SSK Bağkur ve memur emeklisi 16 Ağustos toplu sözleşme son dakika zam oranı! Ek ödeme, aile yardımı, maaş farkı...

Milyonlarca emeklinin gözü toplu sözleşme masasında. Aile yardımı, ücretsiz ulaşım, aynı görevi yapmış olanlar arasındaki maaş farkının kapatılması, yaşı bekleyenlere sağlık hizmeti, sosyal tesislerde indirim gibi talepler karara bağlanacak. Peki toplu sözleşme, emekli maaşlarına nasıl yansıyacak? Toplu sözleşme zammında memur emeklilerine sağlanan kazanımlar SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de sağlanacak mı? İşte milyonlarca emeklinin toplu sözleşme ile ilgili merak ettiği tüm detaylar... Memur-Sen ve Türkiye Kamu Sen, geçen hafta taleplerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na sundu. Buna göre; emeklilere aile yardımı, ücretsiz ulaşım, sosyal tesislerde indirim, aynı görevi yerine getirmiş kişiler arasındaki kurum kaynaklı maaş farkının kapatılması, yaşı bekleyenlere Genel Sağlık Sigortası (GSS) imkanı gibi talepler dikkati çekiyor.

Giriş Tarihi 16 Ağustos 2019, 16:32 Güncelleme 16 Ağustos 2019, 16:39
SSK Bağkur ve memur emeklisi 16 Ağustos toplu sözleşme son dakika zam oranı! Ek ödeme, aile yardımı, maaş farkı...

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca memurun ve emeklinin gözü toplu sözleşme görüşmelerinde. Bir yandan hükümetin memurlar ve memur emeklileri için bugün yapacağı ilk zam teklifi heyecanla beklenirken, bir yandan da emeklileri maddi açıdan rahatlatacak, ek gelir yaratacak talepler için verilecek kararlar merakla bekleniyor. Aile yardımı emeklilere de verilsin. Emekliler yaş sınırı olmaksızın toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlandırılsın. Aynı unvanlı kadro ya da görevden emekli olanlar arasında kurum farklılığı kaynaklı emekli maaşı farkının giderilmesi amacıyla; düşük maaş sahiplerine aradaki fark kadar ilave ödeme gerçekleştirilsin. Peki SSK Bağkur ve memur emeklisi toplu sözleşme son dakika zam oranı ne kadar oldu? İşte ek ödeme, aile yardımı, maaş farkı...

TOPLU SÖZLEŞME ZAM ORANI NE KADAR OLDU?

Hükümet ve memur sendikaları arasındaki zam pazarlığı sona erdi. Hükümet memurlara ne kadar zam yapılacağını duyurdu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Zehra Zümrüt Selçuk'tan önemli açıklamalar;

* 5. dönem toplu sözleşme görüşmeleriyle ilgili doğru noktaya geldik. 1 Ağustos'ta başlattığımız müzakerelerin 11. günündeyiz. Kamu görevlilerimizin tamamına ve 11 hizmet koluna ilişkin mali durumları kapsamakta. 800'ü aşkın talep iletildi. Komisyonumuz bu talepler üzerinde yoğun çalışmalar gerçekleştirdi.

* Bundan sonraki sözleşmelerde süreçler daha hızlı olacak. Dijital olarak gerçekleştireceğiz. 9 Ağustos'taki toplantımızda talepleri yetkili sendika başkanlarından dinledik. Dün 5 hizmet kolu ile ilgili yetkili sendikalarının başkanlarından taleplerini dinledik.

* Kamu personelinin bütçedeki artan payına rağmen kamu çalışanlarının yanında oldu.

EK GELİR YOLUNU AÇACAK

Aile yardımı emeklilere de verilsin. Emekliler yaş sınırı olmaksızın toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlandırılsın. Aynı unvanlı kadro ya da görevden emekli olanlar arasında kurum farklılığı kaynaklı emekli maaşı farkının giderilmesi amacıyla; düşük maaş sahiplerine aradaki fark kadar ilave ödeme gerçekleştirilsin.

Emekliler ile bunların dul aylığı veya yetim aylığı bağlanmasına müstahak yakınları; kamunun işlettiği eğitim ve dinlenme tesislerinden, ilgili kurumun personeli için belirlenen fiyat tarifesi üzerinden yüzde 50 indirimli yararlansın.

Emekli aylığı bağlanabilmesi için tamamlanması gerekli olan koşulları yaş koşulu dışında sağlayarak kendi isteği ile görevinden ayrılanlar; emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanmış olanların kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişilere ilişkin hükümler çerçevesinde Genel Sağlık Sigortası'ndan yararlandırılsın.

SSK'LIYA DA YARAR

Toplu sözleşme görüşmelerini SSK ve Bağ-Kur emeklileri de yakından takip ediyor. Daha önce banka promosyonu ve bayram ikramiyesi de toplu sözleşme masasında konuşulmuş, tüm emekliler için hayata geçirilmişti. Bu toplu sözleşme görüşmelerinde de memur emeklileri için sağlanacak kazanımların, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de yansıtılması bekleniyor.

İşte bu hafta kurulacak toplu sözleşme masasında ele alınacak taleplerden bazıları:

-Emeklilere aile yardımı verilsin.

-Emekliler yaş sınırı olmaksızın toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlansın

-Aynı unvanla kadro ya da görevden emekli olanlar arasında kurum farklılığı kaynakllı emekli maaşı farkının giderilmesi için düşük maaş sahgiplerine aradaki fark kadar ilave ödeme olsun.

-Emekliler ile bunların dul aylığı veya yetim aylığı bağlanmasına müstahak yakınları; kamu kurum ve kuruluşlarınca işletilen tüm eğitim ve dinlenme tesislerinden yüzde 50 indirimli yararlansın.

-Tabi oldukları sosyal güvenlik mevzuatı hükümlerine göre emeklilik aylığı veya yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için tamamlanması gerekli olan koşulları yaş koşulu dışında sağlayarak kendi isteği ile görevinden ayrılanlar; emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanmış olanların kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişilere ilişkin hükümler çerçevesinde GSS'den yararlandırılsın.

SSK VE BAĞ-KUR'LULAR DA BEKLİYOR

Toplu sözleşme görüşmelerini sadece memur emeklileri değil, SSK ve Bağ-Kur emeklileri de yakından takip edecek. Daha önce banka promosyonu ve bayram ikramiyesi de toplu sözleşme masasında konuşulmuş, tüm emekliler için hayata geçirilmişti. Bu toplu sözleşme görüşmelerinde de memur emeklileri için sağlanacak kazanımların, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de yansıtılması bekleniyor