Son dakika: Üçüncü Havalimanı'ndan yeni görüntüler geldi! Üçüncü Havalimanı 29 Ekim'de açılıyor

Türkiye’nin en önemli projelerinden olan ve ilk etabının 29 Ekim’de açılacağı İstanbul Yeni Havalimanı’ndaki son durum havadan görüntülendi. 45 gün sonra açılacak olan İstanbul Yeni Havalimanı taşınma süreci hakkında toplantı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkan ve Genel Müdürü H. Kadri Samsunlu taşınma operasyonuna ilişkin bilgi verdi. İşte İstanbul Yeni Havalimanı'nın yeni görüntüleri...

Giriş Tarihi 12 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 12 Eylül 2018, 17:49
Son dakika: Üçüncü Havalimanı’ndan yeni görüntüler geldi! Üçüncü Havalimanı 29 Ekim’de açılıyor

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin en önemli projelerinden olan ve ilk etabının 29 Ekim'de açılacağı İstanbul Yeni Havalimanı'ndaki son durum havadan görüntülendi.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Görüntülerde açılmasına 46 gün kala havalimanındaki son durum gözler önüne serildi. Görüntülerde ana terminal binası gibi birçok noktanın yolcuların kullanımı için hazırlandığı, binanın içindeki bazı noktalarda çalışmaların devam ettiği görüldü.

TAŞINMA SÜRECİ İLE İLGİLİ TOPLANTI DÜZENLENDİ

Yolcuların kullanacağı yürüyen merdivenlerin ve bekleme noktalarındaki koltukların da yerleştirildiği görüldü. 29 Ekim'de açılması planlanan İstanbul Yeni Havalimanı'nda taşınma sürecine ilişkin toplantı düzenlendi. Toplantıda İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkan ve Genel Müdürü H. Kadri Samsunlu taşınma operasyonuna ilişkin bilgi verdi.

"168 KİŞİLİK BİR EKİPLE ÇALIŞMALARI SÜRDÜRÜYORUZ"

Yeni Havalimanı'nda düzenlenen toplantıda Samsunlu taşınma operasyonu hakkında bilgi verdi. Havalimanının 46 gün sonra açılması planlanması açısından önemli adımları anlatacağını söyleyen Samsunlu, "ORAT nedir? Havalimanının operasyona hazır olması ve havalimanı transferi. Bu sadece belli sayıda kurumun uhdesinde olan bir iş değil. Bu sürecin sahibi başta Devlet Hava Meydanları. Devlet Hava Meydanları ile beraber havalimanını yapan kuruluş olarak İGA ve bu havalimanını kullanacak bütün paydaşlarımız; havayolları, yer hizmetleri şirketleri, catering şirketleri, emniyet gibi bir sürü paydaş havalimanının açılışında hazır olmak zorunda. Biz burada İGA olarak 168 kişilik bir ekiple bu süreci sürdürüyoruz. 200'e yakın irili ufaklı paydaş var. Tabii bunun en büyüğü de Türk Hava Yolları ve TGS. ORAT süreci Devlet Hava Meydanları bir master plan çıkardı. Operasyonel hazırlık kapsamında 4 tane temel el kitabı oluştururduk. 380 tane de talimat ve prosedürü benim ekibim hazırladı. Dışarıdan gelecek kim olursa olsun, pilot olsun, hostes olsun bu dokümanları inceleyerek buradaki bütün işleyişi görme şansına sahip oldu. Havalimanı yönetim kurulundaki bütün prosedürleri hazırlayan arkadaşlarımız paydaşlarımızla buluştular ve onlara eğitim verdik. Buradaki uygulamalarla Atatürk Havalimanı'ndaki uygulamalar arasında bazı farklılıklar olmak mecburiyetinde çünkü buranın alt yapısıyla Atatürk Havalimanı'nın alt yapısı çok farklı." dedi.

YENİ HAVALİMANI'NDA ENTEGRE TESTLERİ

Atatürk Havalimanı'nda yapılan denemeler için, "Biz toplam 105 senaryo geliştirdik"diyen Kadri Samsunlu, "Bu 105 senaryoyu danışmanlarımızın onayından sonra da kademe kademe hayata geçirdik. Bugüne kadar toplam 46 tane senaryo test edildi. Bu 46 senaryo yolcuların check- in yapması, bavullarını vermesi, pasaport kontrolünden geçmesi. Bu testlerin amacı, özünde geçmek. Biz bu testlerden önemli ölçüde başarı sağladık. Tabii bu testlerden dersler de aldık." dedi.

"EN ZOR HAVA ŞARTLARINDA UÇAĞIN İNMESİNİ SAĞLAYAN SİSTEMİ KURDUK"

Kadri Samsunlu, "Havalimanına hazır olmamız olayın bir boyutu. Havalimanındaki paydaşların hazır olması ikinci boyutu. Bütün paydaşlar hazırlık içindeler. 11 milyon bir Atatürk Havalimanı'ndan 36 milyon metrekarelik İstanbul Yeni Havalimanı'nın ilk fazına geçiyoruz. Alt yapıyı sağlayan olarak yaptığımız binalardan, alt yapıdan ve pistlerden eminiz. Check- in, x-ray, pasaport, yönlendirmelerde sistemlerimizi kurduk. Havacılık sistemleri çalışıyor. Hava sahasında CAT-3 dediğimiz en zor hava şartlarında uçağın inmesini sağlayan sistemi kurmuş durumdayız. Sisli bir havada 50 metre yatay görüş 15 metre dikey görüş olduğu sürece uçağınızı havalimanına indirebileceksiniz. Kule hazır. Devlet Hava Meydanları şu an içeride. Hava sahasının kontrolü bir süre daha Atatürk Havalimanı'ndan sağlanacak ama 10 kilometrenin altına indikten sonra bizim kule uçakları alıp sahaya indirecekler. Hedefimiz 12 ekim haftası Sivil Havacılık'tan sertifikasyonu almak. 29 Ekim'de de havalimanını açmak. 29 Ekim'de Cumhuriyetin 95'inci yılını kutlayacağız. Türkiye gerçekten çok önemli bir hediyenin açılışını, canlı canlı açılışını görecek." dedi.

Kadri Samsunlu, bir gazetecinin rüzgar santrallerinin havalimanı çevresinde kalıp kalmayacağı sorusuna ilişkin, "Bizim ortaklarımız bu rüzgar santralini satın aldılar. Burayı kaldırmak için satın aldılar. 2019 yılı başından itibaren rüzgar santrali buradan sökülecek." şeklinde yanıt verdi.

"TRANSFER SÜRECİ 31 EKİM'İ 1 KASIM'A BAĞLAYAN GECE BİTECEK"

Samsunlu, "Havalimanı transfer sürecinin 29 Ekim'i 30 Ekim'e bağlayan gece saat 3'te başlayacak. 45 saat devam edecek. 31 Ekim'i 1 Kasım'a bağlayan gece yarısı bitecek." dedi.

HAVALİMANINA ULAŞIM

Kadri Samsunlu Yeni Havalimanı'na ulaşım için, "Havalimanına şu an D-20'den giriş yok. Bu da tabii açılış itibariyle artık olmayacak. Toplam 18 hattan buraya lüks otobüslerle yolcu taşınmasıyla ilgili bir süreç başladı. Bu süreçteki hatlardan buraya taşınacak yolcu kapasitesi günlük olarak 128 bin." dedi.