Kira geliri elde edenler dikkat! 4.400 TL gelire vergi yok...

Kira geliri elde edenler 25 Mart’a kadar beyannamelerini dolduracak. Yıllık 4 bin 400 lira ve altında konut kirası elde edenler ise beyanname vermeyecek, vergi ödemeyecek.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Mart 2019 Güncelleme 11 Mart 2019, 08:01
Kira geliri elde edenler dikkat! 4.400 TL gelire vergi yok...

İÇİNDEKİLER



Gelir vergisi beyannamelerinin doldurulduğu Mart ayıyla birlikte mükelleflerin telaşı başladı. Bu ay beyannamesi verilecek en önemli vergilerden biri, kira gelir vergisi. Kirada ev ve işyeri olanlar, 2018'de yıllık 4 bin 400 liranın üzerinde gelir elde edenler; beyanname verip, vergisini ödemek zorunda. Vatandaşlar 25 Mart'a kadar kira beyannamesi dolduracak. Yıllık geliri 4 bin 400 lira ve altında olanlar ise vergiden muaf. Beyanname vermiyor, vergi ödemiyorlar. İşte kira geliri vergisinde merak edilenler:


BEYANNAME NEREYE VERİLİR?
Hazır Beyan Sistemi aracılığıyla internet ortamında,
İkametgahın bulunduğu vergi dairesine kağıt ortamında,
Elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları ile sözleşme imzalanarak e-Beyanname sisteminden verilebilir.


NE ZAMAN, NEREYE ÖDENECEK?
Birinci taksit için son ödeme tarihi 1 Nisan olarak belirlenirken, ikinci taksit için bu süre 31 Temmuz olarak belirlendi. Ödemeler anlaşmalı bankalardan veya tüm vergi dairelerinden yapılabilir.


İNTERNETTEN BEYANNAME NASIL VERİLİR?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlanarak internette mükelleflerin onayına sunulan sistem ile beyanname verilebilir. Mükellefler; kimlik bilgilerini girip güvenlik sorularını cevaplayarak, İnteraktif Vergi Dairesi şifreleri ile; şifre yok ise anında dairenin internet sayfasından 'Kayıt Ol' ile online şifre edinerek, İnternet Vergi Dairesi şifrelerini kullanarak (Şifre yoksa herhangi bir vergi dairesinden ücretsiz alınabilir) e-Devlet üzerinden sisteme giriş yapabilir.

GÖTÜRÜ GİDER YÖNTEMİ NEDİR?
Beyanname verecek mükellefler 'götürü gider' veya 'gerçek gider' yönteminden birisini tercih edecek. Götürü giderde; 4 bin 400 liralık istisna düşülmüş kira gelirinin yüzde 15'i direkt (belgeye ihtiyaç duymadan) kira gelirinden düşülüp kalan tutarın üzerinden vergi hesaplanır. Götürü gideri tercih edenler 2 yıl bu usulden dönemez.


GERÇEK GİDER YÖNTEMİ NEDİR?
Gerçek gider yönteminde; gider belgelerinin toplamına göre vergi hesabı değişir. Belgelerin 5 yıl saklanması gerekiyor.

EMEKLİ MUAF TUTULUYOR
Kira vergisinden muaf olunan durumlar var. İşte bu durumlar:
Bir evi bulunan ve geliri olmayan emekli, işsiz, ev hanımı olunması.


İŞTE "NE KADAR ÖDENECEK" SORUSUNUN CEVABI


KİRA VERGİSİ REHBERİ 1 / ÖZLEM KAMER TERCANLI
YARIN: ÖDENECEK VERGI NASIL DÜŞÜRÜLÜR