Çalışmadan emeklilik sistemi! Çalışmadan emekli olmanın şartları nelerdir? Ne kadar prim ödemek gerekir?

Emekli olmak için bir işyerinde çalışarak belli bir prim ve yaşı doldurmak gerekiyor. Ancak başta ev kadınları olmak üzere çalışma imkanı olmayan vatandaşlara da emeklilik fırsatı var. Peki emeklilik fırsatından yararlanmak için ne kadar prim ödemek gerekir? Başvuruda neler yapılmalı? Çalışmadan emekliliğin şartları nelerdir? Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem merak edilen soruları cevapladı. İşte detaylar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Ağustos 2019 Güncelleme 03 Ağustos 2019, 07:57
Çalışmadan emeklilik sistemi! Çalışmadan emekli olmanın şartları nelerdir? Ne kadar prim ödemek gerekir?

İÇİNDEKİLER



Ülkemizde
çalışan herkesin hayali emeklilik. Emeklilik için yasalarımız yıl, yaş ve prim olmak üzere 3 şart koyuyor. Yıl için belli bir süre sigortalı olarak geçirmek lazım. Yaş, işe giriş tarihine göre belirleniyor. Primin ise yine işe giriş tarihine göre günlük olarak ödenmesi gerekiyor. Primi isterseniz birisine ait işyerinde çalışarak, isterseniz kendi işyerinizi açarak ya da bir şirkete ortak olarak veya borçlanarak kazanabiliyorsunuz.


HERKESE AÇIK SİSTEM
Bütün bunlara ilaveten bir de isteğe bağlı sigorta sistemi var. Bu sistem sayesinde başta ev hanımları olmak üzere çalışma imkanı olmayan ya da çalışmaya ara vermiş primi eksik olan vatandaşlar emeklilik hakkına kavuşuyor. Bunun için çalışmıyor olmak veya emekli olmamak, ayrıca da 18 yaşında olmak yetiyor. İsteğe bağlı sigortalılar kendi primlerini kendileri ödeyerek günlerini tamamlayıp, emekli olabiliyorlar.


BİR DİLEKÇE YETER
İsteğe bağlı sigortayı başlatmak da çok kolay. En yakın SGK müdürlüğüne giderek bir dilekçe vermeniz yeterli. Ardından sizin sigortanız başlamış oluyor. Her ay priminizi yatırarak emeklilik gününüzü tamamlayabilirsiniz. İsteğe bağlı sigortalılar 1 Ekim 2008 sonrası 4B'li yani Bağ-Kur'lu olarak değerlendiriliyor. Yani emekliliğiniz hesaplanırken Bağ-Kur şartları geçerli oluyor. Tabii bu durumda SSK'lılara göre daha fazla prim ödemek gerektiğini de hatırlatmış olalım.


1261 GÜNE DİKKAT
Ancak daha önce çalışması olup eksik primi olanlar için de bir fırsat olduğunu belirtelim. İş bulamasanız da bu sayede eksik primlerinizi tamamlayabilirsiniz. Eğer 3.5 yıl yani 1261 günden daha az isteğe bağlı sigorta ödeyerek primlerinizi tamamlarsanız bu kez SSK'dan emekli olabilirsiniz. Daha önce SSK priminiz olup eksik primleriniz 1261 günden fazla ise burada dikkatli olun. Çünkü 1261 günden fazla primi isteğe bağlı olarak öderseniz bu kez SSK'dan değil, Bağ- Kur'dan emekli olursunuz.


ASGARİ ÜCRETE GÖRE PRİM
Ödenecek primler asgari ücrete göre belirleniyor. Brüt asgari ücretin yüzde 32'sini ödeyerek isteğe bağlı sigortalı oluyorsunuz. Bu yıl için en düşük prim miktarı aylık 818,69 lira olacaktır. Bunu 7.5 katına kadar yükseltmeniz de mümkün. Yüksek ödenen primler emekli maaşınızı da artıracaktır.


SAĞLIK ÜCRETSİZ
İsteğe bağlı sigortalı olanlar sadece emeklilik haklarından değil, diğer çalışanlar gibi sağlık hizmetlerinden de yararlanıyor. Üstelik sadece kendileri değil, bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocuklarına da bu hizmet sunuluyor. Çalışmayan birisi isteğe bağlı sigorta olmazsa gelir testine girerek Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödemesi isteniyor. Bu sayede GSS primi de ödenmiyor.



İŞTE ŞARTLARI

18 yaşını doldurmuş olmak, Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak veya kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olarak çalışmakla birlikte, ay içinde 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak,

Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak,

İsteğe bağlı sigorta giriş bildirgesiyle SGK'ya başvuruda bulunmak,

Her ay prim ödemek.

FARUK ERDEM SORULARINIZI CEVAPLIYOR - TAKVİM'E SORUN

ekonomi@takvim.com.tr