SGK SSK’lı çalışan ne kadar kıdem tazminatı alacak? İşçi, memur maaşı kıdem tazminatı ve yıllık tazminatı kaç para?

İşçi, memur maaşı kıdem tazminatı ve yıllık tazminatı kaç para? SGK SSK'lı çalışan ne kadar kıdem tazminatı alacak? Temmuz zammıyla birlikte işçilerin tazminatları ve memurların ücret tavan rakamları arttı. Genelgeye göre SSK'lı çalışanların yıllık tazminatı 6 bin 379 liraya yükseldi. SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına Temmuz ayında yüzde 5, memur ve memur emekli aylıklarına ise yüzde 6 oranında zam yapıldı. Temmuz ayında yapılan zamlar kapsamında işçilerin tazminatları ve memurların tavan ücretleri arttı. Son temmuz zammıyla birlikte SSK'lı çalışanların yıllık tazminatı 6 bin 379 TL'ye yükseldi. Kim ne kadar kıdem tazminatı alacak? Kıdem tazminatı nasıl alınır? Kıdem tazminatı ne kadar sürede hak edilir? İşte kıdem tazminatına ilişkin son haberler.

Giriş Tarihi 12 Temmuz 2019, 09:35 Güncelleme 12 Temmuz 2019, 09:35
SGK SSK’lı çalışan ne kadar kıdem tazminatı alacak? İşçi, memur maaşı kıdem tazminatı ve yıllık tazminatı kaç para?

İÇİNDEKİLER

Temmuzla birlikte emeklilerin ve memurların maaş zamlarına enflasyon farkı da eklendi. Temmuzdaki maaş artışları birçok hesaplamaları da değiştirdi. Bunlardan biri de çalışanların alacağı yıllık kıdem tazminatı miktarları oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak imzasıyla yayımlanan genelgeye göre çalışanların yıllık kıdem tazminatı tavanları yükseltildi. Bu arada çalışanların en çok merak ettiği konuların başında kıdem tazminatı geliyor. Çalıştığı işyerinden ayrılmak isteyen, daha iyi koşullarda iş bulma imkânı olan işçiler, kıdem tazminatlarını nasıl alabileceklerini merak ediyor. Peki İşçi, memur maaşı kıdem tazminatı ve yıllık tazminatı kaç para? SGK SSK'lı çalışan ne kadar kıdem tazminatı alacak işte detaylar

10 YILDA 3.622 TL AVANTAJ

Çalışanların işten ayrıldıklarında alacakları kıdem tazminatı hesaplanırken her yıl değişen bir tavan miktar uygulanıyor. Çalışanın maaşı ne olursa olsun tazminat hesaplanmasında en üst rakam olarak belirlenen bu miktar uygulanıyor. 1 Ocak 2019'dan itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 6.017 lira 60 kuruş olarak belirlenmişti. Temmuz ayı ile birlikte yapılan zamlarla söz konusu rakam 6 bin 379 lira 86 kuruşa çıkarıldı. Böylece brüt maaşı tavanı aşan her çalışan için yıllık 362,26 lira avantajı oluştu. 10 yıl çalışan birisi haziran yerine temmuzda ayrıldığında 3.622 lira 60 kuruş daha fazla para aldı.

Bu miktarı her yıl Maliye Bakanlığı memur maaş katsayılarına göre belirliyor. Bu tutar 31 Aralık'a kadar geçerli olacak. Bir çalışanın kıdem tazminatı alabilmesi için kendi isteği dışında işten ayrılması gerekiyor. Bunun istisnaları da var. Erkek işçi askerlik, kadın evliliği nedeniyle (1 yıl içinde) işten ayrılırsa kıdemini alabilir. Emekli olmak için işten çıkanlar kıdem tazminatı alır. Haklı fesihle işten ayrılana da kıdem tazminatı ödenir.

YENİ RAKAMLAR BELLİ OLDU

Genelgeye göre 1 Temmuz 2019 ile 31 Aralık 2019 arasında uygulanacak rakamlar şu şekilde belirlendi:

-Ek gösterge rakamlarının aylık tutarlara çevrilmesinde uygulanacak aylık katsayı 0. 138459, memuriyet taban aylığı göstergesinde uygulanacak katsayı ise 2.167248 olarak belirlendi.

-1 Temmuz 2019'dan itibaren işçilere ödenecek yıllık kıdem tazminatının tavan tutarı 6 bin 379 lira 86 kuruşa yükseldi.

-Kamuda sözleşmeli olarak çalıştırılan personelin ücret tavanı 7 bin 578 lira 57 kuruşa çıktı.

-Sözleşmeli personel çalıştırılmasına İlişkin Esasların 3. Maddesi'nin ikinci fıkrasında yer alan tavan ücreti 6 bin 756 lira 12 kuruş oldu.

-Sözleşmeli personelin hizmet sözleşmesi ve toplu sözleşme hükümlerinde yer alan taban ve tavan ücretleri yüzde 6.02 artırıldı.

-2002/3729 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nda kapsama dahil tüm personel için ortalama ücret toplamı üst sınırı 13 bin 791 lira 19 kuruşa yükseltildi.

-2018'de asgari geçim indiriminin hesaplamasında esas alınacak brüt asgari ücret tutarı 2.558,40 TL olarak uygulanacak.

- Birinci derecenin birinci kademesindeki şube müdürüne ödenen her türlü zam ve tazminatlar dahil net aylık tutar ise 1 Temmuz tarihi itibarıyla 5 bin 984 lira 12 kuruş oldu.

Kim ne kadar kıdem tazminatı alacak? Kıdem tazminatı ne kadar oldu?

Kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu?2019 kıdem ve ihbar tazminatı ne kadar? Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak imzası ile bir genelge yayımlandı. Yayımlanan genelgeye göre çalışanların yıllık kıdem tazminatları yükseldi. Çalışanlar işten ayrıldıklarında alacakları kıdem tazminatı hesaplanıyor. Bu hesaplar yapılırken her yıl değişen bir tavan miktar uygulanıyor. Çalışanların maaşı ne olursa olsun kıdem tazminatı hesaplamasında en üst rakam olarak belirlenen miktar uygulanıyor. Bilindiği gibi 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 6.017 lira 60 kuruş olarak belirlenmişti. Sabah Gazetesinden Faruk Erdem'in aktardıklarına göre Temmuz ayında yapılan zamlarla birlikte bu rakam 6 bin 379 TL oldu.

Brüt tavan maaş ne kadar oldu?

Bu bağlamda brüt maaşı tavanı aşan her çalışan için yıllık 362,26 lira avantajı meydana geldi. 10 yıl çalışan bir işçi Haziran yerine Temmuz'da ayrıldığında 3.622 lira 60 kuruş daha fazla para aldı. Bu tutar ise her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirleniyor. 6 bin 379 kıdem tazminatı tutarı 31 Aralık 2019'a kadar devam edecektir. Bir çalışanın kıdem tazminatı alabilmesi için kendi isteğinin dışında işten çıkmış olması gerekmektedir. Ancak bu durumun istisnaları mevcut. Yani erkek işçi askerlik, kadın evliliği nedeniyle (1 yıl içinde) işten ayrılırsa kıdemini alabilirken emeklilik için işten çıkanlar da kıdem tazminatı alabiliyorlar. Ayrıca haklı fesih ile işten ayrılanlar da kıdem tazminatı alabilirler.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIYOR?

Mevzuata göre, işçinin çalıştığı her geçen yıl için 30 günlük brüt ücret karşılığında kıdem tazminatı hesaplanıyor. Tazminat hesabı yapılırken, brüt maaşa düzenli ve nakit olarak yapılan tüm ödemeler de ekleniyor. Kıdem tazminatında bir tavan belirleniyor. Bu tavanın üzerindeki maaşlar kıdem tazminatının hesabında dikkate alınmıyor. Çalışanın geliri bu tavan tutarın altındaysa, tazminat hesabında aldığı maaş geçerli oluyor. Ancak gelir bu tavan tutarın üstündeyse, maaş ne olursa olsun kıdem tazminatı bu tavandan hesaplanıyor.

Kıdem tazminatı hesaplamasına esas ücretin bir tavanı vardır. Bu tavan her sene devlet tarafından belirlenir. 2018 yılı ilk 6 ayı için kıdem tazminatı tavanı 5.001,76 TL'dir.

İşçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük giydirilmiş brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır. Kıdem tazminatı hesaplanırken sadece damga vergisi (%0,759) kesintisi yapılır.