Kolay sigorta uygulaması genişletiliyor! Kolay sigortadan kimler yararlanabilir?

Ev hizmetlerini ve apartman görevlilerini kapsayan kolay sigorta uygulaması genişletilecek. Lokanta, bakkal, eczane gibi birçok işyeri kapsama girecek. 100 bine yakın işyeri kolaylıktan yararlanacak. Peki evde çalışanlara sigortalı olmak kolaylaşacak mı? Kimler yararlanacak? Primler nasıl ödenecek? Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem merak edilen soruları cevapladı. İşte detaylar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ağustos 2019 Güncelleme 13 Ağustos 2019, 11:38
Kolay sigorta uygulaması genişletiliyor! Kolay sigortadan kimler yararlanabilir?

İÇİNDEKİLER


Hükümet, esnek istihdam imkanlarının artırılması amacıyla 2023 yılına kadar çalışanların kayıt altına alınmasında kolay işverenlik uygulamalarını yaygınlaştıracak. Kolay sigorta kampanyası başlatan hükümetin, ev hizmetlerinin ardından apartman görevlilerini kapsayacak şekilde genişletilen bu uygulaması ile 100 bine yakın işyeri kolay işverenlikten yararlanabilecek. Yeni dönemde lokanta, bakkal, eczane gibi birçok işyerinde de uygulanması öngörülen kolay işverenlik uygulaması ile bildirge, belge yükümlülükleri azaltılırken, ilave istihdam için verilen teşviklerden yararlanma imkanı getiriliyor.



SİSTEME GİRİŞ KOLAYLAŞIYOR
Hükümet, sosyal güvenlik reformu için yoğun bir çalışma yürütüyor. 5 yıllık dönemde prim tahsilat oranı yüzde 82.9'dan yüzde 88.1'e, sosyal sigorta kapsamı yüzde 85.6'dan yüzde 92'ye yükseltilecek. Bu hedeflere ulaşmak için sosyal sigorta prim tabanı genişletilecek, sisteme giriş kolaylaştırılacak ve denetimler yoluyla sistem etkinleştirilecek. Prim tahsilatları artırılacak. Prim borçlarının takip ve tahsilatı etkin bir şekilde uygulanarak prim gelirlerinin artırılması sağlanacak.



YENİ İSTİHDAMA DESTEK
5 yıllık dönemde sürecek kolay sigorta kampanyası kesintisiz sürecek. Kolay sigorta uygulamasından halen apartman ve iş hanı görevlileri, gündelikçi, bahçıvan, çocuk ve hasta bakıcı gibi ev hizmetlerinde çalışanlar yer alıyor. Kolay işverenlik kapsamında, emekli olan apartman görevlisinin yerine yeni bir istihdam yaratıldığında 1 yıllık dönemde devlet prim ve vergi desteği verecek.



MEVSİMLİK ÇALIŞANA ÖZEL PRİM ÖDEME DÖNEMİ
Esnek istihdam imkanlarının artırılması amacıyla çalışanların kayıt altına alınmasında kolay işverenlik uygulamaları yaygınlaştırılacak. Sosyal güvenlik sisteminde denetim uygulamaları geliştirilecek ve çeşitlendirilecek, risk odaklı denetim uygulamaları yaygınlaştırılacak. Kayıtlı istihdamın artırılmasının güç olduğu sektörler belirlenerek, sektörlerin özelliğine uygun kayıt altına alma uygulamaları geliştirilecek. Çiftçiler ve mevsimlik çalışan tarım işçileri gibi yılın belirli aylarında gelir elde edenlere yönelik özel prim ödeme dönemleri belirlenecek.



EMEKLİLİK GELİRLERİ ARTACAK
Sosyal güvenlik mevzuatı ve uygulamaları, değişen işgücü piyasası koşullarına ve çalışma şekillerine uyumlu hale getirilecek. Kişilerin emeklilik gelirlerinin artırılmasını teminen kamu emeklilik sistemi dışındaki diğer emeklilik sistemlerine katılım teşvik edilecek. Tamamlayıcı emeklilik kurumlarının kapsamı genişletilerek sektör, işkolu veya meslek esaslı tamamlayıcı emeklilik kurumlarının güçlendirilmesi sağlanacak.
HAZAL ATEŞ


FARUK ERDEM SORULARINIZI CEVAPLIYOR - TAKVİM'E SORUN

ekonomi@takvim.com.tr




FAZLA MESAİ ÜCRETİ ÖDENMELİ/ SİZDEN GELENLER

Özel sektör çalışanıyım. Çalışma saatlerimiz çok uzun. Günde 12-13 saat çalışıyoruz. Ne yapabiliriz? İsmi saklı
4857 sayılı İş Kanunu'nun 63'üncü maddesi uyarınca, genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok 45 saattir ve toplu iş sözleşmesi veya işçi-işveren arasındaki anlaşma ile aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Genel uygulamaya göre, hafta içi günlük 8 saat, hafta sonu da cumartesi günü 5 saat çalışmayla 45 saatlik haftalık çalışma süresi tamamlanır. Bu 45 saati aşan çalışmalar ise fazla çalışmaya girer ve her 1 saatlik fazla çalışma için işçiye, saat başına düşen normal ücretinin yüzde 50 fazlasının yani 1.5 katının ödenmesi gerekir.



MAAŞ ASKERDE KESİLİR

Halen işsizlik ödeneği alıyorum, 4 ay daha ödenecek. Askerde iken bu maaş verilir mi? Erdem TAŞÇI

Muvazzaf askerlik nedeniyle işyerinden ayrılmanız durumunda işsizlik ödeneğine hak kazanamazsınız. Askerde işsizlik maaşı ödenmez. Askerlik görevi sonunda ise 30 gün içinde başvurmanız durumunda alamadığınız işsizlik ödeneklerini almaya başlayabilirsiniz.



İADE İÇİN ADRES ARABULUCU

Haksız yere işten çıkartıldım. Fazla çalıştığım halde fazla mesai ücreti almadan 2 yıldır asgari ücret ile çalıştım. Hiçbir neden yokken işime son verildi. Hakkımı nasıl arayabilirim? Mehmet T.​

İşyerinden haksız olarak çıkartılmış iseniz 1 ay içinde arabulucuya işe iade davası açabilirsiniz. 1 aylık süreyi geçirmeyin. İşe geri dönmek istemiyorsanız, ödenmeyen fazla mesai, ihbar ve kıdem tazminatı ile diğer alacaklarınız için Çalışma ve İşkur İl Müdürlüğü'ne şikayette bulunabilir veya doğrudan arabulucuya alacak davası açabilirsiniz.



ENGELLİLER ERKEN EMEKLİ OLUR

4 Kasım 2008 işe başlangıç. 2580 günüm var. Yüzde 85 kronik engelliyim, vergi muafiyeti alıyorum. Rahatsızlığımdan dolayı malulen emekli mi olmalıyım, yoksa prim doldurarak mı emekli olmayı beklemeliyim? Prim doldurarak emekli olursam daha mı fazla maaş alırım? Zeynel DERMAN

Malulen emeklilik için sigortadan sonra ortaya çıkan rahatsızlıklara bakılıyor. Doğuştan bir engel varsa ve vergi indirimi alıyorsanız engelli emekliliğinden faydalanırsınız. Bu oranla 15 yıl 3 bin 700 günle emekli olursunuz. Malulen emeklilik için ise 1800 gün yeterli. Eğer asgari ücretten çalışıyorsanız, 3700 günü de tamamlasanız maaşınız çok artmaz. Ama maaşınız yüksekse o zaman tamamlayın, emekli aylığınız artar. Maaşınız düşükse ve malulen emekli olabiliyorsanız hemen olup maaş almaya başlamak daha avantajlı görünüyor. Nereden baksanız 4 yıla yakın fazla maaş alacaksınız. Malulen emekli olursanız çalışamazsınız. Ancak vergi indirimi ile emekli olursanız çalışabilirsiniz.



EMEKLİLİK HESABI

İlk kez 15.01.2006'da, 16 yaşında iken sigortalı olarak çalışmaya başladım. 18 yaşından önceki hizmetlerimin geçerli olmadığını öğrendim. Bu doğru mudur? Emir SUCU
5510 sayılı Kanun'a göre, 18 yaşından önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olanların sigortalılık süreleri 18 yaşını doldurdukları tarihte başlar. Bu tarihten önceki süreler için ödenen primler, sadece prim ödeme gün sayılarının hesabına dahil edilir. Ancak kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar ile devlet memuru olan sigortalılardan bir meslek veya sanat okulunu bitirerek, Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre mahkemece ergin kılınmak suretiyle, öğrenimleriyle ilgili görevlerde çalışanlar için 18 yaşın bitirilmiş olması şartı aranmaz. 15.01.2006, sigortalılık başlangıç tarihiniz olarak kabul edilmez. Sigortalılık süresinin başlangıcı, 18 yaşını doldurduğunuz 08.01.2008 olarak esas alınır. Emeklilik koşullarınızda aranan sigortalılık süresi 08.01.2008'den aylık talep tarihinize kadar olan süre olarak hesaplanır. Ancak önceki primler prim ödeme gün sayınıza dahil edilir.

ekonomi@takvim.com.tr