenir. Kadroya geçecek olan taşeron işçiler de bu kapsamda olacaktır.

Giriş Tarihi 16 Ağustos 2019, 17:41 Güncelleme 16 Ağustos 2019, 17:41
Taşeron asgari ücret maaş zammı ne kadar? 4/D işçilerin 3. taksit tediye ödemesi tarihi Taşeron işçi son dakika haberleri

İÇİNDEKİLER

Bu ay başından itibaren hükümetin kamu işçileri ve temsilcileri olan Toplu İş Sözleşmesi kapsamında zam pazarlığı devam etmekteydi. Hükümetin daha önce kamu işçisi temsilcilerine yapmış olduğu iki teklif reddedilmişti. En son yapılan telifte kamu işçilerine yılın ilk 6 ayı için seyyanen yüzde 7 artış önerdi. Yılın ikinci 6 ayı için ise zam teklifi yüzde ve Ocak ve Temmuz 2020'de ise yüzde 3 artış şeklinde yapılmıştı. Bu teklifin kabul edilmemesi üzerine yapılan yeni teklifte iki taraf arasında anlaşma sağlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, Devlet ve Ona Bağlı Müesseselerde Çalışan İşçilere İlave Tediye Yapılmasına ilişkin 6772 sayılı Kanun kapsamına giren kurumlarda çalışan işçilere ek ödemenin tarihleri belli oldu...

Hükümet ile 8+4 Zamda Anlaşma Sağlandı

2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi kapsamında kamu işçilerine yapılacak zam oranları üzerine hükümet ile temsiler arasında anlaşma sağlandı. Buna göre ücreti 3 bin 500 TL'nin altındaki işçiye 150 TL iyileştirme verilirken tüm işçilere de 2019 yılı için yüzde 8+4 oranında ve 2020 için yüzde 3+3 ve enflasyon farkı oranında zam yapılmasında anlaşma sağlandı. Bu yeni teklife de anlaşma sağlanmaması durumunda üç aşamadan oluşan eylem kararının uygulanacağı açıklanmıştı.

Bakan Selçuk Açıkladı

Kamu işçileri ile anlaşma sağlanmasının ardından Çalışma, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk'tan da bir açıklama geldi. Yapılan açıklamasında balan Selçuk "Yaptığımız görüşmeler neticesinde, kamu işçilerimizin ücretlerine; 2019'un ilk altı ayında yüzde 8 oranında, 2019'un ikinci altı ayında yüzde 4 oranında zam yapılması konusunda uzlaştık." Şeklinde bir açıklamada bulundu.

İLAVE TEDİYE ÖDEMESİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Kamu işçilerinin 52 günlük ilave tediye ödemeleri 4 taksitte yapılıyor. İkramiyenin iki taksidi ödendi, diğerleri ağustos ve aralıkta hesaplara yatırılacak. Üçüncü taksidin Kurban Bayramı öncesi ödenmesi bekleniyor.

6772 sayılı kanun kapsamında kamu işçilerine yılda 52 günlük ilave tediye ödeneceği hüküm altına alındı. Taşerondan kadroya geçenler de dahil olmak üzere bütün kamu işçilerine ilave tediye ödenir. Yıl içinde 52 günlük ilave tediye ödemeleri dört taksitte yapılıyor. Ocak, haziran, ağustos ve aralık aylarında kamu işçilerine 13'er günlük tediye ödemesi yapılıyor.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk: İşçilere son 10 yılın en yüksek zammı verildi

"İşçilerimizi hiçbir zaman enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz" diyen Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, son toplu sözleşmeyle yüzde 19.83 ile 10 yılın en yüksek zam oranının sağlandığına dikkat çekti..

SOSYAL HAKLAR DA İYİLEŞTİ

Bakan Selçuk, 2019-2020 yılları için imzalanan, çalışanların hem ücretini hem de sosyal haklarını iyileştiren Kamu Toplu İş Sözleşmesi'ne ilişkin değerlendirmede bulundu. Bakan Selçuk, kamu işçilerinin ücretlerinde 2019'un ilk 6 ayında yüzde 8, ikinci altı ay için de yüzde 4 zam artışı sağlandığını anımsatarak, "Ocak ayında ücretlere yansıttığımız yüzde 6.69'luk enflasyon farkı ile birlikte kamu işçilerimize 2019 mali yılı içinde kümülatif olarak yüzde 19.83'lük bir artış sağlayarak ücretlerinde ciddi bir iyileştirme yapmış olduk" diye konuştu. Sözleşme çerçeve protokolünün detayları hakkında bilgi veren Bakan Selçuk, 3 bin 500 liranın altında alan kamu işçilerine en düşük işçi ücreti 3 bin 500 lirayı aşmayacak şekilde seyyanen 150 lira iyileştirme de yapıldığını belirtti. Bu yılın ilk 6 ayında gerçekleşen enflasyon oranının yüzde 5.01 olduğunu belirten Bakan Selçuk, "Sözleşmede ilk altı ay için yüzde 8 zam vererek, gerçekleşen enflasyonun da 3 puan üzerine çıkmış olduk. Bu rakam, son 10 yılda sözleşme imzalanan yıllarda ilk altı ay için verilen en yüksek değer oldu. İkinci altı ayda da yüzde 4'lük bir artış sağlayacağız" açıklamasında bulundu.

3.500 TL'NIN ALTINA % 26

Sözleşmeden önce, 170 bin kamu işçisinin yüzde 92'sinin 3 bin 500 liranın üzerinde brüt ücret aldığını hatırlatan Bakan Selçuk, "Yeni sözleşme ile beraber bu oran, yüzde 97'yi aştı" dedi. Bakan Selçuk, 2019 mali yılı kapsamında, 3 bin 500 liranın altında ücret alan kamu işçilerinin kazancında yüzde 26'nın üzerinde artış olduğunu söyledi.

"İŞÇİYİ EZDİRMEYİZ"

Bakan Selçuk, süreç boyunca hükümet tarafından verilen tüm tekliflerdeki kümülatif zam oranının 2019 enflasyon beklentisinin üzerinde olduğunu vurguladı. Selçuk, 2020 yılı için de enflasyonun, mutabık kalınan zamların üzerinde gerçekleşmesi durumunda enflasyon farkının da ekleneceğini hatırlatarak, "İşçilerimizi hiçbir zaman enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz" değerlendirmesini yaptı.

"BUGÜNE KADAR NE ÜLKEMİ, NE MAZLUMU, NE DE İŞÇİYİ SATTIM"

"BUGÜNE kadar ne ülkemi, ne mazlumu, ne de işçiyi sattım" diyen Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 12 Ağustos'ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü görüşmeleri kapsamında bir araya gelerek anlaşmaya vardıklarını hatırlattı. Başkan Atalay, toplantının yapıldığı gün Bakan Selçuk ile konuştuklarını anımsatarak, şunları söyledi: "Sayın Bakanım, zammı bakanın açıklaması lazım' dedim. Bakan çıktı, açıkladı, canlı yayın durdu. Bana döndü, 'Bir şey söyleyecek misin?' dedi. 'Benim söyleyecek bir şeyim yok, ne söyleyeyim de ortalığı karıştıracağım.' Laf şu; ben kadrodan geçen taşeronları buraya yazdıramamışım, benim problemim o. 17 adam imza atmış, herkes benim yanımda, gizli kapaklı bir iş yapmıyorum ki. 'Neyi söyleyeyim.' dedim. Dediğim şu; 'Taşeronu halledemedim, yazdıramadım."

TEKLİFLER HEP YÜKSEK

BAKAN Selçuk, sözleşme sürecinde hiçbir teklifin enflasyonun altında başlamadığını belirterek, "Birinci teklif 16.52, ikinci 17.62, üçüncüsü ise 18.72 oldu. İşçilerimizin yüzde 92'si 3 bin 500 liranın üzerinde alıyor. 3 bin 500 liranın altında alanların sayısı 13 bin civarında. Örneğin bir işçimiz 100 lira alıyor. 1 Ocak itibarıyla farkı da aldığında yılsonunda 119.83 liraya tamamlanmış oluyor" dedi..

İLAVE TEDİYE NEDİR?

Tediye'nin kelime anlamı "parayla yapılan ödeme" demektir. İlave Tediye de "Ek Ödeme" veya "İkramiye" anlamında kullanılmaktadır.

İLAVE TEDİYE ÖDEMESİNDEN KİMLER FAYDALANIR?

İlave tediye ödemesi, devlete bağlı kurum ve kuruluşlarda, İş Kanununa tabii olarak çalışan tüm kamu işçilerine ödenir. Kadroya geçecek olan taşeron işçiler de bu kapsamda olacaktır.

TAŞERON İŞÇİ KİME DENİR?

Kamu kurumlarında yapılmakta olan hizmet alım ihalelerini kazanan özel sektör deki şirketlerin bünyesinde istihdam edilen, ancak fiili olarak kamu kurumuna ait işyerinde çalışan ve kamu hizmeti yapmakta olan işçi sınıfında çalışan kişilere taşeron işçi denir.

HANGİ SEKTÖRLERDE ÇALIŞABİLİRLER?

Bazen bir hastanede, bazen belediye bünyesindeki işlerde bazen de bir okul ya da kamu kuruluşunda rastlayabileceğimiz taşeron işçiler hemen hemen tüm sektörlerde çalışabiliyorlar. Temizlik, sağlık, bilgi-işlem, park bahçe düzenleme, özel güvenlik, çöp toplama, büro elemanı (sekreterlik), şoförlük, yemekhanede aşçı/servis elamanı, hastanede yönlendirme gibi birçok sektörde iş yapmaktadırlar.