Yeni emeklilik sistemi nasıl olacak? Emeklilik sistemi değişiyor mu? Yeni emeklilik sistemi nedir, açıklandı mı?

Yeni emeklilik sistemi nedir, açıklandı mı? Yeni emeklilik sistemi nasıl olacak? Emeklilik sistemi değişiyor mu? Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 10 Nisan'da açıkladığı, 'Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019' programı kapsamında çalışanların emekliliklerinde ek gelir oluşturacakları tamamlayıcı emeklilik sistemi diğer bir adıyla yeni emeklilik sistemi merak edilen konuların başında geliyor. Peki, yeni emeklilik sistemi nasıl olacak? Çalışanların emekliliklerinde ek gelir oluşturacakları tamamlayıcı emeklilik sistemi ile hem vatandaş hem de ekonomi fayda sağlayacak.

Giriş Tarihi 21 Mayıs 2019, 09:02 Güncelleme 21 Mayıs 2019, 09:02
Yeni emeklilik sistemi nasıl olacak? Emeklilik sistemi değişiyor mu? Yeni emeklilik sistemi nedir, açıklandı mı?

İÇİNDEKİLER

'Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019' kapsamında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 10 Nisan'da açıkladığı tamamlayıcı emeklilik sistemi internette merak edilen konuların başında geliyor. Bu bağlamda tüm paydaşların memnun olduğu bir emeklilik mimarisi ortaya koyacaklarını dile getiren Albayrak, bu yıl emeklilik sisteminde reform niteliğinde değişimler gerçekleştireceklerini söylemişti. Bu amaçla BES yeniden yapılandırılacak. Kıdem tazminatı reformu gerçekleştirilecek, kıdem tazminatı fonu kurulacak. Peki Yeni emeklilik sistemi nedir, açıklandı mı? Yeni emeklilik sistemi nasıl olacak? Emeklilik sistemi değişiyor mu?

Tamamlayıcı emeklilik sistemi, vatandaşların emekliliklerinde ek gelir oluşturarak çalışma dönemlerindeki hayat standartlarını korumalarını sağlayacak. Hükümet tamamlayıcı emeklilik sistemiyle birlikte tasarrufları artırarak dış finansman bağımlılığını azaltmayı hedefliyor.

2019 SONUNA KADAR NELER YAPILACAK?

BES yeniden yapılandırılacak.

Kıdem tazminatı reformu gerçekleştirilecek, kıdem tazminatı fonu kurulacak.

Emeklilikte ek gelir oluşturacak tamamlayıcı emeklilik sistemi oluşturulacak.

Kıdem tazminatı fonu ile BES'in entegrasyonu sağlanacak.

2020'den itibaren her yıl BES'te 100 milyar fon biriktirilecek.

BES'te 5 yıl içinde milli gelirin yüzde 10'unu aşan fon büyüklüğüne ulaşılacak.

YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİ

Tüm paydaşların memnun olduğu bir emeklilik mimarisi ortaya koyacaklarını dile getiren Albayrak, bu yıl emeklilik sisteminde reform niteliğinde değişimler gerçekleştireceklerini söyledi.

Albayrak, turizm sektöründe de rekor kırılacağına işaret ederek, "Bol döviz, bol gelir, bol istihdam süreci var. Ben çok rahatım, halkımızın da bu anlamda rahat olması lazım. Son dönemde oluşturulmaya çalışılan negatif algılara karşı gerçek resmi ortaya koymamız lazım." diye konuştu.

YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak emeklilik sistemi ile ilgili son dakika açıklamasında bulundu.

Canlı yayında emeklilik sistemine ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Albayrak, "Tüm paydaşların memnun olduğu bir emeklilik sistemi kurmak... Bu yıl içinde değişimi gerçekleştireceğiz." dedi.

Bakan Albayrak, "Türkiye adım adım bir üst lige çıktıkça, bunun da bir mücadele etkisi olacak. Doğrular evrenselse büyük Türkiye ideali için emin adımlarla kim ne derse desin… Sanayi üretimi, emeklilik, tarım reformu dedik, bakanlığımızla ilişkili kısımlarda tüm bu çerçevelerde Türkiye bu adımları atmaya devam edecek. Toplumumuzun bilmesi gereken husus bu. Milletimizle gurur duyuyorum. Ekonomik olarak 12 binden, 9-10 bine düşüyorsunuz, terör saldırıları, 15 Temmuz… Birlik gördük. Bunun iç yönetimsel kaynaklı değil, dış kaynaklı olduğunu toplumumuz görmüyor mu. Biz dik durmaya devam ettikçe sadece iktidar olarak değil, toplumumuzda etki sağlayınca güçlü çıkacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. 8-10 ayda dışardan faktörlerle eski Türkiye ayakta kalamazdı." dedi.

YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİ NEDİR?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yeni emeklilik sistemi ile ilgili, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak emeklilik sistemi ile ilgili son dakika açıklamasında bulundu. Bakan Albayrak, "Türkiye adım adım bir üst lige çıktıkça, bunun da bir mücadele etkisi olacak. Doğrular evrenselse büyük Türkiye ideali için emin adımlarla kim ne derse desin… Sanayi üretimi, emeklilik, tarım reformu dedik, bakanlığımızla ilişkili kısımlarda tüm bu çerçevelerde Türkiye bu adımları atmaya devam edecek. Toplumumuzun bilmesi gereken husus bu. Milletimizle gurur duyuyorum. Ekonomik olarak 12 binden, 9-10 bine düşüyorsunuz, terör saldırıları, 15 Temmuz… Birlik gördük. Bunun iç yönetimsel kaynaklı değil, dış kaynaklı olduğunu toplumumuz görmüyor mu. Biz dik durmaya devam ettikçe sadece iktidar olarak değil, toplumumuzda etki sağlayınca güçlü çıkacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. 8-10 ayda dışardan faktörlerle eski Türkiye ayakta kalamazdı." dedi." şeklinde açıklamalarda bulundu.

YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Berat Albayrak, yeni emeklilik sistemi ile ilgili, "Tüm paydaşların memnun olduğu bir emeklilik sistemi kurmak... Bu yıl içinde değişimi gerçekleştireceğiz." dedi.

İSTİHDAMDAKİ ARTIŞ

Demin de bahsettim, Türkiye tüm bu siyasi etkilerle 8 ay zor bir süreci geride bıraktı. Bugün ortaya koyulan tüm bu rakamlar, güven endeksi, sanayi verimlilik kapasite, son dönemde en iyi şekilde ilerlediği. İstihdam mart nisan istihdamına sosyal güvenlikte 520 bin giriş var, mayıs haziran daha da artacak.