Tapular geliyor

Bugüne kadar İmar Barışı’ndan yararlanan milyonlarca vatandaş, düzenlemenin ikinci aşamasına geçmeye hazırlanıyor. Peki, Yapı Kayıt Belgesi sahipleri, binalarını nasıl imara uygun hale getirecek, nasıl alıp satacak, nasıl dönüştürecek, nasıl tapu alacak?..

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ocak 2019 Güncelleme 11 Ocak 2019, 07:58
Tapular geliyor

İÇİNDEKİLER

15 Haziran'a kadar uzatılan İmar Barışı başvuruları tüm hızıyla devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2018 yılı sonuna kadar yaklaşık 9.6 milyon bina için Yapı Kayıt Belgesi alındığını ve 16.5 milyar lira ödeme yapıldığını açıkladı. Toplam 13 milyon binayı kayıt altına alma hedefiyle hayata geçirilen İmar Barışı'ndan önümüzdeki dönemde 3-4 milyon binanın daha yararlanması bekleniyor. Bugüne kadar İmar Barışı'ndan yararlanan milyonlarca Yapı Kayıt Belgesi sahibi, şimdi de düzenlemenin ikinci aşamasına geçmeye hazırlanıyor. Yapı Kayıt Belgesi sahipleri binalarını nasıl imara uygun hale getirecek? Tapuda cins değişikliği nasıl yapılacak? Yapı Kayıt Belgesi ne kadar süreyle geçerli olacak? Belge alınan bina Hazine veya belediyeye ait bir arsa üzerindeyse neler yapılması gerekiyor? Bu binalar alınıp satılabilir mi? Kentsel dönüşüme girebilir mi? Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, İmar Barışı'nın ikinci aşaması hakkındaki sorularımızı yanıtladı. Yapı Kayıt Belgesi'nin yapı yıkılana veya kentsel dönüşüme girene kadar geçerli olduğunu söyleyen Ali Güvenç Kiraz, bu yapılarda kat mülkiyeti kurulması için belli bir süre belirlenmediğini belirtti.
YÜZDE 100 ONAY ŞART
Birden fazla bağımsız bölümün bulunduğu yapılar için tapuda cins değişikliği yapmak veya iskan yerine geçecek şekilde kat mülkiyeti kurmak için tüm kat maliklerinin onayı gerektiğini anlatan Kiraz, "Bu bağımsız yapılar için söz konusudur. Örneğin çok bloklu yapılarda bazı bloklar İmar Barışı'na girmek istemez, bazı bloklar ise girmek isterlerse girmek isteyen bloklar kendileri için başvuru yapabilir, Yapı Kayıt Belgesi alabilir ve kat mülkiyetine de o bloğun yüzde 100 onayıyla geçebilir" dedi. İkinci aşamada cins değişikliği ve kat mülkiyeti kurulumu için birinci aşama olan Yapı Kayıt Belgesi alınırken ödenen bedelin aynısının bir kez daha ödenmesi gerektiğini hatırlatan Kiraz, bu bedelin konutlar için rayiç bedelin yüzde 3'ü, işyerleri için ise yüzde 5'i olduğunu kaydetti.
HAZİNE SATACAK
Ali Güvenç Kiraz, Yapı Kayıt Belgesi alan binanın Hazine ve belediyelere ait bir arsa üzerinde bulunması durumunda, belge sahibinin, binanın bulunduğu alana denk gelecek kadar alanı, imar yapılaşma sınırı kapsamında, rayiç bedel üzerinden kendisine satışını talep edebileceğini söyledi. Yapı Kayıt Belgesi alınan binaların üçüncü kişilere satılabileceğini de ifade eden Kiraz, şunları söyledi: "Bu binalar için kredi kullanmak da mümkün. Ancak burada, krediye esas olan bedel için projelendirilmiş alanın değeri mi, yoksa kaçak alanlar dahil değeri mi esas alınacak tartışması var."
MİRAS BIRAKILAMAZ
Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra, elektrik, su, doğalgaz gibi temel hizmetler için abonelik başvurusu yapılabileceğinin de altını çizen Kiraz, bu başvuruda da bir süre kısıtlaması olmadığını kaydetti. Yapı Kayıt Belgesi alan binanın kentsel dönüşüme girmesi halinde ise artık İmar Barışı kapsamında verilen hakkın bir geçerliliği kalmayacağını bildiren Kiraz, "Kişiye ait arsa payı vardır ve bu pay kadar bir hakkı oluşur" bilgisini verdi. Yapı Kayıt Belgesi'nin tanıdığı hakların sadece bu belgeyi alan kişiler için geçerli olacağına dikkat çeken Avukat Ali Güvenç Kiraz, "Bu belge, müktesep hak vermez, imarda kazanılmış hak olmaz ve mevcut imar durumu için geçerlidir. Ayrıca miras hukukuna konu edilemez" diye konuştu.
DÜZELTME SÜRESİNİ KAÇIRMAYIN
İmar Barışı başvurularını 15 Haziran'a, harç ödeme süresini ise 30 Haziran'a kadar uzatan düzenlemede, yanlış beyan verenler için de düzeltme hakkı tanındı. Bu hakkın bir defaya mahsus olarak tanındığını ifade eden Ali Güvenç Kiraz, "Bu süre sona erdikten sonra yanlış beyanda bulunulduğunun tespiti halinde Yapı Kayıt Belgesi iptal edilecek, alınan bedel iade edilmeyecek ve Cumhuriyet savcılıklarına gerçeğe aykırı beyandan suç duyurusunda bulunulacak" diye konuştu.


YAVUZ KARAMAN