ÖTV ve KDV indirimi ne zaman bitiyor? Beyaz eşya, mobilya ve araçlarda indirim ne zaman sona erecek?

Mobilya, beyaz eşya ve araçlarda ÖTV ve KDV indirimi enflasyonla mücadele kapsamında 1 Kasım 2018 tarihinde başlamıştı. Vatandaşlar şimdi "ÖTV ve KDV ne zaman bitiyor?" sorusuna merakla yanıt arıyor. Peki, KDV ve ÖTV indirimi ne zaman sona eriyor? İşte merakla araştırılan o soruların yanıtı...

Giriş Tarihi 24 Haziran 2019, 01:54 Güncelleme 24 Haziran 2019, 01:54
ÖTV ve KDV indirimi ne zaman bitiyor? Beyaz eşya, mobilya ve araçlarda indirim ne zaman sona erecek?

İÇİNDEKİLER

Katma değer vergisi (KDV) ve özel tüketim vergisi (ÖTV) indirimlerinin hangi tarihte sona ereceği merak konusu oldu. Vatandaşlar internette özellikle beyaz eşya, araç ve mobilyada indirimlerin ne zaman sona ereceğini sorgulatıyor. Peki, ÖTV ve KDV indirimi ne zaman bitiyor?

ÖTV VE KDV İNDİRİMİ NE ZAMAN BİTİYOR?

Mobilya, beyaz eşya ve araçlarda ÖTV ve KDV indirimi, ekonomiyi canlandırmak ve enflasyonla mücadele kapsamında 1 Kasım 2018'de başlamıştı. Bitiş tarihi 31 Aralık 2018 olarak belirlenen vergi indirimi, önce 31 Mart'a, daha sonra 30 Haziran'a kadar uzatılmıştı.

Mobilya, beyaz eşya ve araçlarda ÖTV ve KDV indirimi 30 Haziran'da sona erecek.

1600 cc altı motorlu araçlardaki ÖTV'de yapılan 15'er puanlık indirim yıl sonuna kadar devam edecek. Ticari araçlarda KDV oranının yüzde 18 yerine yüzde 1 olarak uygulanması da 30 Haziran'a kadar sürecek.

Römorklar ile diğer römorklar için de KDV oranının yüzde 1 olarak uygulanması 30 Haziran'da sona erecek. Ayrıca motor silindir hacmi 250 santimetreküpü geçmeyen motosikletler ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlardan alınan ÖTV'nin sıfırlanması da 30 Haziran'da son bulacak.

KATMA DEĞER VERGİSİ (KDV) NEDİR?

Kısa adı KDV olan Katma değer vergisi ülkede yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın teslim edene ödediği vergi, malın üretiminden tüketimine kadar geçen süre içinde kazandığı katma değer üzerinden alınan ve vergi matrahından düşülmesine imkan veren veya her aşamadaki katma değeri vergileyen bir yayılı muamele vergisi diye tanımlanıyor.

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (ÖTV) NEDİR?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV),belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir. Avrupa Birliği'nde bu verginin uygulanmasındaki amaç, gelir elde etmekten ziyade sosyal fayda sağlamaktır. Bu nedende ÖTV, lüks (mücevher, kürk vb.),sağlığa zararlı (alkol, sigara vb.),çevreye zararlı (benzin vb.) mallara uygulanır.