Dolar ve euro düşüşe geçti! Borsa İstanbul yükseliyor... İşte piyasalardaki son durum

Piyasalarda yaşanan inişli çıkışlı grafikler yerini daha stabil bir duruma bıraktı. Son günlerde spekülatif ataklarla artan dolar ve euro düşüşe geçerken, Borsa İstanbul ise yükselişe geçti. Merkez Bankası'nın dün yaptığı hamlenin işe yaradığı görülürken piyasalardaki rahatlamanın sürmesi bekleniyor. İşte piyasalardaki son durum şu şekilde...

Giriş Tarihi 10 Mayıs 2019, 13:08 Güncelleme 10 Mayıs 2019, 13:17
Dolar ve euro düşüşe geçti! Borsa İstanbul yükseliyor... İşte piyasalardaki son durum

İÇİNDEKİLER

Piyasalarda yaşanan inişli çıkışlı dalgalanma nedeniyle 'dolar ne kadar' cevabı en çok merak eden sorular arasında yer alıyor. 10 Mayıs 2019 Cuma gününe düşüş ile başlayan dolar ve Euro yavaş yavaş düşmeye başladı. İşte piyasalardaki son durum...

DOLAR

Alış 6,0971

Satış 6,0987

EURO da aynı şekilde düşüşe devam ediyor.

EURO

Alış 6,8457

Satış 6,8502

Dolar ve EURO düşüşe geçerken diğer yandan borsa da yükselişe geçti.

Borsa İstanbul (BİST): 89.781,81

MERKEZ BANKASI'NIN HAMLESİ İŞE YARADI
Merkez Bankası, dolar kurunda dün meydana gelen 6,20 seviyesini aşan atak sonrası haftalık repo ihalesini süresiz durdurma kararı vermişti. Ardından bankaların mevduatlar karşılığında Merkez Bankası'nda tutmak zorunda oldukları döviz karşılığını azaltılmış ve yabancı para mevduatlarında zorunlu karşılıkları bir puan artırmıştı. Gedik Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan, değerlendirdi.

"DÖVİZ TUTMA MALİYETİ ARTTI"
Bankaların Merkez Bankası'nda mevduat karşılığı tutmak zorunda oldukları likiditenin yüzde 40'ının döviz olma zorunluluğunu yüzde 30'a düşürerek bankaların döviz ihtiyacının aşağıya çekilmiş olduğunu söyleyen Doğan,"Merkez, ikinci hamlesinde yabancı para cinsinden zorunlu karşılık oranlarında 1 puanlık artış yaptı." dedi.

Böylece bir yandan piyasaya 2,8 milyar dolar verilirken, 3 milyar dolar alındığını belirten Doğan, alınan kararın piyasadaki dövizi maliyetli hale getirmek olduğunu söyledi.

"GECE SAATLERİNDE KURUN RAHATLADIĞINI GÖRDÜK"
TL'nin tercih edilebilirliğini artırmak yönünde görülebilecek bu hamlenin etkisinin dün seans içinde görülmediğini söyleyen Doğan, "Kur, bu hamleler sonrası yükselemedi. Gece saatlerinde kurun rahatladığını gördük." ifadelerini kullandı.