Konut kredisi faiz oranları ne oldu? Ev alacaklar bankalara koştu

Özellikle geçtiğimiz iki ay boyunca kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını aşağı çeken hamleleri, ev sahibi olmak isteyenleri harekete geçirdi.

Giriş Tarihi 17 Nisan 2019, 10:51 Güncelleme 02 Temmuz 2019, 17:42
Konut kredisi faiz oranları ne oldu? Ev alacaklar bankalara koştu

İÇİNDEKİLER

Bankaların konut kredisi faiz oranları son haftalarda inişli çıkışlı bir grafik izliyor. Bazı bankalar indirime giderken, bazıları da faiz artışı uyguladı. İşte konut kredisi faiz oranlarında son durum…

KONUT KREDİSİ İÇİN FIRSAT ORTAYA ÇIKTI

Konut alıcıları yaklaşık bir yıllık süreçte özel bankalarda yüzde 3'e kadar çıkan konut kredisi faiz oranları nedeniyle ev sahibi olma kararlarını erteledi. Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın son dönemde attığı adımlarla düşen faiz oranları geçen iki ay boyunca yüzde 1.28 seviyesinden uygulandı. Bu fırsatı gören konut alıcıları ve yatırımcılar erteledikleri alım taleplerini harekete geçirmeye başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) en son konut satış verisi olan şubat ayı rakamlarına göre, şubat ayı toplam konut satışları içinde ipotekli yanib anka kredili satışların payı yüzde 11.3 olarak gerçekleşti. Yaklaşık bir yıldır dip seviyeyi gören kredili satışların azalması nedeniyle firmaların kendi bünyelerinde yaptığı 'senetli' satışlar yoğun ilgi görüyor.Alıcıların bir kısmı ise peşin ödemeli alımları tercih ediyor. Hareketlilik sürüyor

'REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi' 019 yılı Mart ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, kredi kullanımında artan oranlara dikkat çekti. Yetgin, "Aralık ayında yüzde 4'e düşen banka kredisi kullanım oranının, Ocak ayında yüzde 10'a, Şubat ayında yüzde 13'e, Mart ayında da yüzde 15'e yükselmesi, faiz oranlarının inmesiyle birlikte banka kredisi kullanımında yılın ilk ayında başlayan hareketliliğin sürdüğünü gösteriyor" değerlendirmesini yaptı.

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım da kredili satışlarda başlayan artışın yavaş yavaş görülmeye başlandığını, seçim sonuçlarının tamamlanması ardından bekleyen tüm taleplerin satış için harekete geçeceğine inandıklarını söyledi. Durbakayım, "Bizler zaten çoğumuz bankaların uyguladığı konut kredisi faizlerine katkı da sunuyoruz. Mesela Teknik Yapı'da bu oran yüzde 0.98 olarak uygulanıyor. Pek çok firmanın kampanyaları var. Maliyetlerimiz en az yüzde 50 seviyesinde artmasına rağmen bunları fiyatlara yansıtmadık. Yanı sıra yeni arz olacak konut sayısı da azalıyor. Yani mevcut ürünler daha değerli olacak. Döviz gibi ürünlere yatırım yapanlar ise uzun vadede gayrimenkulün getirisini görüp dönecekler" diye konuştu.