Emekliye TOKİ konutları başvurusu son gün ne zaman? TOKİ 2019 evleri emekli başvuru şartları evrakları belgeleri

Emekliye TOKİ konutları ile ilgili güzel haber geldi. Ucuz konut hayali kuran vatandaşlar için TOKİ'nin 67 ilde satışa çıkardığı 50 bin sosyal konut için başvurular tüm hızıyla sürüyor. TOKİ konutlarına vatandaşlar bir hayli ilgi gösteriyor. Şimdi sıra emeklilerde. 12.5 milyon emeklinin çoğu ev sahibi değil. Emekliler başvurularını Halk Bankası'na nüfus cüzdanı ile birlikte şahsen yapacak. Vatandaşlar, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınan emekli kimlik belgesi veya emekli olduğunu gösteren 'belgeyi' başvuru formu ile birlikte teslim edecek.

Giriş Tarihi 05 Nisan 2019, 15:47 Güncelleme 06 Nisan 2019, 13:18
Emekliye TOKİ konutları başvurusu son gün ne zaman? TOKİ 2019 evleri emekli başvuru şartları evrakları belgeleri

İÇİNDEKİLER

TOKİ evleri için emekliler de başvurabilecek. TOKİ konutlarından yararlanmak isteyen emekliler için bugün son gün. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Türkiye'nin 67 ilinde 140 projeyle hayata geçirilecek 50 bin yeni sosyal konut için talep toplanmaya devam ediyor. Normal başvurular için talep toplama süreci tamamlanırken, emekli başvuruları içinde bugün son gün. Peki 2019 TOKİ evleri emekli başvuru şartları nedir? Emeklilerin pek çok ildeki TOKİ konutları ve başvuru süreci ile ilgili merak ettiği sorular ve cevaplar haberimizde

2019 TOKİ EMEKLİ BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?

Emekliler başvurularını Halk Bankası'na nüfus cüzdanı ile birlikte şahsen yapacak. Vatandaşlar, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınan emekli kimlik belgesi veya emekli olduğunu gösteren 'belgeyi' başvuru formu ile birlikte teslim edecek.

TOKİ EVLERİ EMEKLİLER İÇİN BAŞVURU BEDELİ 500 LİRA

Şimdi sıra emeklilerde. 12.5 milyon emeklinin çoğu ev sahibi değil. Projelerden emeklilere de pay ayrılacak. Bu haktan yararlanmak isteyen emekliler Pazartesi gününden yani 25 Mart'tan itibaren bankalara müracaat edecekler. Emeklilerin başvurusu 5 Nisan'a kadar devam edecek. 2+1 daireler için 500 lira, 3+1'ler için 1000 lira başvuru bedeli ödenecek.

TOKİ KONUTLARI 116 BİN TL'DEN BAŞLIYOR

Başvurusu toplanacak konutların ihalesi yapıldıktan sonra satış fiyatları belirlenecek. Başvuru sahipleri arasında TOKİ tarafından ilan edilecek tarihte 'Hak Sahibi Belirleme' kurası çekilecek. 50 bin konut için en düşük fiyat 116 bin 400 lira, başlangıç taksitleri de 388 lira. 3+1 konutların fiyatları 170 bin 720 liradan başlıyor. Vade 20 yıla kadar uzuyor.

BAŞVURU ÜCRETİ GERİ ALINABİLECEK Mİ?

Kura sonucunda ev sahibi olamayanlar, başvuru ücretlerini aynı banka şubesinden geri alabilecek.



EMEKLİLERE KAÇ PROJEDE KONUT İNŞA EDİLECEK?

TOKİ'nin emeklilere ev projeleri, kurumun resmi internet sitesi üzerinden yayımlandı. 55 farklı proje için başvuru yapılabilecek.

EMEKLİLERİN YAKINLARI BAŞVURABİLİR Mİ?

Vefat eden emeklilerin eşleri de emekli olmasalar dahi bu başvuruları gerçekleştirebilecek. Vefat eden emeklinin aylık maaşını alan dul kızları ise bu kapsamda yer almayacak.

SON BAŞVURU TARİHİ NE ZAMAN?

Emekliler için başvurular 5 Nisan'a kadar alınacak.



HAK SAHİPLERİ NASIL BELİRLENECEK?

Emekliler inşa edilecek konut sayısının yüzde 25'i kadar kontenjana sahip olacak. Konut sayısından fazla başvuru olması halinde hak sahipleri kura ile belirlenecek. Başvuru sahipleri arasında TOKİ tarafından ilan edilecek tarihte 'Hak Sahibi Belirleme' kurası çekilecek.

KONUTLAR NE ZAMAN TESLİM EDİLECEK?

Hak sahipleri ile sözleşme imzalandıktan sonra konutlar 36 ay içerisinde teslim edilecek.

TOKİ İNDİRİM KAMPANYASI NE ZAMANA KADAR DEVAM EDECEK?

Borcunu erken ödeyip tapusunu hemen almak isteyen konut ve iş yeri alıcılarına yönelik her yıl yapılan indirim kampanyasına başvurular 21 Mart-19 Nisan tarihlerinde yapılabilecek. Bu tarihten sonra yapılacak borç kapatmalarında söz konusu indirim oranından yararlanılması mümkün olmayacak

TOKİ BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?

Müracaat sırasında 2+1 konutlar için 500 lira,

3+1 konutlar için bin lira ön kayıt parası alınacak.

Çeşitli nedenlerle proje gerçekleşmemesi veya hak sahibi olamaması halinde bu paralar iade edilecektir.

Talep toplama işlemleri bankalar tarafından yapılacak, vatandaşların TOKİ'ye değil, doğrudan Ziraat ve Halk Bankası şubelerine müracaat etmeleri gerekiyor.

KONUTLARIN BÜYÜKLÜĞÜ NASIL?

75 ve 85 metrekarelik 2+1 olan alt gelir grubu konutların;

-Fiyatı: 116 bin 400 lira.

-Peşinatı: Yüzde 12 ve 13.968 lira.

-Taksit Miktarı: 388 liradan başlıyor.

-Vade Sayısı da: 240 aya kadar uzuyor.

110 ve 128 metrekare, 3+1 konutların ise;

-Fiyatı:170 bin 720 liradan

-Peşinatı: Yüzde 10 ve 17 bin 072 liradan

-Taksit Miktarı: 759 liradan başlıyor.

-Vade Sayısı da: 180 aya kadar uzuyor.

TOKİ nedir?

TOKİ dar ve orta düzey gelire sahip ailelerin konut ihtiyacını karşılamak için devlet tarafından kurulan bir kurumdur. 2002 yılına kadar sadece 43.145 bina inşa edildi. Daha sonra planlı kentleşme ve konut seferberliğinin başlatılmasıyla kurum büyük bir atılım gerçekleştirdi. Bununla beraber TOKİ doğrudan başbakanlığa bağlandı. Ayrıca konut üretiminin yanında yurt, otel, kütüphane, cami, stadyum, üniversite gibi birçok alanda da hizmet vermektedir. 12 Şubat 2012 yılına kadar 81 ilde 524.698 konut yapılarak sahiplerine teslim edildi. 2023 yılında bu sayının 1 milyon konuta ulaşması hedefleniyor.