Yeni asgari ücret 2019'da kaç lira olacak? Asgari ücret 2019 Ocak zammı ne kadar?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 6 Aralık'ta gerçekleştirdi. Milyonlarca insanın gözü kulağı bu toplantıdaydı. Peki, sendikalar ne istiyor? Vatandaşların ve asgari ücretle çalışanların beklentileri neler? Asgari ücret 2019 Ocak zammı ne kadar olacak?

Giriş Tarihi 07 Aralık 2018, 00:00 Güncelleme 07 Aralık 2018, 18:44
Yeni asgari ücret 2019’da kaç lira olacak? Asgari ücret 2019 Ocak zammı ne kadar?

İÇİNDEKİLER

Asgari ücretin 2019'da ne kadar olacağı en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Yeni yıla girmemize kısa bir süre kalırken, Asgari Ücret Tespit Komisyonu da toplantılara başladı. İlk toplantı, 6 Aralık'ta gerçekleşti. İkinci toplantı ise 13 Aralık'ta gerçekleşecek. Peki, bu toplantıda sendikaların beklentileri neler? Asgari ücret 2019 Ocak zammı ne kadar olacak? Asgari ücret 2019'da kaç lira olacak? İşte merak edilenler...

TOPLANTIDA İLKLER YAŞANDI

6 Aralık'ta yapılan ilk toplantıda bir ilk yaşandı. Asgari ücretle çalışan bir vatandaşın katıldığı toplantıda vatandaş 1603 lira maaşla nasıl geçindiğini anlattı. 850 lira kira ödeyip geri kalan parayla çocuklarını okuttuğunu anlatıp zammın makul seviyede olmasını istedi. Toplantıda bir ilk daha yaşandı. İlk kez işçi sendikası, iş veren sendikasını destekledi. Hem işçi sendikalar hem de iş veren sendikalar kendi taleplerini masanın üzerine koydular.

2019 ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Takvim gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, sendikaların talepleri üzerine asgari ücret zam oranı ile ilgili açıklamalar yaptı. Sendikaların talepleri üzerine yapılan hesaplamalar şu şekilde;

TÜRK-İŞ gerçekleşen enflasyon ve refah payı istediğini dile getirdi. Refah payına göre büyüme hedefi 3.8. Yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 20.8.

Buradan yola çıkılarak hesaplama yapıldığında yeni yılda asgari ücret şu şekilde olacak;

%20.8 + RP = 2.000,12 TL / 2.532 TL

2.000 + %20.8 + RP = 2.397 TL / 3.034 TL

2.000 + %25 = 2.400,75 TL / 3.039,50 TL

2.000 + %25 + RP = 2.461 / 3.115,78

HÜKÜMETİ BAKAN SELÇUK TEMSİL EDECEK

Hükümeti ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk temsil edecek. Selçuk bugün saat 11.00'de Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun açılış konuşmasını yaptı. Toplantıdan önce Türk-İş temsilcisi Nazmi Irgat da açıklamalarda bulundu.

Bakan Selçuk'un konuşmasından notlar:

Asgari ücret çalışma hayatında, ücret politikalarında en alt sınırı ortaya koymakta. Buradaki tüm çabamız tüm sosyal tarafın görüşlerini göz önünde bulundurarak işçi ve işverenlerimizle birlikte sürdürülebilir kalkınmayı tesis edecek şekilde bu alt sınırı daha ideal bir noktaya getirebilmek.

Daha güçlü bir ekonomik görünüme kavuşacağız.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da dile getirdiği gibi 2019'da en önemli önceliklerimizden biri istihdamı artırmak olacak. Asgari ücretin ekonomi konjonktürle uygun bir şekilde tespit edilmesi olacak. Üretimde verimliliğin artırılması da kuşkusuz bu sosyal diyaloğun güçlendirilmesine bağlı.

Sosyal bir hukuk devleti olmanın gereği olarak asgari ücret her yıl yeniden belirlenmektedir. Asgari ücret tespit komisyonumuz çok önemli bir mekanizma.

TÜRK-İŞ Temsilcisi Irgat şunları kaydetti:

Bakanlığın çağrısı üzerine 2019 yılında gerçekleşecek asgari ücreti belirlemek üzere toplanmış bulunuyoruz. Açıkça ifade etmem gerekiyorsa bu çağrı geç yapılmış bir çağrıdır. Başka ülkelerde bir yılda görülen enflasyonun üç dört katının sadece bir ayda gerçekleştiğini görüyoruz. Asgari ücretin yeniden belirlenmesini daha önce sayın bakanımızdan talep ettik. Bunun geçmişte örneği oldu. Krizin yaşandığı 2011 yılında asgari ücret Ocak ve Temmuz olarak belirlenmişti. Ancak ülkede yaşanan o yüksek oranlı enflasyon nedeniyle yılbaşından itibaren belirlenen o günün asgari ücreti; bakanlık yeniden komisyonları toplantıya çağırdı ve asgari ücret ağustos ayından geçerli olmak üzere yeniden belirlendi.

ASGARİ ÜCRET MİLYONLARI HANGİ YÖNDEN ETKİLEYECEK?

- İşçi ve işveren sosyal güvenlik primleri
- Bağ-Kur primleri
- Genel Sağlık Sigortası primi
- İşsizlik Sigortası primi
- Sosyal Güvenlik Destek Primi
- Kıdem tazminatı
- İhbar tazminatı
- Sosyal Güvenlik Kurumu idari para cezaları
- Çeşitli vergilerle ilgili para cezaları
- Ücretten kesilen gelir ve damga vergisi
- Çıraklar ve stajyer öğrencilerin SGK primleri ve ücretleri
- Doğum, askerlik ve yurt dışı borçlanması
- İsteğe bağlı sigorta primleri
- Taksici, dolmuşcu, rehber ve part - time çalışanların sigorta primleri
- İkili sözleşme bulunmayan ülkelere çalışmaya giden işçilerin sigorta primleri
- Genel Sağlık Sigortası ödemelerinde gelir testi kriteri
- Geçici işsizlik ödeneği
- İşsizlik maaşı
- Asgari geçim indirimi
- Evde bakım ücreti
- 65 yaş ve engelli aylığı
- Emekli aylıkları
- Teşvik uygulamalarındaki sübvansiyonlar
- Bireysel Emeklilik Sigortası için sağlanan devlet katkısı

ASGARİ ÜCRET 2018'DE NE KADAR ZAMLANMIŞTI?

Geçtiğimiz yıl asgari ücrete yüzde 14,2 oranında zam gelmişti. 1404 lira olan asgari ücret bu zamla birlikte 1603 liraya yükselmişti.