Kadroya geçen taşeron işçilere enflasyon ve asgari ücret zammı yapılacak mı?

Taşeronda son dakika haberi: Taşeron işçilerin ve kamu işçilerin sorunları ile ilgili önemli bir açıklama geldi. Maaş zammı ve TİS görüşmeleri öncesi kritik görüşme yapıldı. İşte görüşmeden gelen ilk bilgiler ve beklentiler. Kadroya geçen taşeron işçilere enflasyon ve asgari ücret zammı!

Giriş Tarihi 26 Haziran 2019, 09:30 Güncelleme 02 Temmuz 2019, 15:59
Kadroya geçen taşeron işçilere enflasyon ve asgari ücret zammı yapılacak mı?

İÇİNDEKİLER

696 Sayılı KHK ile kadro alan işçilerin durumu ve taleplerini içeren dosyanın Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulduğuna yer verildi. Geçtiğimiz yıl KHK ile kadroya alınan taşeron işçiler , maaş ve diğer sosyal haklardan mahrum bırakılmıştı.
Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde çalışmakta olan 200 bini aşkın işçi büyük bir merakla Toplu-İş sözleşmelerini bekliyor.

2 YILLIK TOPLU SÖZLEŞME İMZALANACAK

İsviçre 'nin Cenevre kentinde düzenlenen Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) 108. Uluslararası Çalışma Konferansı 'na katılan Çalışma Bakanı Selçuk ile Atalay, burada TİS görüşmeleri öncesi ilk bilgi alış verişini ve değerlendirmeyi yaptı.

2019 ile 2020 dönemlerini kapsamına alacak TİS görüşmeleri öncesi yapılan görüşmelerde ilk talepler gündeme geldi.

Karayolları, demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları ve elektrik üretim santralleri başta olmak üzere kamudaki yaklaşık 200 bin işçiyi ilgilendiren Toplu İş Sözleşmelerinin yürürlük süreleri sona ermişti.

İşçi kesimini temsil edecek olan Türk-İş, bünyesindeki "Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu"nu toplayıp, talepleri konusunda görüş alışverişinde bulunmuştu.

TİS'TE HANGİ KONULAR OLACAK?

Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay 'Vergi ile ilgili sıkıntımız var, işyerlerinde farklı ücret alan işçiler var, kadro alamayan taşeron işçiler ve taşeronda kadroya geçip 4+4 zam alan işçilerin durumları var. Bunun gibi birçok konu toplu sözleşme masasında gündeme gelecek. İşçinin başını aşağı düşürecek hiçbir konuya imza atmayız.' dedi.

EN BÜYÜK BEKLENTİ KADRO ALAN TAŞERONLAR

Atalay daha önce yaptığı açıklamalarda , taşeron işçi iken KHK ile kadroya geçen işçilerin toplu sözleşmesine kendilerinin de dahil edilmesi için yaklaşık yüzbinlerce işçinin imza verdiğini söyledi ve TİS görüşmelerinde bu konunun da gündeme gelecei belirtildi.

Şuan yürürlükte olan YHK kararına göre 2020 yılı sonlarına kadar 4D'li işçiler 4+4 zam alıyor. Bu şekilde düzenlenen ve TÜİK'in geçen yıl açıkladığı %26'lık enflasyonun çok gerisinde kalmıştı. Özlük ve mali haklarında da kamuda kendileri gibi çalışan diğer işçilerden farklı hükümlere tabi olan işçiler bu yıl yapılacak TİS görüşmelerinde kendilerinin de kamu işçileri TİS hükümlerine dahil edilmesini bekliyorlar.

Açıklamada 4D'li işçiler için 2020 'nin bekletilmemesi gerektiğine yer verildi.

İŞÇİLER ENFLASYON FARKI İSTİYOR

2019 yılına girildiğinde düşük maaş zammı alan işçiler maaşlara enflasyon farkının getirilmesini istiyor.

TAŞERON İŞÇİLERE ASGARİ ÜCRET ZAMMI VAR MI?

Kurumlarda çalışan taşeron işçilerin maaşlarına asgari ücret tutarında zam yapılması konusu herhangi bir adım atılmış bulunmuyor. Toplu sözleşme gereğince maaşlarına yüzde 4 oranında zam yapılan taşeron işçilerden maaşları asgari ücretin altında olan olursa o maaşlar asgari ücret seviyesine çekilecek. Kurumlarda 4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin maaşları konusunda bazı belediyeler seçimden önce önemli adımlar atmışlardı. Kocaeli Belediyesi tarafından atılan adımda taşeron işçilerin maaşlarına günlük 21 TL aylık ise 635 TL zam yapılmıştı. Buna benzer kararlar seçimlerden hemen önce birkaç belediye tarafından alındı.