4/D'li taşeron işçilere maaşlara zam yapılacak mı?

4/D'li taşeron işçilere toplu sözleşme teklifi geçen hafta yapılmıştı. Buna göre merakla beklenen 2 yıllık maaş zamları, izinler ve eğitim yakacak gibi ek ücretleri belli oldu. İşçi ve hükümet temsilcilerinin ikinci kez bir araya geldiği toplantıda, 3 bin 500'ün altında ücret alanlara 60 TL, ilk 6 ay yüzde 5, ikinci 6 ayda yüzde 4 zam ve enflasyon farkı teklif edildi.

Giriş Tarihi 17 Temmuz 2019, 12:11 Güncelleme 26 Temmuz 2019, 10:03
4/D’li taşeron işçilere maaşlara zam yapılacak mı?

İÇİNDEKİLER

Taşeron İşçi - Yıllarıdır süren sancılı süreç sonunda kadro talepleri gerçekleşen taşeron işçiler sonunda kadroya alınarak 4/D statüsüne kavuştu. Taşeron işçiler kamu işçisi statüsüne (4D) geçirilen kişiler başlangıçta mevcut şartlarla kadroya alındı. Ancak bu işçilerin ileride vakti saati geldiğinde toplu iş sözleşmesi yapılırken pazarlık hakkı olacak

Türk-İş'in teklifi

Hükümet ve Türk-İş yetkilileri arasındaki ilk görüşmede Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi'ne dair taleplerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a sunmuştu.

Türk-İş'in, tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, ilk altı ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda enflasyon artı 3 puan refah payını içeren talebine karşılık Bakan Selçuk "İnşallah uzlaşıyla kamuda çalışan işçilerimizin mali haklarını, imkanlar çerçevesinde düzenleyerek nihai bir sonuca ulaştıracağız." değerlendirmesinde bulunmuştu.


Taşeronda önemli önerge Mecliste

Kadroya geçen taşeron işçiler ile ilgili önemli bir soru önergesi TBMM 'ye geldi. Söz konusu soru önergesinde düşük maaşlar ve özlük haklarının iyileştirmesi talepleri iletildi.

Kadroya geçen taşeron maaşları Temmuz'da artacak mı?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunundaki 4/D statüsü olan kamu işçisi olarak kadroya geçecek olan taşeron işçiler elde edecekleri hakları merak ediyorlar. Taşeron işçilerin en merak ettiği konuların başında ise maaşlarında bir değişiklik olup olmayacağı geliyor. 696 KHK ile kadroya geçen işçiler için öngörülen yüzde 4 artı 4 zammın yanında enflasyon farkı taleplerini başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bütün muhataplarına ileterek, "Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, bütün muhataplarımıza 696 KHK öngörülen yüzde 4+4 zammın yetersiz olduğunu beyan ettik.

AK Parti hükumetinin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın 17 yıllık iktidarında kamu çalışanları enflasyonun altında asla kalmadı. Bu konuda da çalışanların taleplerinin dikkate alınacağına inanıyoruz" diyerek beklentilerini dile getirdiler. Geçtiğimiz Ocak ayının son günlerinde yapılacak ilk ilave tediye ödemesinin ardından ikinci ilave tediye ödemeleri Mayıs ayının sonunda yapıldı. İşçiler, aldıkları maaşlara göre ilave tediye ödemesi almaktadır.