Kadroya geçen taşeron maaşları Temmuz'da artacak mı?

KHK'lı 4/D'li taşeron işçiler! Taşeronda kadroya geçiş işlemleri tamamlanan işçilere idarelerce uygulanmak üzere, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve 31 Ekim 2020 tarihine kadar uygulanacak olan toplu iş sözleşmesinin ücret, mali ve sosyal haklara ilişkin hükümleri yayımlandı.

Giriş Tarihi 26 Haziran 2019, 09:51 Güncelleme 02 Temmuz 2019, 16:07
Kadroya geçen taşeron maaşları Temmuz’da artacak mı?

İÇİNDEKİLER

Senelerdir süren sıkıntılı süreç sonunda kadro talepleri gerçekleşen taşeron işçiler sonucunda kadroya alınarak 4/D statüsüne kavuştu. Yeni statülerine sınav sonucuna bakılırsa geçecek olan taşeron işçilerin yeni statüdeki hakları da belli olmaya başladı. Taşeron işçiler kamu işçisi statüsüne (4D) geçirilen kişiler başlangıçta mevcut şartlarla ekibe alınacak. Ancak bu işçilerin ileride vakti saati ulaştığında toplu iş sözleşmesi yapılırken pazarlık hakkı olacak.

Kadroya geçen taşeron maaşları Temmuz'da artacak mı?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunundaki 4/D statüsü olan kamu işçisi olarak kadroya geçecek olan taşeron işçiler elde edecekleri hakları merak ediyorlar. Taşeron işçilerin en merak ettiği konuların başında ise maaşlarında bir değişiklik olup olmayacağı geliyor. 696 KHK ile kadroya geçen işçiler için öngörülen yüzde 4 artı 4 zammın yanında enflasyon farkı taleplerini başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bütün muhataplarına ileterek, "Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, bütün muhataplarımıza 696 KHK öngörülen yüzde 4+4 zammın yetersiz olduğunu beyan ettik.

AK Parti hükumetinin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın 17 yıllık iktidarında kamu çalışanları enflasyonun altında asla kalmadı. Bu konuda da çalışanların taleplerinin dikkate alınacağına inanıyoruz" diyerek beklentilerini dile getirdiler. Geçtiğimiz Ocak ayının son günlerinde yapılacak ilk ilave tediye ödemesinin ardından ikinci ilave tediye ödemeleri Mayıs ayının sonunda yapıldı. İşçiler, aldıkları maaşlara göre ilave tediye ödemesi almaktadır.

İŞÇİLER ENFLASYON FARKI İSTİYOR

2019 yılına girildiğinde düşük maaş zammı alan işçiler maaşlara enflasyon farkının getirilmesini istiyor.

TAŞERON İŞÇİLERE ASGARİ ÜCRET ZAMMI VAR MI?

Kurumlarda çalışan taşeron işçilerin maaşlarına asgari ücret tutarında zam yapılması konusu herhangi bir adım atılmış bulunmuyor. Toplu sözleşme gereğince maaşlarına yüzde 4 oranında zam yapılan taşeron işçilerden maaşları asgari ücretin altında olan olursa o maaşlar asgari ücret seviyesine çekilecek. Kurumlarda 4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin maaşları konusunda bazı belediyeler seçimden önce önemli adımlar atmışlardı. Kocaeli Belediyesi tarafından atılan adımda taşeron işçilerin maaşlarına günlük 21 TL aylık ise 635 TL zam yapılmıştı. Buna benzer kararlar seçimlerden hemen önce birkaç belediye tarafından alındı.