Emekli intibak yasası Meclis'e gelecek mi? İntibak zammı nedir, kimler alacak? İşte son durum...

İntibak yasasındaki son durum milyonlarca emekli vatandaş tarafından merak edilen konular arasından yer alıyor. Eğer emekliye intibak düzenlemesi yapılırsa SSK ve Bağ-Kur'lu olan vatandaşların emekli maaşı zamlanacak. Peki, intibak zammı ne kadar olacak? İşte intibak yasasına dair son detaylar...

Giriş Tarihi 20 Mayıs 2019, 21:33 Güncelleme 20 Mayıs 2019, 21:33
Emekli intibak yasası Meclis’e gelecek mi? İntibak zammı nedir, kimler alacak? İşte son durum...

İÇİNDEKİLER

Yaklaşık 12 milyon vatandaş intibak yasasındaki son durum hakkında gelişmeleri öğrenmek istiyor. İntibak yasasında düzenleme yapılırsa SSK ve Bağ-Kur'lu olan vatandaşların emekli maaşları zamlanacak. Bu nedenle intibak yasasının Meclis'e gelip gelmeyeceği merak ediliyor. İşte intibak yasasındaki son gelişmeler...

İNTİBAK YASASINDA SON DURUM NE?

Emekli olan vatandaşların intibak yargı süreci için heyecanlı bekleyişleri sürüyor. İntibak yasasına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Açıklamaya yapıldığında haberimizin içinde bulabilirsiniz.

EMEKLİ MAAŞI İNTİBAK YASASI ÇIKACAK MI?

Milyonlarca emeklinin gözü intibakta. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için başlatılan yargı süreci beklendiği gibi sonuçlanmadı ancak umutlar sürüyor. Emekliler, Anayasa Mahkemesi'nin intibak için adres gösterdiği Meclis'ten müjde bekliyor. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), emeklilerin en önemli gündem maddesinin intibak olduğunu belirtirken, bu konuda düzenleme yapılması konusunda umutlu.

EMEKLİLERE İNTİBAK YASASIYLA NE KADAR ZAM GELECEK?

Yani düzenleme, her emekliye farklı yansıyacak. 2000 yılı öncesinde emekli olan yaklaşık 2 milyon SSK'lı 50 ile 355 lira arasında zamdan yararlanmıştı.

HERKESE FARKLI ZAM

2000 yılı ve sonrasında emekli olanların maaşı yeniden hesaplanacak. Emeklilere, prim ödemelerine ve hizmet sürelerine göre farklı zamlar söz konusu olacak. Yani düzenleme, her emekliye farklı yansıyacak. 2000 yılı öncesinde emekli olan yaklaşık 2 milyon SSK'lı 50 ile 355 lira arasında zamdan yararlanmıştı. Türkiye Emekliler Derneği, yapılacak bir intibak düzenlemesinin yaklaşık 5 milyon emekliyi kapsayacağını ifade ediyor.

İNTİBAK ZAMMI NEDİR?

Arapça kökenli olan İntibak, uyum ve iki şeyin ölçülerinin birbirini tutması olarak tanımlanıyor. Emeklilik maaşlarını etkileyen intibak zammı, prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen farklı aylıklar alan emekliler arasında denge sağlamak amacıyla uygulanıyor. Sigortalıların çalıştıkları dönemlerdeki kanun hükümlerinin esas alınmasıyla emekli aylıkları karma sisteme göre hesaplanıyor. Prim kazancı ve primlerinin ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen, farklı tarihlerde emekli olunması halinde emekli aylıkları eşit olmuyor. Bu durumun düzeltilmesi için güncelleme kat sayısı ve aylık bağlama oranlarında eşitliği sağlayacak düzenlemeler yapılması "intibak" olarak adlandırılıyor.

İNTİBAK YASASINDAN KİMLER FAYDALANACAK?

İntibak yasasının ne zaman çıkabileceğin henüz netlik kazanmazken, olası bir düzenlemeden 2000 yılından sonra emekli olanların faydalanacağı bildirildi.