Mobilyada KDV indirimi ne zaman bitiyor? Beyaz eşyada, araçlarda ÖTV indirimi ne zaman son?

Mobilyada KDV indirimi ne zaman bitiyor? Beyaz eşya ve araçlarda ÖTV ve KDV indirimi son gün ne zaman? Enflasyonla mücadele kapsamında önce 31 Aralık ve 31 Mart'a kadar uzatılan düzenleme, gelen yoğun talep üzerine ileri bir tarihe ertelenmişti. Peki, mobilyada, beyaz eşyada ve araçlarda ÖTV ve KDV indirimi ne zaman bitiyor?

Giriş Tarihi 19 Haziran 2019, 13:30 Güncelleme 19 Haziran 2019, 13:30
Mobilyada KDV indirimi ne zaman bitiyor? Beyaz eşyada, araçlarda ÖTV indirimi ne zaman son?

İÇİNDEKİLER

Mobilya, beyaz eşya ve araçlarda ÖTV ve KDV indirimi ne zaman bitiyor? Enflasyonla mücadele kapsamında 1 Kasım 2018 tarihinde başlayan ÖTV ve KDV indiriminde son günlere gelindi. Önce 31 Aralık ve 31 Mart'a kadar uzatılan ÖTV ve KDV indirimi gelen yoğun talep üzerine yeniden uzatılmıştı. Peki, Mobilyada KDV indirimi ne zaman bitiyor? Beyaz eşyada, araçlarda ÖTV indirimi ne zaman son? İşte konu ile ilgili deteylar...

MOBİLYA, BEYAZ EŞYA VE ARAÇLARDA ÖTV VE KDV İNDİRİMİ NE ZAMAN SON?

Mobilya, beyaz eşya ve araçlarda ÖTV ve KDV indirimi 30 Haziran'da sona erecek.

1600 cc altı motorlu araçlardaki ÖTV'de yapılan 15'er puanlık indirim yıl sonuna kadar devam edecek. Ticari araçlarda KDV oranının yüzde 18 yerine yüzde 1 olarak uygulanması da 30 Haziran'a kadar sürecek.

Römorklar ile diğer römorklar için de KDV oranının yüzde 1 olarak uygulanması 30 Haziran'da sona erecek. Ayrıca motor silindir hacmi 250 santimetreküpü geçmeyen motosikletler ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlardan alınan ÖTV'nin sıfırlanması da 30 Haziran'da son bulacak.

MOBİLYACILAR KDV'NİN YÜZDE 12'DE SABİTLENMESİNİ İSTİYOR

Türkiye'nin önemli mobilya üretim merkezlerinden Kayseri'de, sektör temsilcileri, KDV oranının yüzde 12'de sabitlenmesini talep ediyor.

Mobilyada ünlü markalarla Türkiye'nin adını uluslararası arenaya taşıyan Kayseri, ABD, Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarına mobilya ihracatı gerçekleştirirken, Türkiye'nin mobilya üretiminin yüzde 50'sini de karşılıyor.

Geçen yılın son aylarında enflasyonla mücadele çalışmaları kapsamında KDV indirimiyle satışlarını artıran sektör temsilcileri, 30 Haziran'da sona erecek KDV indirimi uygulamasının sabitlenerek devam etmesini bekliyor.

Kayseri Mobilya Sanayicileri Derneği (KAYMOS) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enflasyonla mücadele kapsamında geçen yılın son aylarında başlatılan ve 30 Haziran'da sona erecek olan düzenlemeye göre, mobilya sektöründeki KDV oranının yüzde 18 yerine, yüzde 8 olarak belirlendiğini hatırlattı.

Mobilyada KDV ve enflasyonla mücadele indirimi sayesinde satışlarda artış yaşandığını belirten Yalçın, şunları kaydetti:

"Mobilya sektöründeki ihtiyaç ve sorunların ortak bir akılla çözülmesi gerekiyor. Kayseri, mobilyada endüstriyel ve seri üretimde Türkiye'de ilk sıralarda ve yüzde 50'nin üzerinde bir üretim yapıyoruz. Bunun yanında yan sanayide de önemli bir üretim gerçekleştiriyoruz. Ülkemizin 2023'te 10 milyar dolar ihracat hedefini yakalamak için üyelerimizle yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Bu kapsamda devletin mobilya sektörü için çeşitli uygulamaları oldu. Mobilyadaki KDV indirimi hassas bir konu. Bu durum üyelerimizin bir kısmını memnun ederken diğer bir kısmını memnun etmedi. KDV indiriminin kalıcı ve sürekli olmasını istiyoruz. Bu oranın sabit ve yüzde 12 gibi bir rakamda kalmasını istiyoruz. Hedefimiz yurt içi ve yurt dışındaki ihracatı artırmaksa devletimizden beklediğimiz makul oranlarda bir rakamla kalıcı bir fiyat belirlenmesi."

Sanayicilerin KDV indirimine göre plan yaptığını dile getiren Yalçın, "Üreticiler ve sanayiciler ne yapacağını tam belirleyemiyor. Altıncı aydaki KDV indirimi uzayacak mı uzamayacak mı? Üreticiler fiyat politikasını hangisine göre ayarlayacaklarını bekliyorlar. KDV oranlarının yüzde 12 oranında sabitlenmesinin ihracatçı ve ithalatçı firmalar için memnun edici olacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Yalçın, sabitlenen oranın tüketiciye yansıyacağını ve piyasada canlanma yaşanacağını da dile getirdi.

İNDİRİMLER DEVAM ETSİN

Mobilya üreticilerinden Mahir Yalçın, 30 Haziran'da sona erecek indirimin sürmesini ve sabitlenmesini istediklerini belirtti.

Bu durumun hem üretici hem tüketici açısından dönüşeceğini vurgulayan Yalçın, KDV oranının yüzde 10-12 bandında olması isteğinde bulundu.

Mobilyacı Salih Akar ise geçmişte yapılan indirimlerin piyasayı rahatlattığını ve bundan sonra yapılacak indirimlerin ekonomiyi olumlu yönde etkileyeceğini aktardı.

Mobilya üreticisi Cuma Ali Selim de piyasanın canlı hale gelmesini ve üretim kapasitesinin artırılması için indirimin devam etmesi gerektiğini bildirerek, "KDV indirimine ihtiyaç var. KDV yüzde 12-13 bandında olursa işlerin daha iyi olmasını, personel sayısının artırılmasını sağlar." dedi.

BEYAZ EŞYACILARDAN "SIFIR ÖTV" DEVAM ETSİN TALEBİ

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat sektöründe ve konut satışlarında son yıllarda yaşanan olumsuzluklardan bahsetti.

Yılın ilk 4 ayında konut satışlarında ciddi gerileme yaşandığını dile getiren Durbakayım, "Dolayısıyla sektör olarak şu anda her türlü teşvik ve desteğe ihtiyacımız var. Bu indirimler satışlarımıza olumlu yansıdı. KDV ve harçlarla ilgili indirimlerin ve teşviklerin ay sonunda bitecek olması üzerimizdeki yükü daha da ağırlaştıracaktır. Bunun bir süre daha devam etmesi ve sektöre dolaylı da olsa bir katkının sağlanmasını ümit ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği'nden (TÜRKBESD) daha önce yapılan açıklamada, beyaz eşyadaki ÖTV indiriminin kalıcı olması talep edilmiş, beyaz eşyada ÖTV'nin sıfırlanmasının sektörde küçülmenin azalması yönünde bir etkisi olduğu bildirilmişti.

BEYAZ EŞYA FİYATLARI

ÖTV vergi indirimiyle düzenlemenin buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırın başta olmak üzere beyaz eşya fiyatlarını da aşağı çekmesi bekleniyor. ÖTV'nin sıfırlanması, beyaz eşyada 2 bin TL'lik bir ürünün fiyatında 134 TL'lik, 3 bin TL'lik üründe 201 TL'lik, 4 bin TL'lik bir üründe 268 TL'lik, 5 bin TL'lik bir üründe 335 TL'lik ve 6 bin TL'lik bir üründe ise 402 TL'lik bir avantaj sağlayacak.

Bakan Albayrak'ın 6 kalemde açıkladığı KDV ve ÖTV indirimleri şöyle açıklamıştı:

* Ticari araçlarda KDV oranlarını yüzde 18'den yüzde 1'e indirildi.

* Mobilya sektöründe KDV oranını yüzde 18'den 8'e indirildi.

* Beyaz eşya sektöründe ÖTV oranlarını yıl sonuna kadar sıfıra indirildi.

* 1600 cc altı motorlu araçlarda var olan ÖTV uygulamasında 15'er puanlık indirime gidildi.

* Tapu harçlarının yüzde 4'ten 3'e indirilmesini yıl sonuna kadar devam ettirilecek.

* Konut satışlarında KDV oranını yüzde 18'den 8'e indirim uygulamasına yıl sonuna kadar devam edilecek.